Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 67 68 [69] 70 71 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 648740 razy)
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #1020 : Sierpień 21, 2009, 23:26:15 »

A bo dlatego że siatka daje nam barierę keramzyt daje nam biologie, węgiel daje nam spokojny start i siedlisko do bakterii glina dostarcza na nawozu.

Jedynie co florna nie używajcie zastąpcie go jakimś drobym żwirkiem który nie fruwa.Ja użyłem to co miałem pod ręką.

Obecnie bawię się oświetleniem LED które dla jednych jest czarną magia a dla innych przyszłością. Zejście ze 180 wat na 72 wat led nie przyniosło skutków ujemnych dla roślin i ryb a cała reszta została w kieszeni. Ale jak zawsze musiałem przejść więcej negatywów że się nie uda niż pozytywów pomocnych. To tak samo jak z akwarium na ziemi ogrodowej wydać 15 żł czy 150 na Ada.

Cóż mentalność Polaka co proste musi być od razu złe Smiley
Pozdrawiam TURYSTA

Zgadzam się w 90 % (w 100% z tym czego nie ma w cytacie powyżej). Po 2 latach stosowania ziemi stwieradzam:
1. sama ziemia bez żadnych dodatków daje najlepsze efekty,
2. nitki - mam Smiley (wiem dlaczego - nie wyrywajcie roślin z ziemi, dodawajcie k2so4 i fe, stosunek NPK jest też bardzo istotny - szczególnie przy karmieniu mięsem...i wymianą wody w stylu LT, i bez dodawania Fe)
3. keramzytu już nie używam, nie ma sensu - ziemia też daje biologię, węgiel - mniej świecić i start w 100% spokojny (3 baniaki założone i wsztsko OK - ale świeciłem ostrożnie od 5 godzin zaczynałem), glina jest OK i polecam na dno.
4. LED - jak najbardziej popieram eksperymety - mają dużą przyszłość.
5. Zgadzam się w 100% że niewielka ilość światła wystarcza roślinom... ale... start łatwiej zacząć od większej mocy świetlnej Wink
6. z uwagą o nawozach ADA zgadzam się w 99% - ten 1% - ada fajnie wygląda Wink
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2009, 23:28:21 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1021 : Sierpień 22, 2009, 12:15:50 »

Dziękuje serdecznie za odpowiedź, chyba właśnie tego brakowało w tym wątku, takiego podsumowania z perspektywy czasu. Cały wątek, pomimo obszerności jest świetną lekturą na ten temat, można wiele się dowiedzieć. Z drugiej jednak strony zawiera wiele tez stawianych jeszcze w trakcie dojrzewania zbiorników i chyba niekoniecznie trafnych.
Natknąłem się też na wypowiedzi, że zbiornik tego typu nie jest dla początkujących, hi-tech też nie, no a hybryda wogóle. Myślę, że sformułowania tego typu mogą zniechęcać do tego hobby, w końcu początkujący akwarysta nie powinien zaczynać od kuli ze złotą rybką. Wiem, że akwarystyka nie jest tak prosta jak trzymanie psa i początkujący nie ustrzegą się błędów, ale dzięki Waszej wiedzy popełniane błędy mogą być mniejsze, a zrozumienie istoty zachodzących powiązań pozwoli stać się "mądrym akwarystą" rozumiejącym potrzeby swoich podopiecznych.
Macie już ogromną wiedzę, dzielcie się nią, ułatwiajcie start nowym hobbystą, myślę że naprawdę warto.

tuzim
Nowy
*

« Odpowiedz #1022 : Wrzesień 17, 2009, 10:02:27 »

Witam forumowiczów i akwarystów Smiley

Przywitania mam za sobą więc opowiem co i jak u mnie. Również jestem po lekturze całego tego wątku.Wszędzie się znajdzie coś co można ulepszyć i na pewno mój sposób nie jest doskonały. Założyłem akwarium na bazie ziemi (profil 112l). Zwykłej uniwersalnej tak jak tu wszyscy proponują. Około 2-3 cm od przodu z dylatacją na krańcach spodu akwarium  i 4-6 cm z tyłu akwa. NIC więcej nie dawałem. żadnej gliny, torfu , kermazytu itp. Ja dałem siatkę budowlaną(od ociepleń) ale jak ktoś nie ma to nie problem. Dziś już bym sobie nią nie zawracał głowy.
Na to odpowiednio spora warstwa żwiru, przy czym nie ubijałem nic - ani ziemi, ani żwiru. Średnica żwiru- od 2mm do 6mm. Warstwa od 3cm do 6cm I tu w moim przypadku pewne zaniedbanie które chyba z czasem okazało się przydatne. Przeprowadzałem się, i remontowałem mieszkanie. Musiałem zlikwidować akwa. Żwir wyjęty z starego baniaka wrzuciłem do siatek i trzymałem dobre 4 miesiące w piwnicy. Nie płukałem go. poprostu razem z wszystkimi  "dodatkami" trafił do akwa. Po zalaniu stał sobie z włączonym filtrem (wew. turbo 750 coś tam.) i grzałką BEZ włączonego światła. Woda od razu nabrała kolorku od podłoża z tego względu że byłem leniwy. postało to 2 dni. woda choć klarowna to miała brązowawy kolorek. Dla mnie nie pożądany wiec. Wylałem tyle wody ile moglem odciągnąć nie naruszając podłoża. Potem wycieczka po roślinki  i zalewanie zbiornika na nowo razem z zasadzaniem. Woda przez pierwsze dni była super krystaliczna ale z dnia na dzień nabierała zielonkawego kolorku i tak jest do dzisiaj. Mi to odpowiada i mi się podoba ten czysty zielonkawy kolorek. Pierwsze 2 tygodnie naprawdę oszczędzałem na prądzie. Świeciłem max 5h/dziennie klasycznymi świetlówkami standardowo montowanymi w pokrywach (112l). Aha zapomniałem wspomnieć ze mam deszczownie zanurzoną tuż pod powierzchnią i skierowaną strumieniem ku powierzchni. Filtr tak ustawiłem by woda nie wytryskiwała tylko "unosiła" się nie przełamując naprężenia powierzchniowego. Nie podaję powietrza do filtra wiec krąży tylko woda i to bardzo spokojnie. Dwa tygodnie od zalania uruchomiłem bimbrownie- podając "brudne" co2 czyli bezpośrednio wężykiem do akwa. Ile bombelków? nie mam pojęcia! Cheesy jakieś 3-4 strumyczki bardzo drobnej mgiełki z dufuzora na alle... (strzykawka z drewnem lipowym -bardzo polecam tą samoróbkę- ok 4,5 zł  z przesyłką) No więc po 2 tygodniach... przyszedł czas na rybki- tylko po to by robiły kupki pod roślinki. 26 Neonków i 4 Amano. Aha! Zapomniałem powiedzieć o niespodziance! Razem z roślinami dostałem nieświadomie jakieś jajeczka! Wylęgło się to i uchowało bo nie mało żadnych wrogów. Ze dwa razy widziałem z daleka jak coś ucieka z korzenia ale wydawało mi się że to przewidzenie.  Po za tym stary żwir pewnie co nieco do jedzonka miał w sobie- i tu właśnie nie żałuję że go dałem. Dziś mam dwa przepiękne kiryski Sterbay . Razem z sprzedawcą roślinek doszliśmy do tego co to za rybki no i są Smiley Zapomniałem wspomnieć. Po drugim zalaniu zbiornika dodawałem malutkie ilości jakiegoś środka na start akwa. Nutrifi...coś tam. Kosztowało 30 zł. za 200 ml. Zużyłem tego może 60ml w 2 tygodnie wiec naprawdę niewiele. Mało ale zawsze to coś co z pewnością wpłynęło na biologiczny skład wody. Do dziś rośliny szaleją. w 2 tygodnie mam zarośnięte akwa. Dopiero teraz dowiedziałem się jak przycinać rośliny. Co dopytań co za rośliny i ile ich było. Sporo jak na start. popatrzcie ile czego można z tych gatunków kupić za około 50 zł jako zestaw i będziecie mieli odpowiedz (Rotala rotundifolia, Rotala sp. 'Green', Bacopa,Hemianthus, micranthemoides, Lomariopsis lineata, Ludwigia repens, limnofila Sessiflora, HYGROFILA ROSANERVIG, mech jawajski)... ufffff. NO i nie wymieniam wody! Mam azotany w podłożu bo co jakiś czas ono bombelkuje. Przy przesadzaniu roślin i przycinkach dość sierdzi bo wtedy uwalniają się masowo. Akwa ma już 4 miesiące. Jestem bardzo zadowolony. Ideału nie oczekuje. Pomimo azotanów rośliny wyglądają zdrowo.korzenie są białe i nie gniją. Nic nie mierzę i nie sprawdzam. Woda to Gdyńska kranówa. Ps- teraz mam co2 z butli i świecę od 16.30- do 23.00 . Fotki akwa podeślę jak się dorwe się do jakiegoś aparatu sensownego bo mój się rozkraczył. Założę temat w "nasze akwaria". Pozdrawiam!
tuzim
Nowy
*

« Odpowiedz #1023 : Wrzesień 17, 2009, 10:10:38 »

Zapomniałem dodać o węglu aktywnym w filtrze. Około 3-4 dni od drugiego zalania chciałem wyklarować wodę. Pomogło na jakiś czas. Węgiel w filtrze spędził 2 razy po 3 dni. I pewnie to też przyczyniło się do spokojnego startu akwarium. Nie mailem żadnego kwitnienia wody, zamleczenia, ataku glonów -tylko kożuch bakteryjny przez pierwsze tygodnie. Bardzo przydatny- utrzymywał bąbelki co2 tuz przy powierzchni przez jakiś czas.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2009, 10:20:07 wysłane przez tuzim » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1024 : Wrzesień 20, 2009, 09:31:26 »

te bąble z podłoza to raczej nie azotany Wink predzej bym uwierzył ze metan czy siarkowodory jesli smierdzi lub CO2 jesli ten gaz jest bezwonny
robgr85
Zainteresowany
**

Fotograf, (Robert)

« Odpowiedz #1025 : Wrzesień 20, 2009, 09:38:30 »

też niedawno startowałem akwarium na bazie ziemi ogrodowej, jestem wdzięczny za wszelkie porady z tego tematu Smiley Swoje akwarium postaram się opisać, ale nie w 'nasze akwaria' tylko na blogu Tongue

Pozdrawiam,

Mój FotoBlog - regularnie aktualizowany - proszę o komentowanie wpisów
http://96litrow.blogspot.com -  mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
szaleq
Nowy
*

« Odpowiedz #1026 : Wrzesień 26, 2009, 20:03:50 »

Witam

Kupiłem taka ziemie:

Skład:
-torf wysoki
-torf niski
-piasek
-Nawóz mineralny NPK
-mikroelementy

Czy taka ziemia może być do akwarium?

Pozdrawiam
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1027 : Wrzesień 26, 2009, 20:14:33 »

lepszabyłaby gleba z ogrodu, w tej mieszance masz juz gotowe nawozy które mogą doprowadzić do zaglonienia akwarium

jak gleba ma być juz gotowcem ze sklepu to szukaj takich bez NPK, ewentualnie mogą byc te z osmocote
z tego co pamietam do te do kaktusów nie maja tyle sztucznych nawozów
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2009, 20:16:49 wysłane przez Pethro » Zapisane
szaleq
Nowy
*

« Odpowiedz #1028 : Wrzesień 26, 2009, 21:41:25 »

a co z mikroelementami? Moga sie znaleźć w tej ziemi??

I jeszcze jedno pytanko: czy żeczywiście przy ziemi w podlozu nie powinienem za mocno oswietlac baniaka? Oświetlenie planuje  3x24W dla akwa 112l, czyli ponad 0,6w/l a czytalem ze w LT nie powinno być wiecej niż 0,5w/l. Ja nie chcialbym robić takiego calkiem LT, planuje równierz zakup butli CO2. Na innym forum poradzono mi zastosowanie ziemi ogrodowej w takim właśnie akwarium, ale wiekszosc tego co potem czytalem wskazuje na to ze ziemia nadaje sie tylko do LT.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1029 : Wrzesień 26, 2009, 21:55:41 »

też mam akwarium na glebie z mocnym swiatłem ( na 60l trzy świetlówki po 18W ) i jest juz potrzebne nawozenie CO2 i makro + mikro ale to chyba bardziej z powodu roslin jakie dobrałem bo mam raczej dosc wymagające ( hemianthus c. ludwigia brevipes
 limnophila aromatica i zalezy mi na ich ładnym wybarwieniu ;]  )
 Gdy miałem mniej światła 2x18W zapalone przez 6h/dobe akwarium obywało sie bez nawozenia. Rosły w tedy w nim tylko blyxy echinodorusy i  mikrozoria i przez 2 miesiące niebyło nawet zielonego nalotu na szybach.
no ale ze mam teraz wiecej wolnego czasu wrócilem w kierunku HighTecha i wszystkiego daje na full.. Smiley

mikro w tej gotowej mieszance gleby którą pokazałes to nawóz mikroelementowy np Fe które moze w nadmiarze przyczynic sie do rozkwitu zielenic.
szaleq
Nowy
*

« Odpowiedz #1030 : Wrzesień 26, 2009, 22:19:41 »

Ok, dzieki Cheesy Zobaczymy co mi wyjdzie z tego akwarium na ziemi ;P

Pozdrawiam
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1031 : Wrzesień 27, 2009, 07:13:03 »

szaleq ja mam w swoich akwariach na ziemi właśnie tą samą ziemie którą pokazujesz na zdjęciu ( mam i LT i w prawie HT)
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/ala-nowe-200-64-5-6-20/ nie mogę powiedzieć żebym narzekała na tą ziemię.

szaleq
Nowy
*

« Odpowiedz #1032 : Wrzesień 27, 2009, 19:03:27 »

szaleq ja mam w swoich akwariach na ziemi właśnie tą samą ziemie którą pokazujesz na zdjęciu

A jak ze startem? Byly jakieś problemy? glony itp?

P.S. Podoba mi się Twoje akwarium. Masz gdzies jakieś aktualne fotki tego baniaka?
parad0x
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1033 : Październik 13, 2009, 14:33:16 »

Co do piasku to musi to byc piaek budowlany czy moze byc z piaskownicy z np dna??
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1034 : Październik 13, 2009, 14:35:52 »

a czym miałby się różnić piasek z piaskownicy od piasku ze żwirowni?  Huh
Strony: 1 ... 67 68 [69] 70 71 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: