Hm...fotki nie oddadzą żadnego z efektów low techa.
Nie zgadzam się.
Zaletą Low techa nie jest - to, że rośliny kwitną bujnie i szybko (bo jest wręcz odwrotnie zazwyczaj), rosną powoli, ale konsekwentnie.
Jeśli chce się mieć szybko piękne bujne akwarium - polecam high techa, jeśli chce się mieć "mało zachodu" z akwarium - polecam low techa
Dziękuje za rade
po co dodawać do ziemii keramzyt?
Nikt niepowiedział, ze trzeba po prostu ktos dodał
Moim zdaniem, jest niepotrzebny, ale o to chodzi aby każdy miał swoje zdanie i robił po swojemu, dzięki temu mamy wiele baniaków a kazdy inny
po co dodawać piasek
jw.
glinę
Ma dużą zdolnośc wymiany ładunków dodatnich takich jak fe(2+),mg(2+) itd, jest naładowana ujemnie i cały czas przysłowiowo coś się jej "czepia" dzięki czemu osłabia wyjałowienie wody kiedy to roślina pobierze juz przyswajalny pierwiastek. Wtedy to znów przyciąga dodatnio nałądowaną cząsteczkę z innego zwiazku rozbijając go, dzięki temu podłoże moze chłonąć "pierwiastki" z wody, pod warunkiem , że mu na to pozwolimy, stąd znów moim zdaniem piasek zamiast żwiru na wierzch to jakaś totatlna pomyłka. Glina sama w sobie się nie nadaje, mam obecnie akwaria na glinie, rosliny rosną super, część "rosła", ponieważ sama glina jest za "ciezka" i ma własciwości klejące co z kolei sprawia, że zbija się w masę nie do ruszenia. Jak ręką próbuje ja wyjąć to staje się to niemożliwe,mało co paznokcie mi nie odejdą, z żółtej robi sie na samym spodzie ciemna, pewnie gnije, dlatego jest świetna ale nie sama, tylko jako dodatek, powiedzmy w jakichś 20% lub ciut więcej ale wtedy juz bez mieszania tylko na samo dno. U mnie mało jaki korzonek sięgał na samo dno. Ale to moje zdanie.