sluchajcie czy jest mozliwe zeby pomiar pH z Tetry kosztował 65 zl
HĘ?
??
No bez jaj (że tak powiem).
Z pH polecam Hagena (około 22-24pln w wawie, starcza na 225testów). IMO jest to chyba najlepszy test pH na rynku (swego czasu w jakimś magazynie wygrał z Tetrą, Serą, JBL). Skala barwna bardzo dobra, szybki, dokładny pomiar. Nie polecam natomiast Sery (pH)...widziałem go w akcji i myslalem że mnie krew zaleje (próba odczytu to wróżenie z kart).
Na KH/GH polecam zooleka.
NO3 to chyba JBL jest najlepszy ale jego cena powala. Tetra też jest dobra ale najmniejszy odczyt 12.5ppm to troche za dużo (przydaloby się 5,10,20ppm).
PO4 polecam Rataja(w wawie 14pln ale w innych częściach Polski widywany nawet za 7pln). Za taką cenę warto...chyba że chce się mieć wypasiony test JBL za ponad 40pln.
Na Fe nie używam żadnego bo dokładność tych testów pozostawia sporo do życzenia. Ten sam test może pokazać różne wyniki w zależności od chelatu Fe jaki stosujemy w nawozie :wink: .
Test na CO2 to bubel...zupełnie nieprzydatny.
Testów na NH3/NH4 nie stosuję wogólę...IMO w holendrze są momentalnie wciągane przez rośliny.
Testy na Cl, Ca, Mg(podobno jest ale ja nigdzie nie widziałem) to już dla zaawansowanych albo bogatych nie mających co robić z pieniędzmi