diablo33
Nowy
|
|
« : Styczeń 12, 2008, 22:41:58 » |
|
Witam, jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość . Pewnie były podobne tematy, za co z góry przepraszam A więc na dniach będę mieć wolne akwarium 112 litrów, ale nie wiem jaką obsadę tutaj dać ?? Więc to co wymyśliłem (proszę doradźcie): 1x zbrojnik niebieski 10 neonków 9 gupików Parkę molinezji (lub parkę mieczyków) które lepiej ? 4 Kiryski 2 gurami 2 Brzanki Proszę powiedzcie mi które rybki mogą żyć że sobą ?? (z tych podanych wyżej) . Jakie rybki ewentualnie zmienić i na co ?? Gupiki i zbrojnik muszą zostać bo już je mam w 30 litrowym akwarium .
|
|
|
|
|
|
|
seba75
Gość
|
|
« Odpowiedz #1 : Styczeń 12, 2008, 22:51:53 » |
|
z obsady ktora wymieniles z,ienilbym tak - zbrojnik troche maly na twoje akwa - zrezygnowalbym z brzanek i gurami a za to zwiekszyl stadko neonow reszta moze byc a czy miecze czy molinezje to juz twoj gust
|
|
|
|
|
|
|
gadziol6
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Styczeń 12, 2008, 22:54:55 » |
|
Moim zdaniem brzanki odpadaja prawdopodobnie beda gonic reszte ryb, a gurami to troche za duze do reszty co do reszty to ok
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #3 : Styczeń 12, 2008, 22:56:29 » |
|
Zgadzam się z przedmówcą. Dodatkowo dokupiłabym jeszcze ze 2 kiryski, czyli: 15 neonków parka mieczyków lub molinezji (co Ci się bardziej podoba) 6 kirysków i jeśli gupiki to tylko samce, bo jak dasz towarzystwo mieszane, to będą Ci się wciąż mnożyć.... i nie wiem, czy 9 to nie za dużo
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
diablo33
Nowy
|
|
« Odpowiedz #4 : Styczeń 12, 2008, 22:58:04 » |
|
Zgadzam się z przedmówcą. Dodatkowo dokupiłabym jeszcze ze 2 kiryski, czyli: 15 neonków parka mieczyków lub molinezji (co Ci się bardziej podoba) 6 kirysków i jeśli gupiki to tylko samce, bo jak dasz towarzystwo mieszane, to będą Ci się wciąż mnożyć.... i nie wiem, czy 9 to nie za dużo Mam chętnych na gupiki A zbrojnika chciałbym jednak zostawić, jest u mnie od małego. I go lubię A i jak mi się Red Cherry rozmnożą chciałbym je tam trzymać (myślę że około 5-10)
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2008, 23:00:06 wysłane przez diablo33 »
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #5 : Styczeń 12, 2008, 23:01:51 » |
|
No jeśli tak, to może ok. Ale kup kilka samiczek, żeby "siły" rozłożyły się równomiernie....
|
|
|
|
|
|
|
diablo33
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Styczeń 12, 2008, 23:03:11 » |
|
No jeśli tak, to może ok. Ale kup kilka samiczek, żeby "siły" rozłożyły się równomiernie.... Ok, a może coś dołożyć ?? Czy jest w sam raz ?? I chciałbym wpuścić trochę świderków I czy nie będę mieć za dużo rybek pływających przy powierzchni ?? Może jednego węgorka ?? Bo podobają mi się, ale nie wiem czy rybki będą dobrane wymaganiami wtedy ??
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #7 : Styczeń 12, 2008, 23:11:04 » |
|
Mi się wydaje, że wystarczy. Kiryski na dnie, u mnie mieczyki pływają po całym akwa ale trzymają się najbardziej środka a neonki stadkiem też po całości. Nie miałam neonków ale wydaje mi się, że zachowują się podobnie do razborek (moje śmigają po środku i przy powierzchni czasami). Ładnie będzie wyglądać Twoje akwa.
A jak roślinki? Wybrałeś już? I kiedy zalewasz akwarium? Pamiętasz, że zanim wpuścisz rybki, akwa musi ze 3 tygodnie dojrzewać?
|
|
|
|
|
|
|
diablo33
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Styczeń 12, 2008, 23:18:11 » |
|
A jak roślinki? Wybrałeś już? I kiedy zalewasz akwarium? Pamiętasz, że zanim wpuścisz rybki, akwa musi ze 3 tygodnie dojrzewać?
Pamiętam A co do roślinek - hmmm, chyba jakieś mchy, moczarka, zastanawiałem się nad rzęsą ale sam nie wiem . Może coś poradzicie w wyborze roślinek ?? Z góry dzięki
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #9 : Styczeń 12, 2008, 23:23:56 » |
|
Poczytaj tutaj. Emi podaje chyba dwa linki, które są obowiązkowe. A pytanie o rośliny (jak już wybierzesz) zadaj w odpowiednim dziale wybierz rośliny szybko rosnące, tak na początek. http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,13198.0.html
|
|
|
|
|
|
|
seba75
Gość
|
|
« Odpowiedz #10 : Styczeń 12, 2008, 23:26:53 » |
|
no to obsade juz masz a z roslin to zalezy co tam zamierzasz stworzyc za krolestwo jedna z naistotniejszych spraw to swiatlo wiec nie wiem jakie tam masz, z latwych zabienice, kryptokoryny, nuzaniec itd beda dobre i moze cos na korzen ( o ile planujesz ) jakis anubias czy mikrozorium
|
|
|
|
|
|
|
diablo33
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Styczeń 12, 2008, 23:28:28 » |
|
Na korzeniu planuję właśnie jakiś mech (myślałem o Taiwanie - czy jakoś tak) . Oświetlenie planowałem 0,5w/litr czy będzie dobre ?? Wychodziło by coś koło 56 wattów
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #12 : Styczeń 12, 2008, 23:31:22 » |
|
0,5 to już całkiem fajnie, a planujesz instalację CO2, np. bimbrownię? Przy takim oświetleniu, byłoby niekiepsko
|
|
|
|
|
|
|
seba75
Gość
|
|
« Odpowiedz #13 : Styczeń 12, 2008, 23:32:44 » |
|
0,5 W to minimum jesli chodzi o L/W powinno ci wystarczyc na poczatek, wszystko tez zalezy jakie rosliny planujesz tam miec
|
|
|
|
|
|
|
diablo33
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Styczeń 12, 2008, 23:34:05 » |
|
0,5 to już całkiem fajnie, a planujesz instalację CO2, np. bimbrownię? Przy takim oświetleniu, byłoby niekiepsko Chciałbym zrobić bimbrownie samemu, ale muszę najpierw poczytać jak się ją robi Może macie jakiegoś linka do opisu jak zrobić ?? Będę wdzięczny
|
|
|
|
|
|
|
|