Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 37 38 [39] 40 41 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 637820 razy)
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #570 : Październik 17, 2008, 20:08:41 »

Czy moze byc wegiel drzewny uzywany do grilowania Huh (oczywiscie rozdrobniony)

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #571 : Październik 20, 2008, 09:30:34 »

A wiesz, ze gdzieś czytałam, że się może nadawać? Ponoć też ma podobne właściwości do węgla aktywnego tylko, że o wiele słabsze więc do odważnych świat należy!  Grin

Wulo, lotosy nadają się do LT, dlaczego nie....

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #572 : Październik 20, 2008, 16:57:40 »

A wiesz, ze gdzieś czytałam, że się może nadawać? Ponoć też ma podobne właściwości do węgla aktywnego tylko, że o wiele słabsze więc do odważnych świat należy!  Grin

To byla taka wolna mysl Smiley Smiley Smiley ale czytalam gdzies ze wegiel aktywny cos wytraca wiec nie powinno sie go za duzo dawac - a to by bylo dla urozmaicenia mieszanki podloza (np. + ziemia + glina + torf )

wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #573 : Październik 21, 2008, 07:04:45 »

A nie masz Emi jakiegoś linka do informacji o uprawie lotosów? Poczytałbym chętnie.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #574 : Październik 21, 2008, 14:11:49 »

Najlepszy jaki mogę Ci podać na teraz to www.google.pl

gina2006, nie wytrąca a pochłania. Z tym węglem drzewnym można spróbować. Pisałam to jak najbardziej poważnie.

Pozdrawiam,
Emi

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #575 : Październik 21, 2008, 16:23:57 »

Dziekuje, wiem ze kazda odpowiedz od Ciebie mozna traktowac serio  Good !
i bardzo mi sie to podoba - dzieki za dotychczasowa pomoc i nie omieszkam pytac dalej w miare potrzeb  Grin.
Pozdrawiam

wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #576 : Październik 22, 2008, 09:00:48 »

Słuchajcie, co powinno wskazywać w zbiorniku LT na konieczność podmiany wody? Jakieś określone wartości parametrów, czy może stan roślin lub inne okoliczności??

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #577 : Październik 22, 2008, 09:27:05 »

Wg mnie zachowanie ryb i roślin.

Pozdrawiam,
Emi

wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #578 : Październik 22, 2008, 09:31:18 »

a konkretnie?

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #579 : Październik 22, 2008, 09:37:55 »

Ryby: "smutne", niechętne przyjmowaniu pokarmu, brak rozrodu u żyworódek, jakieś widoczne ubytki w płetwach/choroby itp

Rośliny: straty liści, dziury, brak wzrostu, gnicie, itp

Wszystko czego do tej pory nie mieliśmy a wykluczyliśmy już inne powody jak przywleczona choroba czy niedobór jakiegoś pierwiastka w przypadku roślin, który jest łatwo uzupełnić np podając większą ilość papu rybom. Tak mi się przynajmniej wydaje na "chłopski rozum".

Pozdrawiam,
Emi

wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #580 : Październik 22, 2008, 10:56:48 »

Aha, rozumiem. Czyli na razie nie ma takiej potrzeby. Akwarium ma już 3 m-ce. Tak jak pisałem o słabym wzroście zwartek wcześniej, teraz już są wyraźne postępy, jedynie ten Lotos stoi w miejscu. Reszta powoli nabiera rozpędu. Żabienica Major ma jeszcze wąskie liście, ale to chyba efekt niskiej ilości azotanów.

Emi, może jednak zdecydować się na podawanie większej ilości pokarmu (według zaleceń Diany), jak myślisz. W moich akwariach nigdy nie było azotanów, zawsze na poziomie zerowym, więc może kluczem do sukcesu byłoby podawanie właśnie większej ilości pokarmu. Chociaż powód mógłbyć wtedy inny, że podmieniałem wodę niepotrzebnie albo zbyt często i za dużo.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #581 : Październik 22, 2008, 12:47:30 »

Wulo, trudno mi powiedzieć cokolwiek bo nie wiem jak wygląda Twoje akwarium w rzeczywistości. Możesz spróbować, najwyżej ograniczysz im papu z powrotem albo zrobisz małą podmiankę jak coś będzie nie tak ale nie powinno. LT mają ta zaletę, ze żeby je wpędzić w kłopoty to trzeba się na prawdę napracować.

Pozdrawiam,
Emi

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #582 : Październik 23, 2008, 01:24:31 »

W moich akwariach nigdy nie było azotanów, zawsze na poziomie zerowym, więc może kluczem do sukcesu byłoby podawanie właśnie większej ilości pokarmu. Chociaż powód mógłbyć wtedy inny, że podmieniałem wodę niepotrzebnie albo zbyt często i za dużo.

generalnie poziom azotanów = 0 zwłaszcza w LT o niczym nie świadczy. a jaką masz obsadę w tym baniaku i jaki litraż?

wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #583 : Październik 23, 2008, 06:33:09 »

Akwarium mam 112l, oświetlenie Narva 2x18W, obsada = 25 rybek (neony, platki, kosiarki, kardynałki, danio, titeje).

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #584 : Październik 23, 2008, 08:12:06 »

z tym podawaniem większej ilości pokarmu przy twojej obsadzie może byc różnie. podejrzewam że ile wrzucisz tyle zostanie zjedzone. co prawda większośc materii organicznej pochodzi z metabolizmu ryb a nie z rozkładu żarcia zalegajacego w podłozu i składniki odżywcze dla roślin są w ten sposób dostępne o wiele szybciej ale zawsze musisz wziąc pod uwagę kwestię przekarmiania ryb i ewentualnego otłuszczenia ich narządów.

w sumie obsada nie jest skąpa jak na litraż. rozumiem że lejesz kranowit i w nim azotu jak na lekarstwo?

Strony: 1 ... 37 38 [39] 40 41 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: