Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dolewanie wody  (Przeczytany 2980 razy)
siwy1980
Nowy
*

« : Styczeń 17, 2008, 19:56:19 »

Witam
Mam pytanko czy woda przed dolewaniem moze stac ok tygodnia w botelce, zakreconej czy nic sie z nia niedzieje.
czy moze wlewac na odstanie jakeis 2 dni przed podmianą.
pozdrawiam
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Styczeń 17, 2008, 20:00:34 »

wystarczy że będzie stała 24godz. tylko butelka musi być odkręcona. nie polecam odstawiania na dłużej niż 48godz. -kiedyś zostawiłam na jakieś 5 dni ale nie wyglądała potem dobrze -coś tam wyrosło (tylko to było w wiadrze) Tongue

ujaali
Nowy
*

kubeczkom z bojownikami też NIE

« Odpowiedz #2 : Styczeń 18, 2008, 16:34:54 »

Jeśli woda odstana, to minimum 48h lub przefiltrowana np z filtra Brita lub Anna ( i tak lepiej jak postoi chociaż 1 dzień) . A to że coś tam wyrosło w wodzie to znaczy ze stała na słońcu. Najlepiej niech sobie stoi w kuchni nie na parapecie w jakimś dzbanku (mają ok 1,5l) odkrytym, jeśli nalejesz wody prysznicem szybciej pozbędziesz się chloru i innych związków lotnych. Zawsze należy lać wodę zimną, ponieważ ciepła zawiera zwiazki miedzi z rur. Zawartość takiego dzbanka powinna wystarczyć na regularne dolewanie. Na podmiany możesz trzymać w czystym wiadrze, nie wystawionym na działanie promieni słonecznych, i po każdorazowym użyciu dokładnie umyć. Na podmiany najlepiej by było odstać ją z tydzień, ale jak czas, domownicy lub też brak miejsca nie pozwala, to można i krócej. Nie warto dodawać chemii do wody która ma ją uzdatniać. Tylko nawozy jeśli używasz.

jestem kobietą;)
http://www.bojownik.pl
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #3 : Styczeń 18, 2008, 16:46:21 »

IMO wystarczy 24g. odstania wody. ''coś wyrosło'' nie na słońcu tylko w szawce pod akwa.

Trulek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 18, 2008, 18:47:41 »

Po 48 godzinach cały zawarty w wodzie chlor powinien się z niej ulotnić bez stosowania chemii  Cool
IMO zdecydowanie nie powinno to być zakrętki i lepsze będzie chyba wiadro przykryte od kurzu ale nie za szczelnie aby zapewnić dostęp powietrza ze względu na większą powierzchnię lustra wody   Afro
ujaali
Nowy
*

kubeczkom z bojownikami też NIE

« Odpowiedz #5 : Styczeń 18, 2008, 20:24:37 »

''coś wyrosło'' nie na słońcu tylko w szawce pod akwa.

a dobrze umyłaś wiadro po ostatnim użyciu? Dziwne....

jestem kobietą;)
http://www.bojownik.pl
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: