Czesc, dostalem ten elektrozawor i powiedz mi Pethro czy on odcina gaz jak jest wlonczony czy wylonczony??
Elektrozawór działa na zasadzie "normalnie zamknięty" czyli jeśli nie jest podawane napięcie zawór jest zamknięty i nie przepuszcza gazu...
jeśli podawane jest napięcie zawór się otwiera i przepuszcza gaz....
mam nadzieję, że teraz już wiesz jak działa ten elektrozawór, a teraz
1.Mierzylem Gh w kranie 18, a w akwarium 24 Undecided co moglo mi tak podniesc twardosc??
2.Zalozylem filtr zewnetrzny a w nim zeolit i keramzyt czy cos z tych zeczy moglo tak podniesc twardosc (obstawiam keramzyt)??
Wywalilem to dzisiaj i wlozylem gabki i wloknine jutro kupie ceramike. Bo grys czarny na dnie chyba nie podnosi?
3.Zastanawiam sie takze nad filtrem ro
http://allegro.pl/filtr-osmoza-osmonics-akwarystyczna-75-ro-3-usa-i1383453279.html warto go kupowac czy woda twarda jaka mam moze byc?
4. mam jeszcze pytanie odnosnie filta zew, mam zalozona deszczownie czy ma ona bardzo poruszac woda czy skierowac ja bardziej w dno?
5.czy co2 tak skierowac zeby deszczownia je rozprowadzala czy moze isc sobie spokojnym strumyczkiem do lustra wody?
1. jest wiele możliwości podniesienia gh, kreramzyt raczej nie u siebie go stosuje i nie podnosi gh, z tego co pamiętam keramzyt ma większą powierzchnię porowatą chyba nawet większą niż ceramika. Nie znam grysu dlatego nie będę się wypowiadał na jego temat
3. filtr RO tak jak masz w linku jak najbardziej polecam sam używam takiego filtra i spisuje się wyśmienicie.... więc jak najbardziej przemyśl zakup takiego
4. co do deszczownicy musisz ją tak ustawić aby poruszała lustro wody, na tyle aby występowało napowietrzanie, aby ryby nie miały przyduchy. u mnie porusza delikatnie taflę i jest ok.
5. CO2 możesz mieć tak ustawione aby wylatująca woda z deszczowni zabierała CO2, wtedy dłużej CO2 jest w "wodzie" i w taki sposób masz większą rozpuszczalność tego gazu w wodzie. nie wiem czy to jasno napisałem ale mam nadzieję, że zrozumiesz co mam na myśli.
pozdrawiam Radula