Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 39 40 [41] 42 43 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 638656 razy)
vipermyslowice
Nowy
*

« Odpowiedz #600 : Październik 31, 2008, 01:56:44 »

Dzisiaj byłem w kwiaciarni po ziemie do kwiatków.Jest to ziemie kwiatowa uniwersalna,a jej skład to:torf,piasek,kora składniki mineralne.I właśnie się zastanawiam czy ta ziemia nie byłaby lepsza od tamtej?Jedyne tylko co mnie zastanawia to ta kora.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #601 : Październik 31, 2008, 06:18:19 »

Skladniki mineralne - nie wiadomo jakie !
Kora - bedzie gnic !

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #602 : Październik 31, 2008, 09:31:37 »

Dzisiaj byłem w kwiaciarni po ziemie do kwiatków.Jest to ziemie kwiatowa uniwersalna,a jej skład to:torf,piasek,kora składniki mineralne.I właśnie się zastanawiam czy ta ziemia nie byłaby lepsza od tamtej?Jedyne tylko co mnie zastanawia to ta kora.

jaki torf, jakie składniki mineralne(stosunek N:P:K, stęzenia? jakie mikro, jakie pH? wszystko co masz na worku napisane podaj. a najlepiej poszukaj kogoś na forach kto akurat tą ziemie zastosował i czytaj bądź pytaj jak sie sprawdza. a wszystkie kawałki kory można z substratu usunąc przed zalaniem.  a najlepiej kup sobie gotowy substrat dla roslin pod żwirek.

P.S. wrzuc fotkę worka
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2008, 09:33:43 wysłane przez szymonw » Zapisane

vipermyslowice
Nowy
*

« Odpowiedz #603 : Październik 31, 2008, 15:12:20 »

jaki torf, jakie składniki mineralne(stosunek N:P:K, stęzenia? jakie mikro, jakie pH? wszystko co masz na worku napisane podaj. a najlepiej poszukaj kogoś na forach kto akurat tą ziemie zastosował i czytaj bądź pytaj jak sie sprawdza. a wszystkie kawałki kory można z substratu usunąc przed zalaniem.  a najlepiej kup sobie gotowy substrat dla roslin pod żwirek.

P.S. wrzuc fotkę worka

Jednak się nie zdecyduję na tą ziemie i zastosuję ta pierwszą o której wcześniej pisałem.Mam jeszcze pytanie,czy konieczne jes dołożenie gliny do tej pierwszej ziemi czy niekoniecznie?
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #604 : Październik 31, 2008, 17:58:59 »

zamiast gliny mozesz uzyc keramzytu

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #605 : Październik 31, 2008, 18:09:52 »

zamiast gliny mozesz uzyc keramzytu
Undecided możesz to wyjaśnić?

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #606 : Październik 31, 2008, 18:18:45 »

Cytat z TURYSTA  http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=13481.0
 << ziemia mieszasz z piaskiem i dobrze ją rozmieszaj aż uzyskasz jednolitą masę  do tego dodajesz torf i znowu mieszasz aż uzyskasz jednolitą masę jak już wszystko dobrze wymieszasz dodaj floran fitus stopniowa aż poczujesz pulchność ziemi i na końcu keramzyt można dodać zwykła glinę porobić malusie kuleczki i wymieszać z ziemią >>
A TURYSTA wie co pisze !!!

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #607 : Październik 31, 2008, 18:21:31 »

Nie wątpie że Turysta wie co pisze ale nigdzie nie pisze że glina jest zamiast kremazytu ani że pełni ta sama rolę. Pierwsze słysze aby glina i kremazyt miały te same własciwości - chyba że Turysta ma na myśli wypaloną glinę  Huh
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2008, 18:36:02 wysłane przez ala » Zapisane

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #608 : Październik 31, 2008, 18:55:36 »

nie bede przytaczac innych wypowiedzi (podobnych akwarystow jak TURYSTA, czyli nie laikow ) ale spotykalam sie dosyc czesto z takimi wypowiedziami i nie tylko na tym forum - podalam tez stronke dla sprawdzenia

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #609 : Październik 31, 2008, 19:07:15 »

Glina jest składnikiem odżywczym
keramzyt zwiększa pulchność
absolutnie nie mają podobnego zastosowania.

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
andkoni
Nowy
*

« Odpowiedz #610 : Listopad 02, 2008, 00:26:24 »

Witam, śledzę wątek z zainteresowaniem, gdyż niedługo będe zakładał akwarium na czymś innym niz żwiri czysta glina. Generalnie post się ciągnie dosć długo, a nie widziałem żadnych zdjeć, efektów, porównań, tylko powtarzające sie bez końca pytania o ziemię itp Smiley Więc czy któs z obecnych pochwali się jakąś fota ?Smiley
miktor
Nowy
*

« Odpowiedz #611 : Listopad 02, 2008, 00:47:28 »

Hm...fotki nie oddadzą żadnego z efektów low techa.
Zaletą Low techa nie jest - to, że rośliny kwitną bujnie i szybko (bo jest wręcz odwrotnie zazwyczaj), rosną powoli, ale konsekwentnie.
Jeśli chce się mieć szybko piękne bujne akwarium - polecam high techa, jeśli chce się mieć "mało zachodu" z akwarium - polecam low techa (ja praktycznie rzeczbiorą przy akwarium nie robię nic - prócz karmienia, i dolewania odparowanej wody).
Po za tym mam pytanie, apropo postów wyżej - , może i rozpętam burzę , ale zadam nieskromnie pytanie - a po co dodawać do ziemii keramzyt?, a po co dodawać piasek? a po co dodawać glinę?.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #612 : Listopad 02, 2008, 08:57:20 »

Po za tym mam pytanie, apropo postów wyżej - , może i rozpętam burzę , ale zadam nieskromnie pytanie - a po co dodawać do ziemii keramzyt?, a po co dodawać piasek? a po co dodawać glinę?.
Kremazyt dzięki swojej porowtej strukturze jest doskonałym siedliskiem dla bakterii, jest też ''przewiewny''( bo inaczej nie potrafię tego nazwać) co zapewnia jakotką cyrkulacje wody w podłożu. Piasek -nie wiem w jakim celu autor tego wątku miesza go z ziemią ( chociaż zapewne m jakiś powód) aler piasek na wierzch - na ziemie jest bardzo dobry w sęsie że zatrzymuje ziemie - zopobieda jej przedostawaniu się do wody i mieszanie z górną warstwą żwiru. Glina jest imo zwyczajnie dodatkiem ''nawozowym'' bogatym w składniki odrzywcze-wiele roślin lubi gliniaste podłoże.Hym -ale wyłożenia dna gliną o czym pisze Szymon - nie rozumiem słyszałam o tym parę razy ale przyznm że  nie wiem jaką to pełni funkcję - Chętnie się dowiem  Smiley

andkoni
Nowy
*

« Odpowiedz #613 : Listopad 02, 2008, 17:51:25 »

Hm...fotki nie oddadzą żadnego z efektów low techa.
Nie zgadzam się.

Zaletą Low techa nie jest - to, że rośliny kwitną bujnie i szybko (bo jest wręcz odwrotnie zazwyczaj), rosną powoli, ale konsekwentnie.
Jeśli chce się mieć szybko piękne bujne akwarium - polecam high techa, jeśli chce się mieć "mało zachodu" z akwarium - polecam low techa

Dziękuje za rade Smiley

po co dodawać do ziemii keramzyt?
Nikt niepowiedział, ze trzeba po prostu ktos dodał Smiley Moim zdaniem, jest niepotrzebny, ale o to chodzi aby każdy miał swoje zdanie i robił po swojemu, dzięki temu mamy wiele baniaków a kazdy inny Smiley

po co dodawać piasek
jw.
glinę
Ma dużą zdolnośc wymiany ładunków dodatnich takich jak fe(2+),mg(2+) itd, jest naładowana ujemnie i cały czas przysłowiowo coś się jej "czepia" dzięki czemu osłabia wyjałowienie wody kiedy to roślina pobierze juz przyswajalny pierwiastek. Wtedy to znów przyciąga dodatnio nałądowaną cząsteczkę z innego zwiazku rozbijając go, dzięki temu podłoże moze chłonąć "pierwiastki" z wody, pod warunkiem , że mu na to pozwolimy, stąd znów moim zdaniem piasek zamiast żwiru na wierzch to jakaś totatlna pomyłka. Glina sama w sobie się nie nadaje, mam obecnie akwaria na glinie, rosliny rosną super, część "rosła", ponieważ sama glina jest za "ciezka" i ma własciwości klejące co z kolei sprawia, że zbija się w masę nie do ruszenia. Jak ręką próbuje ja wyjąć to staje się to niemożliwe,mało co paznokcie mi nie odejdą, z żółtej robi sie na samym spodzie ciemna, pewnie gnije, dlatego jest świetna ale nie sama, tylko jako dodatek, powiedzmy w jakichś 20% lub ciut więcej ale wtedy juz bez mieszania tylko na samo dno. U mnie mało jaki korzonek sięgał na samo dno. Ale to moje zdanie.
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #614 : Listopad 03, 2008, 16:44:02 »

Napisałem co prawda osobny wątek na ten temat, ale może tu trafi się odpowiedź - w moim akwa na bazie ziemi pojawił się bardzo nieprzyjemny zapach - taka nieświeża ryba ze zgnilizną(?) - czy to może mieć związek z podłożem?

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Strony: 1 ... 39 40 [41] 42 43 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: