Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Jeszcze raz wskaźniki...
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jeszcze raz wskaźniki...  (Przeczytany 3386 razy)
miktor
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Sierpień 09, 2008, 15:02:10 »

Nie będę zaczynać nowego wątku więc napisze tutaj.
Otóz kupiłem sobie dzisiaj testy na ph zooleka (ph x 2), surfuję po forach i wyczytuję różne opinie nt tego testu, z tego co widzę, tutaj jest raczej zachwalany, ale mam pytanie:
Widzicie, po wykonaniu testu (3 krople na 5 ml wody) woda się zabarwia i jest git, lekką ja zmieszam "ruchami okrężnymi" probówki i mogę odczytać wynik, natomiast wg instrukcji wykonania pomiaru probówkę należy wstrząsnąć aż do uzyskania jednolitej barwy, problem tkwi w tym iż po wstrząśnięciu skala idzie ostro w górę, jestem ciut zdezorientowany, ponieważ  wyniki wychodzą zupełnie inne:
Dla zooleka po "wstrząśnięciu" - jest to powyżej 7 ph
Dla zooleka po "zamieszaniu" - jets to ok 6,5 ph
Dla testów rataja które także posiadam wyniki są takie same co prawda, natomiast rataj w swoich testach zaleca po prostu zamieszanie próbowki (przy wstrząśnięciu skala także się zmienia).
Może i głupie pytanie, choć szczegółowe bo chodzi o sposób wykonywania testu, natomiast, jak Wy - wykonujecie swoje testy? widać sposób się liczy albowiem różnica jest znaczna.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2008, 15:09:04 wysłane przez miktor » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Sierpień 11, 2008, 08:42:01 »

Lepiej leciutko zamieszać, po wstrząśnięciu może zawyżać wyniki. Kwestia jest taka, ze jak się wstrząśnie probówką to CO2 z wody się wytrąca i jest zastępowane przez powietrze więc wynik może nie być prawdziwy i nie oddawać dokładnie tego co masz w akwarium.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: