Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « ŻABIENICE - ŻÓŁTE NA KONCACH I DZIURAWE CO ROBIĆ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ŻABIENICE - ŻÓŁTE NA KONCACH I DZIURAWE CO ROBIĆ?  (Przeczytany 9237 razy)
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« : Styczeń 22, 2008, 07:02:49 »

Mam akwarium 160L Ameryka Płd - poniżej foto z stan na 17.01.2008 (1 tydzień po zalaniu)

Woda:
"przygotowana" z użyciem Planta Gainer Safewater, temp. 26`C

Wczoraj (21.01.2008) zrobiłem test testerem 5w1 Tropical'a i otrzymałem poniższe takie parametry wody:
NO3=10
NO2=10 (wczoraj po teście była podmiana na 30L wody na świeżą)
ph=7,2
TWO=17
TWW=6

Nawożenie (wg. zaleceń producenta):
Planta Gainer Classic
Planta Gainer Pro Macro
Planta Gainer Pro Micro

Chodzi mi o "zgrupowanie" żabienic koło filtra - duże liście zaczynają żółknąć na końcach w kilku zaczynają się robić dziury ale widzę że zaczynają wschodzić nowe liście (jak narazie ładne zielone)

Stąd moje pytanie - czy wszystko jest OK i to normalne przystosowywani4e się roślin do nowego otoczenia czy raczej to dzieje się coś niedobrego?

Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki
Moje GG: 911966
P.L
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 22, 2008, 07:55:39 »

żułte mogą być ponieważ może im braknąć żelaza ale używasz nawozów, a dziurawe magą być bo możesz mieć tam ślimaki lub głodnego zbrojnika albo glonojada.  poza tym mogł by mi ktoś powiedzieć czy nawozy Planta Gainer są skuteczne bo chciałbym przetestować .pozdro 
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2008, 08:00:10 wysłane przez P.L » Zapisane
ŁUKASZ-OLZA
GG 1872108
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 22, 2008, 08:30:08 »

Stąd moje pytanie - czy wszystko jest OK i to normalne przystosowywani4e się roślin do nowego otoczenia czy raczej to dzieje się coś niedobrego?

wspomniales ze jest akwa tydzien od startu roslina jesze idzie na kozen a nie w gore ja tez tak mialem ale nie zaabienica poprostu najslabsze liscie usun i czekaj co do nawozow moim zdaniem troszke zawczesnie zacznij nawozic po stabilizacji zbiornika  nic nie napisales na temat swiatla i co2 a jak te czynniki nie zaostana w jakisms stopniu spelnione to nawozenie jait bezcelowe bo nie bedziesz mial procesu fotosytezy.
 nawozy ktore wipisales nie zawieraja zelaza nawoz z zelazem to PG FERRO+
p.s rybek narazie nie wpuszczaj az ci no2 spadnie do 0

240L ROSLINNE
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 22, 2008, 09:45:52 »

Przyczyn bym upatrywał w 2 kwestiach
1. Brak żelaza
2. Brak potasu (to bardziej prawdopodbne - żabienice naprawdę mocno go zżerają)

Baniak jest jeszcze więc to też jeszcze ma wpływ ...

poza tym mogł by mi ktoś powiedzieć czy nawozy Planta Gainer są skuteczne
U nas się sprawdzają

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 22, 2008, 12:24:43 »

Nawożenie tak ale nie w tydzień po starcie i w tak dużych dawkach! Ja mam baniak niemiłosiernie zarośnięty, podaję CO2, świecę 12 godzin i całej cawki tych nawozów nie podaję bo mam nadmiary. To najprostsza droga do glonów. Wątpię w niedobory w tak młodym zbiorniku. Już bardziej powiedziałabym przenawożenie i dostosowanie się rośliny do nowych warunków. Jeśli chcesz nawozić zbiornik to zaopatrz się w nawóz pod korzenie dla żabienic.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2008, 12:28:47 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Misiu
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 22, 2008, 14:37:39 »

niestety miałem podobne kłopoty z żabienicą amazońska  zastosowałem kulki nawozowe po jednej na roślinkę    pomogło zawiera wyciąg z gąsiennicy kalifornijskiej i związki humusowe oraz większą zawartośc żelaza  spokojnie wystarcza na miesiąc   papa
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 22, 2008, 14:50:44 »

Dodam tylko skromnie jeszcze , że oprócz tego o czym wspomnieli powyżej forumowicze. Stare liście i tak Ci padną, jeśli żabienica jest ze sklepu to prędzej czy później zgubi stare emersyjne liście.
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #7 : Styczeń 22, 2008, 15:04:04 »

OK więc radzicie zebrać stare liście? Dodać żelazo potas? I czekąc?

Dodam że oprócz żabienic inne rośliny typu kabomba czy ludwiga czuje się doskonale.

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #8 : Styczeń 22, 2008, 17:17:46 »

A czy moge dodac nawóz Sera folorena (z żelazem i minerałami)? Wg. wskazówek producenta powinno to byc 5ml nawozu/20l wody. Można dodac ten nawóz czy jeszcze poczekac?

Misiu
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 22, 2008, 19:11:02 »

Raz na tydzień po podmianie ok 20 litrów wody stosuje nawóz płynny sera florena w dawkach o połowę  mniejszych od zalecanych przez producenta  papa inie mam kłopotów ani z glonami ani z roślinkami  Roll Eyes
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #10 : Styczeń 22, 2008, 19:24:48 »

Na jednej, żabienicy werdis (na 3 liciach i tylko tam) zauważyłem dziś rdzawy nalot. Czy to tez proces przystosowawczy czy zaczyna się dziąc cos niedobrego. Z innymi roślinami np. delikatną kabomba nie mam żadnych problemów rośnie bardzo ładnie i jest pięknie gęsta. Czy w związku z tym poda jakiśnawóz z dużą zawartościa żelaza np. Sera florena? Czy lepiej poczekac?

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #11 : Styczeń 22, 2008, 20:27:57 »

ja bym zaczekała z nawozami aż akwa się całkiem ustabilizuje. A swoją drogą to jeżeli chodzi o te żabienice z brzegu akwa (z boku znaczy się) to może przyczyną jest niedostateczne ośietlenie tego miejsca?? ale to tylko taka moja moja hipoteza .... i mam jeszcze jedną: żabienice nie najlepiej znoszą przeprowdzkę i jeszcze się dobrze nie przyjęły -trzeba dać im trochę czasu aby doszły do siebie.

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #12 : Styczeń 22, 2008, 21:16:52 »

Ja też zaczynam tak mysle i postanowiłem teraz poczekac z nawozami (mądry Polak po szkodzie  Cheesy). Ale zauważyłem iz większośc rolsinek na początku wygladała super a teraz trochę podupadła...Za dużo roślin za mało CO2 moze? Obecnie trochę przerzedziłem roslinki, dzis parametry wody po wczorajszej podmianie 30L na świeżą wynoszą:

temp. 26`C
NO3=10
NO2=7 (wczoraj po teście było 10)
ph=7,2
TWO=17
TWW=7

Czy tak wysokie NO2 mogło spowodowac lekkie gnicie roslin? Czy to raczej normalne w trakcie dojrzewania?

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #13 : Styczeń 22, 2008, 21:28:27 »

a jak ze światłem u Ciebie?

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #14 : Styczeń 22, 2008, 22:27:29 »

Co prawda mam 160L ale po odliczeni warstwy żwiru+ddoatkowo wyposażenie/korzeń wychodzi rzeczwuste 120L samej wody. Co do światła - 2 zwykłe świetlówki 2x30W co daje 0,5W/1L, zamierzam je wymieni na HAGEN 30W FLORA-GLO + 30W AQUA-GLO co równiez da 0,5W/1L ale będzie wtedy z tego co czytałem inne lepsze widmo światła dla roślin

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: