Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Molinezje balonowe-opis  (Przeczytany 15076 razy)
Honey
Stały użytkownik

« : Styczeń 14, 2008, 16:15:13 »

Nigdzie nie mogę znaleźć opisu hodowli molinezji balonowych, a bardzo mi się podobają. Czy ktoś ma taki opis albo wiedzę na ten temat?
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 14, 2008, 17:48:19 »

Te rybki są wyhodowane sztucznie! Wściekły ich cialo jest zdeformowane, przez to molinezja ma kłopoty z pływaniem nie powinno sie ich kupywac, a i tak ludzie robia swoje....

Astronotus ocellatus i drobnica.
Honey
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 14, 2008, 19:16:34 »

Nie rozumiem bulwersa. Rybki są w sklepie i mi się podobają. Pytam o warunki hodowli a nie opinie na temat czy mam je kupować czy nie. o tym naprawde sama potrafie zdecydować...
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #3 : Styczeń 14, 2008, 19:31:19 »

z tego co się orientuje to wymagania mają jak pozostałe molinezje -czyli niewielkie ale zbiornik duży.

wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 14, 2008, 19:37:13 »

wydaję mi się, że warunki chodowli podobne jak przy chodowli innych milinezji. Cool

AgnieszkaMarcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 14, 2008, 19:41:46 »

Mialam molinezje balonowe z ktorymi nie mialam problemow.Potraktuj je jak bllack molly - ja tak zrobilam.
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 15, 2008, 09:36:29 »

Nie rozumiem bulwersa. Rybki są w sklepie i mi się podobają.

Podobają Ci się i to jest Twoja sprawa. Moim zdaniem kozak ma rację. Też uważam , że wszelkie przejawy ingerencji w genetykę dzięki ,którym tworzone są różnej maści monstra, ala papuzie czy właśnie balonowe powinno się bojkotować i nie kupować tego typu wynalazków.Mam na myśli celową deformację stworzeń.  Jest tyle pięknych naturalnych rybek, że po co napędzać chorą wyobraźnie taiwańskich genetyków.Smiley
Ale oczywiście o gustach się nie dyskutuję, ale warto wiedzieć o pochodzeniu rybek..Sam z drugiej strony nie jestem entuzjastą kupowania ultra "naturalnych" stworzeń, czyli tych z odłowu. Miłośnicy zbrojników wiedzą co się stało z L-46 w ich habitacie.
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 15, 2008, 10:15:18 »

Warunki hodowli:

Temperatura :    25-28C
PH :    7,5-8,5
GH :    25-35

Dorasta do :    15cm
Pokarm :    wszystkożerna

Jedna uwaga - podobno molinezja balonowa jest bardziej podatna na choroby niż inne molinezje.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #8 : Styczeń 15, 2008, 12:20:27 »

Jedna uwaga - podobno molinezja balonowa jest bardziej podatna na choroby niż inne molinezje.

na pewno ,to przez krzyżowanie osobników spokrewnionych i przewagę genów [recesywnych?].

Honey
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Styczeń 15, 2008, 18:05:47 »

Ale na przykład z pasmi rasowymi jest to samo, tylko trwała ta selekcja na pewnoi dłużej i jakoś nikt nie bojkotuje kupna rasowego psa... Poza tym jak już zostały stworzone, to też mają prawo przecież do życia, więc lepiej w akwarium niż w sklepie-ja tak uważam.

Dziękuję za opisy Smiley

A jeszcze jak rozpoznaje się ich płcie?
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #10 : Styczeń 15, 2008, 18:25:00 »

po gonopodium.

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Styczeń 15, 2008, 20:39:22 »

Ale na przykład z pasmi rasowymi jest to samo,

Z psami rasowymi jest dokladnie odwrotnie:)...Hodowcy starają się tak dobrać rodziców, aby młode miały jak najlepsze cechy gatunkowe. Co wiąże się bezpośrednio z kasą jaką za szczeniaki otrzymają. A w przypadku tych wspomnianych przeze mnie ryb jest odwrotnie...Ryby wygladają karykaturalnie, mają problemy z poruszaniem się, często (może i na szczęscie) nie rozmnażają się itp.
A co do sklepów to powiem tak..Żal mi takiej rybki, ale nie kupił bym jej choćby z tego powodu , żeby nie napędzać popytu . Ja kupuje i mi podobni, sprzedawca zarabia, zamawia z hurtowni...Hurtownia u importera i interes się kręci. jeśli natomiast nie kupię, sprzedawca też nie zamawia bo mu towar nie schodzi itd itd. I w taiwańskim laboratorium, zaprzestają prac nad molinezją bo nie ma chętnych...Pewnie wezmą się za coś innego, ale to już inna beczka.
Jak napisałem poprzednio  o gustach się nie dyskutuję. Skoro Ci się podobają to Twój wybór, ale chciałem przybliżyć tylko mechanizm Smiley
Pozdrawiam

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
AgnieszkaMarcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Styczeń 15, 2008, 21:35:36 »

Ja dodam tylko do powyzszej wypowiedzi,ze zywotnosc tych ryb jest bardzo krotka,wiem to z doswiadczenia,moja rybka przezyla tylko 7 miesiecy i nie byla akceptowana przez inne ryby.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Styczeń 15, 2008, 21:38:36 »

nie będę komentował. niech za komentarz wystarczy fotka. 

jak ktoś chce to mogę podać naamiar gdzie to "cudo" kupić

ramireza w całej okazałości

Honey
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Styczeń 16, 2008, 22:47:58 »

Ale tworząc rasę (psów) od podstaw (oczywiście trwało to pewnie lata) selekcjonowało się odpowiednie osobniki aby uzyskać pewne cechy. Teraz oczywiście najdroższe są szczeniaki po czempionach, ale chodziło mi o sam mechanizm tworzenia rasy. I nie zgodzę się w kwestii genów... nie są one najlepsze, bo są wypieszczone, a nie od dziś wiadomo,że psy rasowe żyją krócej niż nierasowe i są bardziej podatne na choroby (również nowotwory). Ponadto idstnieje wiele ras psów zdeformowanych,np mopsy są beczułkowate, shar-pei mają nadmiar skóry, jamniki mają zbyt krótkie nóżki i wskutek czego często mają problemy z kręgosłupem, psy z oklapniętymi uszami mają z nimi problemy i mogłabym wymieniać w nieskończoność kończąc na totalnych karykaturach jakimi są grzywacze chińskie...
Nie o to chodzi-rozmawiamy o rybach i zasada moim zdaniem jest prosta- nie bojkotujemy psów to rybek też!!

I chciałabym się w końcu dowiedzieć jak rozróżnić płeć molinezji balonowych, bo po słowach nic mi nie mówiących i wyrwanych z kontekstu nic nie rozumiem-biologiem ani tymbardziej ichtiologiem nie jestem, a w akwarystyce jestem od stosunkowo niedawna... Proszę o opis albo linka...
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: