Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtracja  (Przeczytany 3402 razy)
Zajec20
Zainteresowany
**

« : Maj 05, 2004, 19:16:02 »

Posiadam Fluvala 304 i narazie mam jako srodki filtrujace wlozone:gabke
nastepnie ceramike do pierwszego koszyczka, do drugiego koszyczka ceramika i wegiel i do trzeciego sam wegiel , lecz wiem ze wegiel trzeba wywalic bo jakims czasie bo zaczeni uwalniac te srodki co zwiazał i czy dobre bedzie takie zestawienie?Huh
Gabka , ceramika w pierwszym koszyczku , włkukna sery , i w trzecim chcialem dac woreczek zwirku amonowego i torfu, lub torfu i wegla , lub zwirku amonowego i zwirku wiazacego azotany? Co byscie proponowali???
I jezeli kots ma zwirek amonowy to jak go sie regeneruje i co ile wymienia mniej wiecej???Aaa i czy zamiast np tego torfu mozna dodtawac SERY MORENY i ten torf zastapic czyms innym w filtrze jak cos??
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Maj 05, 2004, 19:31:56 »

przede wszystkim nic nie mówisz jaki zbiornik i czy będzie to jedyny filtr w twoim baniaczku. ale po kolei ja ospbiście przerobiłem wszsytkie możliwe (chyba) wkłady filtracyjne jakie mają sklepy w swoich ofertach i ze swojego doświadczenia sugerowałbym na początku grubą gąbkę (znczy o dużych porach) potem drobniejszą cieńszą warstwę a jako ostanią warstwę filtracyjną ceramikę. jeżeli będzie to jedyny filtr w twoim akwarium będziesz czyścił obie gąbki a ceramiki radzę wcale nie ruszać. torfu jak ktoś chce może dolewać "w płynie" przy podmianie wody np tetry czy sery biotorfin czy inne lub nawet zooleka. im mniej nakombinujesz w filtrze tym lepiej. a żwirki amonowe u mnie zmieniały ph w ciągu jedej doby o 2 stopnie (w starym ustabilizowanym akwarium). z chemią ostrożnie jak nie jesteś pewien działania nie używaj. osobiście dałbym dwa filtry jeden ustawiony na bilogiczny a drugi mniejszy na mechaniczny i powinno być cacy.
powodzonka Smiley
Zajec20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 05, 2004, 20:46:09 »

To bedzie jedyny filtr gdyz mialem jeszcze aquaszuta senior bio ale srednio bylem z niego zadowolony Zbiornik mam 200 litrów rybki to kosaczowce (neonki zwinniki,razbory),skalary,bocje, ramirezki, no i kirole:)),czyli mowisz ze raczej z tym zwirkiem amonowym dac sobie spokuj bo, wode podmieniam regularnie parametry mam w normie wszytskie woda jest ok,tylko chcialem zejsc na ok 8 dh twardosci mam ok 9 lub 10, czyli np taka konfiguracja Gabka ceramika siatka   i np ceramika byla by ok?
michał
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Maj 06, 2004, 11:10:18 »

Zajc czemu piszesz ża filtr aqua szutu cię niezadowalał zapychał się :?:  :?:

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Maj 06, 2004, 17:33:59 »

jak masz parametry ok to nic nie kombinuj a zbicie twardości załatw przy podmianie np dolewając sobie destylaty lub używaj żywic jonowymiennych tak jak ja to robię... i będzie git. NIE POPRAWIAJ czegoś co dobrze działa bo tylko popsujesz
michał
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Maj 06, 2004, 17:42:29 »

No tak ale zajc pisał że go ten filtr niezadowalał :? dlaczego :?:  Shocked

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Zajec20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Maj 06, 2004, 22:39:23 »

Tak wiem ze jak cos jest ok to nie nalezy tego zmieniac ale w filtrze teraz mam wegiel aktywny ktory miael dolaczony razem z filtrem a słyszałem ze nie nalezy go zbyt dlugo trzymac i dlatego chce to zmienic chyba ze nie trzeba dlatego pytalem was czy ta kombinacja z ceramika wlłuknami i znowu z ceramika , i np torfem albo czyms innym byla by dobra ja wy byscie np to zlozyli tzn ten ostatni koszyczek bo  jedna ceramike juz mam włukna tez tylko czekaja na włozenie i teraz np ten trzeci koszyk czy np jeden woreczek wegla i cos jeszcze czy zostawic ten wegiel czy bo tam mam 2 woreczki czy cos jeszcze innego???
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Maj 07, 2004, 08:40:31 »

ja węgla wogóle nie używam w akwarium i jak możesz to wywal go bo to wkład bardzo krótko działający - trzeba go często wymieniać a jak np dajesz jakieś witaminy do wody to wszystko zostaje na węglu. dawaj ceramikę będziesz miał większe złoże biologiczne a to zawsze lepsze niż węgiel.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: