Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 72 73 [74] 75 76 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 648839 razy)
mankog
Nowy
*

« Odpowiedz #1095 : Grudzień 19, 2009, 20:17:56 »

Nie należy mieszać ziemi z ogórdka z ziemią kupną. Było to już w tym temacie, jest też w książce Diany W. - którą przed założeniem akwarium na bazie ziemi radzę przeczytać.
"> I explain this on page 132 in my book. It's metal toxicity (iron or aluminum release) from the mineral soil induced by the acidity and high organic matter of the potting soil. However, please read the metal toxicity section in my book (its under 'Problems of Sediments and Submerged Soils' in Chapter .
>
> That said--- if you layer the two soils, it should be okay. The two soils are in less direct contact if you layer them rather than mix them. I would put the layer of potting soil on the top where it will get more oxygen and the garden soil on the bottom. Some hobbyists get good growth with this method. It makes sense and I'm starting to use soil layers in my pots with good results.
>
> Hope this helps!"

z tego wątku: http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=20954&postdays=0&postorder=asc&start=30

Czytając ten wątek raz przeczytałem że można mieszać a raz że nie można. Jako że nie mogę dostać ziemi na bazie ziemi a nie torfu to wymieszam kretowisko z tym torfem, wybiorę ten z wyższym ph i może zadziała. A jeśli nie zadziała to doświadczenie trzeba zdobywać Smiley
miki12101
Zainteresowany
**

Impossible is nothing

« Odpowiedz #1096 : Styczeń 01, 2010, 12:49:14 »

Witam!
Od kilku miesięcy mam zamiar zamienic moje akwarium w LT. Chciałbym się zapytać, czy zamiast ziemi  moge dac cos innego (AquaSubstrate)? Czy w grę wchodzi tylko ziemia?
skaczacy
Nowy
*

« Odpowiedz #1097 : Styczeń 10, 2010, 10:17:48 »

Witam!
Od kilku miesięcy mam zamiar zamienic moje akwarium w LT. Chciałbym się zapytać, czy zamiast ziemi  moge dac cos innego (AquaSubstrate)? Czy w grę wchodzi tylko ziemia?

możesz dać taki substrat, ale weź pod uwagę że ziemia kosztuje 10 zł a substrat dużo dużo więcej, a wg mnie nie ma potrzeby, sam mam na ziemi. Poczytaj cały ten wątek jest tam wiele odpowiedzi na twoje pytanie, ja wiem że to aż 74 strony, ale warto go chociaż przejrzeć.

Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1098 : Styczeń 30, 2010, 23:03:50 »

Mam pytanie: można przysypać ziemię piaskiem? na dół ziemia i na to piach?

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1099 : Styczeń 30, 2010, 23:20:10 »

można przysypać drobnym żwirkiem, piasek nie jest zalecany
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...

« Odpowiedz #1100 : Styczeń 30, 2010, 23:56:39 »

Miałam ścieżkę z jasnego piasku nad ziemią w krewetkarium, robił się czarny... strefy beztlenowe ?

120x40x50 -  ruszyło 29.03.2008 (LT -  HT )  , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1101 : Styczeń 31, 2010, 00:06:25 »

jesli robił się czarny to zasługa bakterii beztlenowych, takie czarne beztlenowe strefy mogą generować h2s dlatego sa niebezpieczne.

Ewentualnie można by zaryzykować i wprowadzić slimaki typu swiderk wzruszajace dno by niepowstawały takie strefy, jesli byłoby duzo roslin to tez przez swoje korzenie rozwiazałyby sprawe bo transportują nimi tlen do podłoża. Jednak pozostają strefy miedzy roslinami typu plaża, gdzie niema nic co by dostarczyło tlen do gleby jesli niebedzie slimaków
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #1102 : Luty 01, 2010, 18:06:52 »

ziemia ogrodowa uniwersalna 10 l  torf kwaśny 5 l keramzyt ( to kupisz w ogrodniczym )
musi byc torf kwaśny uzyty do zrobienia ziemi pod podloze do LT ?

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #1103 : Luty 01, 2010, 18:21:07 »

ziemia ogrodowa uniwersalna 10 l  torf kwaśny 5 l keramzyt ( to kupisz w ogrodniczym )
musi byc torf kwaśny uzyty do zrobienia ziemi pod podloze do LT ?

Ja kupiłem ziemie z torfem do akwa, restart zrobiłem 3 dni temu i zobaczymy jak roślinki będą rosły?

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #1104 : Luty 03, 2010, 18:01:54 »

jest niezbedne do przygotowania ziemi pod podloze z weglem aktywnym czy mozna to pominac? jakie beda skutki pominiecia tej czesci skladu?
bo na chwile obecna zamierzam zrobic z ziemi ogrodowej, torfu kwasnego i keramzytu, wystarczy to zeby ziemia dobrze funkcjonowala i nie bylo zadnych efektow ubocznych z braku wegla lub niedoboru czegos?

PS jest napisane w instrukcji na pierwszej stronie
ziemia mieszasz z piaskiem i dobrze ją rozmieszaj aż uzyskasz jednolitą masę  do tego dodajesz torf i znowu mieszasz aż uzyskasz jednolitą masę jak już wszystko dobrze wymieszasz dodaj floran fitus stopniowa aż poczujesz pulchność ziemi i na końcu keramzyt można dodać zwykła glinę porobić malusie kuleczki i wymieszać z ziemią
trzeba wymieszac z piaskiem ziemie? jesli tak to wystarczy ziemia taka z zoologicznego co w paczka 2kg sa sprzedawane jako podloze dla roslin?
no i ostatnie pytanie dot. floran filtusa, jaki skutek moze byc jesli nie uzyje jego do takiego podloza?
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2010, 18:05:23 wysłane przez bebikk » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1105 : Luty 03, 2010, 19:28:24 »

IMHO możesz użyć samej gleby bez dodatków, pamiętaj tylko by ta warstwa w akwarium nie przekraczała 2 cm a warstwa żwiru nad nią była grubosci 7 cm.
floran filtusa to mieszanka glebowo torfowa z dodatkiem zwiru, wiec to samo co sam sobie robisz
nie przesadz z torfem bo zakwasza on mieszankę
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #1106 : Luty 03, 2010, 19:37:19 »

nie przesadz z torfem bo zakwasza on mieszankę
wlasnie tez tak po skladzie jak czytalem tego torfu kwasnego to troche przerazilo mnie jego ph bo od 2.5-4.5 ... wiec ile tego dac mniej wiecej? jak na cala mieszanke to z garsc? dajmy na to ze torfu 1/4 mieszanki, 2/4 ziemi i 1/4 keramzytu? czy wiecej keramzytu od torfu?

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1107 : Luty 03, 2010, 19:45:46 »

ja w swoim akwarium z keramzytu zrezygnowałem a zamiast niego dodałem gliny. Myslę ze 1/3 torfu wystarczy, dla pewnosci mozesz garsc mieszanki umiescic w szklance z wodą i zbadac pH, jak bedzie za kwasne to dodaj dolomitu lub zrezygnuj z torfu
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #1108 : Luty 04, 2010, 12:28:15 »

trzeba wymieszac z piaskiem ziemie? jesli tak to wystarczy ziemia taka z zoologicznego co w paczka 2kg sa sprzedawane jako podloze dla roslin?
no i ostatnie pytanie dot. floran filtusa, jaki skutek moze byc jesli nie uzyje jego do takiego podloza?

Floran filtusa jest lekki i może Ci wypływać np. przy dolewaniu wody
Skłaniam się ku temu co pisze Pethro:  najwykleszja ziemia jest ok - tylko trzeba uważać, żeby była bez dodatków.
Moje LT jest bodajże na ziemi z OBI

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1109 : Luty 04, 2010, 13:10:57 »

floran filtusa to mieszanka glebowo torfowa z dodatkiem zwiru

Floran wygląda jak drobny lub potrzaskany keramzyt a nie żadna mieszanka. Jest jałowy i Turysta dawał go chyba tylko dlatego, że miał w domu. Równie dobrze można dać keramzyt (cały albo potrzaskany).

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: 1 ... 72 73 [74] 75 76 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: