Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Testy do wody – ranking.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Testy do wody – ranking.  (Przeczytany 3836 razy)
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Styczeń 28, 2008, 22:50:26 »

a używał ktoś testów firmy Rataj? Sądząc po dość niskiej cenie w ciemno bym nie kupiła. Ale może ktoś jednak zaryzykował te niecałe 10zł i ma doświadczenie?

Podpinam się pod pytanko.Właśnie ze znajomymi będziemy robić zbiorcze zamówienie w jednym ze sklepów i przy okazji zastanawiam się czy nie zakupić testu na Fe i  Po4 Rataja. Cena naprawde atrakcyjna, ale co z jakością??
Pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
fuzya
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Styczeń 29, 2008, 12:22:42 »

Witam.
Przed dwoma laty połasiłem się na testy Rataja ze względu na cenę. Moim zdaniem szkoda jednak każdej wydanej złotówki. Testy wykonuje się z użyciem wody destylowanej, pomiar jest niewygodny. Skala barwna zupełnie do bani - próbki barwią się ledwo zauważalnie co praktycznie wynik pomiaru czyni wróżeniem. Nie wiem, czy się coś zmieniło od tamtego czasu, ale zalecałbym nieufność.
Test na NO3 w ogóle nie barwił próbki...
Słowem lepiej dozbierać na wypróbowanych producentów,
Pozdrawiam!
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: