Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: NIe wiem czy woda ok?  (Przeczytany 4934 razy)
Zajec20
Zainteresowany
**

« : Maj 09, 2004, 22:06:12 »

Mam nastepujaca obsade
Neon Inessa
Neon czerwony
Neon CZarny
Skalary
Bocje Wspaniale
Kirole:) jak chyba kazdy
Razborki Klinowe
Pielegniczki Ramireza
i teraz tak, podajcie mi jak mozecie jakie mniej wiecej powinny byc parametry wody do tych rybek??
Obecnie mam tak:
temp 27
azotany w normie
twardosc i tu nie wiem czy dobra czy nie
bo mam jakis test Sery TEST GH i w tej skali wyszło mi ze jest 13 czy jest to dobra wartosc???, czy powinna byc mniejsza??? a nie mam testu na KH wiece nie wiem jaka jest wartosc
Ph mam rowne 7
wode podmienam co 1,5 tygodnia 40 litrow bo mam zbiornik 200
Uzdatniacze to Aquatan i Sera Morena czy ten drugi obniza twardosc bo nie wiem.
Aha i czy np morene mozna dodtawac tez bezposrednio do aqua jak juz sa rybki czy tylko prazy podmianie?Huh
Jeszcze jedna prosba jak mozecie podajcie mi jakis przelicznik z tej skali na testach na taka ktora jest podawana w ksiazkach bo tam jest jakas skala dh lub jakies stopnie n
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #1 : Maj 09, 2004, 22:11:52 »

a nie lepiej zamiast moreny stosować w filtrze wkład torfowy lub szyszki?

gg:1384140
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 09, 2004, 23:18:25 »

PH dobre, możnaby wszakże doprowadzić do 6-6,5 ale niekoniecznie.
GH =13 ? KH powinno stanowić 1/2 GH załóżmy więc, że masz KH=6,5 , to też dobrze bo to miękka woda , taka, w jakiej lubują sie Twoje rybcie.
A skale ? Nie trzeba niczego przeliczać Smiley. Twardość wody mierzy się w stopniach niemieckich i oznacza sie je za pomocą " N " lub " dh ", czyli woda o twardosci 10 stopni to 10N lub 10 dh.
Gh i Two to twardość ogólna.
Kh i Tww to takze to samo i oznaczają twardość węglanową.
Zapamiętać można w ten sposób: Gh bo Global (globalnie, ogólnie) ; Kh bo Calcium - węgiel (czyta sie Kalcium Wink )
Pozdrawiam.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 10, 2004, 00:06:59 »

Cytat: Tomlsv
Zapamiętać można w ten sposób: Gh bo Global (globalnie, ogólnie) ; Kh bo Calcium - węgiel (czyta sie Kalcium Wink )
Pozdrawiam.

Calcium to wapń Wink
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 10, 2004, 06:03:41 »

:oops: O kurna, faktycznie  :shock:   :idea: No to proszę sobie zapamietać jako Carbon lub Coal Smiley to jest węgiel po angielsku, a po niemiecku Kohle a ogólny to po niemiecku ( i angielsku też) Global, a H bo Harte ( z niem. twardość) a z ang. Hardness, ale uzywane przez nas skróty to sie chyba z niemieckiego biorą jednak.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Zajec20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Maj 10, 2004, 09:29:02 »

Jeszcze jedno a w ksiazkach jak sa podawane te stopnie to to jest twardosc ogolna czy węglanowai ktora jest wazniejsza dla ryb
michał
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Maj 10, 2004, 18:42:05 »

Wartoś węglanowa Smiley

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 11, 2004, 00:08:01 »

Cytat: Zajec20
Jeszcze jedno a w ksiazkach jak sa podawane te stopnie to to jest twardosc ogolna czy węglanowai ktora jest wazniejsza dla ryb

W stopniach niemieckich, a która ? Albo jedna albo druga albo i jedna i druga.Napewno podają o jakiej twardości piszą.TWW i TWO są w pewnym stopniu od siebie zależne.Ważniejsza IMHO jest TWW, ponieważ jest buforem dla pH

385 l - dyskowce
Zajec20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Maj 13, 2004, 00:00:16 »

Zapodalem sobie testa na kh i wyszło 7 to chyba dobrze Huh?
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 13, 2004, 06:34:48 »

Cytat: Zajec20
Zapodalem sobie testa na kh i wyszło 7 to chyba dobrze Huh?

Nie jest źle, ja zanim zacząłem zmiękczać wodę miałem w akwarium Kh=15.
Wodę masz wystarczajacą do Twoich rybek, możesz zmiekczyć ale nie musisz, to czy chcesz jeszcze ją zmiękczyć zależy tylko od Twojego zaangażowania, ambicji, chęci i możliwości.
Wielu hoduje rybki bez walki z odczynem i twardością wody, są i tacy którzy nawet nie mają testów a rozmnażają niektóre gatunki.
Pozdrawiam.

Zajec20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Maj 13, 2004, 11:03:05 »

Nic juz z tego nie rozumiem??? Zrobilem sobie dzisiaj znowu pomiar na twardos weglanowa i ogolna i ta pierwsza wyszła =10 a druga 12, jak cos to czym zmniejszyc tww??? jestem poczatkujacy ale czytałem ze mozna to przefiltrowac przez torf, ale grozi to popazeniem rybek jak przesadze tak?? wiec czy alternatywa dla tego jest np wysiag z torfu SERA MORENA???czy nic nie ruszac bo ten wynik jest odpowiedni?Huh
michał
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Maj 13, 2004, 13:41:56 »

może coś żle zrobiłeś Smiley

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Zajec20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Maj 14, 2004, 00:21:00 »

Wszystko zrobilem tak jak w instrukcji i przeprowadzilem jeszcze trzy razy obydwa pomiary i nadal wychodzi ze weglanowa wychodzi 9 a ogolna 12 ph 8 , mam pytanie napiszcie mi jak zredukowac ph czy za pomosa sery moreny jest to mozliwe Huh, a ak nie to napiszcie mi jak to zrobic
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Maj 14, 2004, 14:28:12 »

Z tym torfem to nie tak łatwo jest popażyć rybki, trzeba by go naprawdę dużo władować do filtra co spowodowałoby nagłe zlikwodowanie Tww a następnie zbyt gwałtowny spadek PH.
O zmiękczaniu i obnizaniu ph naprawdę było kilka postów już na tym forum, zatem prosze poszukaj, zaoszczędzi to pisania.
A Sera morena? Obniży Tww, Two oraz PH ale jest nieekonomiczna, zastosuj lepiej Aquacid Zooleka ale tylko w duzej butli 0,5l, bo 20ml są robiona na bacie kwasu fosforowergo co jest pożywką dla glonów.
To jeżeli jesteś pewny użycia chemi.
Przejrzyj forum w poszukiwaniu sposobów na obnizenie twardosci i ph.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: