Pethro
|
|
« Odpowiedz #1290 : Grudzień 22, 2010, 22:11:09 » |
|
Żwirku masz te minimum 7 cm ? warstwa gleby i filtusa niepowinna być grubsza niz 1,5 cm, ale widzę że masz na szczescie duzo zwartek które szybko wezmą we władanie bombę nawozową którą zrobiłeś w akwarium.
Piasek to był chyba nie najlepszy pomysł bo musisz wprowadzic jakies kopiace zwierzaki mogą byc to swiderki Na twoim miejscu spróbowałbym wprowadzic na piach glosie, przynajmniej na rozruch akwarium.
W swoim akwarium stosuje sie do tabelki spidera, rozrabiam wszystkie sole w 500ml wody i dawkuje w przeliczeniu proporcji na objetosc mojego akwarium. Osobno dawkuje tylko MICRO
|
|
|
|
|
|
|
marcino8819
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1291 : Grudzień 23, 2010, 13:15:29 » |
|
A oprocz swiderkow co bys polecal z "kopiacych zwierzaczkow" ?? Bo bede mial problem z dostaniem swiderkow. A zamiast glosi moze byc maly heniek??
A czy glosia rosla by mi w twardej wodzie bo w wymaganiach ma mieka?
Mam jeszcze takie pytanie czy jak dzisiaj bede podmienial wode to lepsza by byla woda odstana i jak dlugo powinna stac czy moze byc bezposrednio z kranu??
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2010, 13:32:12 wysłane przez marcino8819 »
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #1292 : Grudzień 23, 2010, 15:08:26 » |
|
Ja dodaje do wody aquasafe i leje od razu do akwarium, nie mam miejsca by stała cały dzień. Mały henio wolno rosnie dlatego na rozruch akwarium raczej odpada bo moze szybko pokryc sie glonem. lepiej z heniem poczekac az juz bedziesz miał pewnosc ze glony nie wyjdą. Glosie mam u siebie w twardej wodzie i bardzo dobrze rosnie, zdecydowanie najszybciej ze wszytkich roslin trawnikowych jakie mam.
Slimaki kupisz na Allegro ale napewno znajdziesz cos w sklepach, niewiem co innego ci polecic bo masz glebe pod piachem i lepiej by sie nie wydostała.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2010, 15:10:54 wysłane przez Pethro »
|
|
|
|
|
marcino8819
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1293 : Grudzień 23, 2010, 17:55:10 » |
|
Pethro jestes bardzo pomocny, bardzo dziekuje:) Dzisiaj mija tydzien jak zalozylem akwa na ziemi ogrodowej podmienilem 50% wody i swiece 6 godzin powiedz mi czy od jutra na 2 tydzien zwiekszyc juz do 7 godzin czy jeszcze tydzien poczekac?? Narazie jeszcze niewidzialem bablowania roslin czym to moze byc spowodowane?? Moze dlatego ze co2 podaje tylko w godzinach swiecenia, narazie bimbrownia mam juz butle 6Kg ale czekam jeszcze na reduktor z allegro? Badalem dzisiaj NO3 5-10.
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #1294 : Grudzień 23, 2010, 21:42:27 » |
|
Roslin jest jeszcze mało i swiecisz krótko wiec niema w wodzie pelnego wysycenia tlenem i stad tez niema bąbelków. Kup jeszcze koniecznie programator czasowy by zautomatyzowac podawanie CO2. Najlepiej jak podawane jest juz na godzine przed zapaleniem swiatła i koniec podawania na godzine przed zgaszeniem. Mozesz juz zwiekszyc długosc naswietlania. Rosliny juz zaczeły rosnąć? Zwartkom mogą odpaść liscie ( to normalne zjawisko w nowym akwarium). Obserwuj nowe przyrosty roslin, jak zauwazysz niedobory to daj znać bedzie trzeba zacząć nawozenie.
|
|
|
|
|
|
|
marcino8819
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1295 : Grudzień 24, 2010, 07:50:02 » |
|
programatorczasowy mam, stosuje go do oswietlenia, ale zeby podlaczyc pod niego co2 musze pewnie kupic elektrozawor? Co2 moge podawac od rana, czy najlepiej tylko w godzinach swiecenia? Roslinki rosna, ale u zabienicy na mlodych listkach zaobserwowalem taki jakby bronzowe kreski na tych(zylkach liscia, zapomnialem jak to sie nazywa ) Jak zaobserwuje faktycznie jeszcze jakies niedobory to napewno sie odezwe:) Czekam na nawozy bo jeszcze nieprzyszly, butle wczoraj uruchomilem.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 24, 2010, 07:52:07 wysłane przez marcino8819 »
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #1296 : Grudzień 24, 2010, 13:01:23 » |
|
Najlepiej podawac co2 przed swieceniem tak z godzine - dwie i konczyc na godzine przed zgaszeniem. Chodzi o to by optymalna dawka gazu była juz od razu do dyspozycji roslin gdy zapali sie swiatło, dobrze jest tez gdy rosliny spozytkuja nadmiar co2 przed nocą by zwierzeta mogły odpocząć. Bez elektrozaworu sie raczej nie obedzie, ale taka automatyzacja to błogosławienstwo na dłuzszą metę raz ustawisz i juz nie bedziesz musiał uwazac na dawki do nastepnego uzupelnienia butli. Codzienne skręcanie i rozkrecanie butli to nie najlepszy pomysł, w tedy lepiej juz dac stałe dozowanie CO2. Starymi liscmi sie nie przejmuj, obserwuj te które juz wyrosna w twoim akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
marcino8819
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1297 : Grudzień 24, 2010, 13:59:09 » |
|
To co pisalem o tej zabienicy to chodzi wlasnie o mlode liscie. No pewnie masz racje z tym zaworem i wygoda. Czy taki moze byc: http://allegro.pl/elektrozawor-mikrozawor-zestaw-i1366764441.html jego podlaczam pod reduktor tak? A zastanawialem sie tez nad komputerem "weipro" czy to moze masz czy narazie nienarazac sie az na takie koszty?? Pomeczylem sie troche ale udalo mi sie zrobic zdjecie temu mlodemu lisciu zabienicy, czy to juz jakies niedobory czy ono sie zazieleni? Moze to niedobor Magnezu przy mojej twardosci Gh=19 http://img153.imageshack.us/i/lgim0554.jpg/
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2010, 14:40:33 wysłane przez marcino8819 »
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #1298 : Grudzień 25, 2010, 17:29:02 » |
|
ten elektrozawór ci wystarczy, zabienica narazie sie nie przejmuj bo niedlugo bedzie pobierac składniki pokarmowe z podloza
|
|
|
|
|
|
|
marcino8819
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1299 : Grudzień 26, 2010, 19:05:24 » |
|
oki jutro zamowie na allegro:) 1.Mierzylem Gh w kranie 18, a w akwarium 24 co moglo mi tak podniesc twardosc?? 2.Zalozylem filtr zewnetrzny a w nim zeolit i keramzyt czy cos z tych zeczy moglo tak podniesc twardosc (obstawiam keramzyt)?? Wywalilem to dzisiaj i wlozylem gabki i wloknine jutro kupie ceramike. Bo grys czarny na dnie chyba nie podnosi? 3.Zastanawiam sie takze nad filtrem ro http://allegro.pl/filtr-osmoza-osmonics-akwarystyczna-75-ro-3-usa-i1383453279.html warto go kupowac czy woda twarda jaka mam moze byc? 4. mam jeszcze pytanie odnosnie filta zew, mam zalozona deszczownie czy ma ona bardzo poruszac woda czy skierowac ja bardziej w dno? 5.czy co2 tak skierowac zeby deszczownia je rozprowadzala czy moze isc sobie spokojnym strumyczkiem do lustra wody?
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 26, 2010, 21:53:29 wysłane przez marcino8819 »
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #1300 : Grudzień 27, 2010, 13:00:27 » |
|
Grys jak jest zanieczyszczony innymi minerałami to moze podnosic twardosc, to jest grys bazaltowy? Keramzyt z tego co wiem to nie podnosi twardosci Deszczownie umiesc pod lustrem wody a wylot skieruj na przednią szybę pod lekkim kątem w dół. Jak chcesz nawozic sposobem ei to nie warto kupowac filtr ro, w tym systemie nawozenia podstawa to tygodniowe porządne podmiany wody, wybierz rybki które tolerują twardą wodę rośliny sobie poradzą.
|
|
|
|
|
|
|
marcino8819
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1301 : Grudzień 27, 2010, 13:06:57 » |
|
Nie pisze co to za grys tylko ze ozdobny i czarny wiec chyba nie bazaltowy. Czekam na te nawozy caly czas:/ Narazie nie widze zadnych niedoborow wiec jest oki.
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #1302 : Grudzień 28, 2010, 18:43:40 » |
|
A robiłeś próbę z octem ? ( wysusz troche zwirku i piasku z akwarium, zalej octem lub innym kwasem i obserwuj czy jest perlenie)
|
|
|
|
|
|
|
marcino8819
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1303 : Grudzień 30, 2010, 11:35:00 » |
|
Czesc, dostalem ten elektrozawor i powiedz mi Pethro czy on odcina gaz jak jest wlonczony czy wylonczony??
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #1304 : Grudzień 30, 2010, 15:00:39 » |
|