karol13
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #615 : Listopad 03, 2008, 18:37:25 » |
|
Hej! Ad 1. Zakupiłem torf i zastanawiam się czy będzie odpowiedni w mieszance z ziemią: Torf odkwaszony pH w H2O 5,5-6,5 Zasolenie w g 0,5-1 KCl/l Napisane jest że spulchnia i napowietrza, znakomity do kiełkowania, pod wszystkie rodzaje roślin jak mniemam bez dodatków (nie napisane że są) Ad 2. Czy mogę do tego akwa włożyć filtr denny tłoczący taki jak ten??? http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=9203.0
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #616 : Listopad 03, 2008, 18:45:08 » |
|
jak wsadzisz ten filtr to cała ziemia Ci wypłynie Co do torfu to nie wiem... - wydaje się być ok... -a z jaką ziemią chcesz go pomieszać - ziemia kwiatowa często jest już z torfem...
|
|
|
|
|
|
|
karol13
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #617 : Listopad 03, 2008, 19:42:52 » |
|
Ze zwykłą ogrodową Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #618 : Listopad 03, 2008, 20:24:22 » |
|
wracając do kwestii keramzytu i gliny.
to co andkoni napisał o glinie, jej pojemności wymiennej (CEC), strukturze to właściwie kwintesencja. można dodac ewentualnie, że nie zawiera praktycznie składników organicznych. jej niewątpliwą zaletą jest zawartośc zelaza (im kolor bardziej czerwony tym jest go więcej).
co do keramzytu. dla mnie jedyne jego zastosowanie polega na tym że łatwiej się ukorzeniają w podłożu korzenie ze względu na jego "chwytliwośc" jeśli chodzi o siedlisko bakterii nie mam pojęcia jak duże są jego mikropory i czy bakterie takie czy inne się w nich mieszcza. jeśli nie to żwirek bedzie sprawniejszym siedliskiem od niego.
piach jako warstwa wierzchnia to IHMO pomyłka porównując ze zwirkiem. zalezy nam przeciez by dyfuzja do podłoża chocby azotanów była jak najwieksza by denitryfikacja mogła przebiegac. Ihmo denitryfikacja w podłożu to jak "as w rękawie".
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2008, 20:26:14 wysłane przez szymonw »
|
|
|
|
|
andkoni
Nowy
|
|
« Odpowiedz #619 : Listopad 04, 2008, 10:29:36 » |
|
co do keramzytu. dla mnie jedyne jego zastosowanie polega na tym że łatwiej się ukorzeniają w podłożu korzenie ze względu na jego "chwytliwośc" jeśli chodzi o siedlisko bakterii nie mam pojęcia jak duże są jego mikropory i czy bakterie takie czy inne się w nich mieszcza. jeśli nie to żwirek bedzie sprawniejszym siedliskiem od niego. Szymonie, wnioskuje , że tak masz na imie bez względu na mikropory keramzutu, moim zdaniem, to co sie dzieje po zalaniu, "syf", "błotko", opadła materia całkowicie zatyka taki kawałek keramzytu, taka samą mam teorie, co do ceramik do filtra, co z tego , że jakaś wyjściowo ma powierzchnię b. dużą skoro wszystko zostanie zatkane, przez "szlam" i same bakterie, uniemożliwiając wykorzystanie tej powierzchni, więc powierzchnia filtrująca będzie powierzchnia tą widoczną dla oka, moim zdaniem, co za tym idzie, ziarno keramzutu, zabiera nam miejsce dla cennej bogatej w minerały ziemi moim zdaniem.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2008, 17:24:31 wysłane przez andkoni »
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #620 : Listopad 04, 2008, 11:42:30 » |
|
Jeśli ten szlam taki z piasku to racja, zatka pory. Jeśli organiczny to mikroorganizmy zamieszkujące nasz filtr go skonsumują. Przynajmniej takie są moje obserwacje w kubełku wypchanym ceramiką bo jest ona przeważnie czysta jak zdarzy mi się co kilka miesięcy otworzyć filtr. Oczywiście nie jestem w stanie zaglądnąć do każdej mikropory więc tylko piszę to co widzę Turysta zaproponował jakąś swoją niesprawdzoną mieszankę z ziemią, którą potraktowałabym jako eksperyment a nie pewnik, jego akwarium można obejrzeć w dziale Nasze akwaria. Szkoda tylko, że jego akwarium to high tech a nie low tech więc nie możemy nic powiedzieć o naturalnych procesach zachodzących w akwarium LT. Andconi, zerknij na to większe akwarium Szymona w dziale Nasze akwaria, chyba najbardziej jest zbliżone do idei low techa na ziemi niż reszta. Mam takie pytanie, kto z czytających ten temat ma akwarium w 100% na ziemi a nie na mieszance?
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2008, 11:44:12 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #621 : Listopad 04, 2008, 14:45:52 » |
|
Mówisz o mieszance z keramzytem gliną itp, czy z jakimiś gotowymi podłożami?
|
|
|
|
250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy) 126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis 112L - Roślinne
"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
|
|
|
andkoni
Nowy
|
|
« Odpowiedz #622 : Listopad 04, 2008, 18:34:40 » |
|
Tak, baniak Szymona to taki LT, najfajniejsze co w nim zobaczyłem to pistie i limnobium, przypominające te naturalne. Długo, długo na początku akwarystyki myslałem, że takie kolosy są nie do wychodowania, a wcześniej nawet, że to inna odmiana, bo moje z kolei były piękne ale małe, z liścmi na powierzchni, pewnie istnieje jakaś zalezność, bo akwa Szymona jest raczej zostawione w samopas, moja kuzynka ma tez LT nieświadomie i też ma wielkie pistie, nie podmienia wody.
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #623 : Listopad 05, 2008, 13:06:52 » |
|
Zauważyłam u siebie, ze najlepiej u mnie pistia i limnobium rosły zawsze w wodzie stojącej. Im większy syf tym korzenie i liście były większe.
Groszku, mówię o czystej ziemi.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #624 : Listopad 05, 2008, 13:25:20 » |
|
najfajniejsze co w nim zobaczyłem to pistie i limnobium, przypominające te naturalne. Długo, długo na początku akwarystyki myslałem, że takie kolosy są nie do wychodowania, a wcześniej nawet, że to inna odmiana, bo moje z kolei były piękne ale małe, z liścmi na powierzchni, pewnie istnieje jakaś zalezność, bo akwa Szymona jest raczej zostawione w samopas, moja kuzynka ma tez LT nieświadomie i też ma wielkie pistie, nie podmienia wody.
wbrew pozorom moje pistie wcale nie urastały do tak dużych rozmiarów. te najwieksze były z zakupu. co prawda bardzo licznie się rozmnożyły ale potomne egzemplarze nie dorosły do takich wielkości. miałem je co prawda dosć krótko więc nie wiem - być może doczekalbym się dorodnych egzemplarzy z własnego "chowu" ale wydaje mi się że u mnie miały za niską temp. nad taflą
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #625 : Listopad 07, 2008, 17:34:52 » |
|
Turysta zaproponował jakąś swoją niesprawdzoną mieszankę z ziemią, którą potraktowałabym jako eksperyment a nie pewnik, jego akwarium można obejrzeć w dziale Nasze akwaria. Szkoda tylko, że jego akwarium to high tech a nie low tech więc nie możemy nic powiedzieć o naturalnych procesach zachodzących w akwarium LT.ieszance?
Akwarium TURYSTY nie ma w galerii. Akwarium jest pod tym linkiem http://www.aquarist.pl/viewtopic.php?t=117&start=0
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2008, 17:46:03 wysłane przez ala »
|
|
|
|
|
Evrath
Nowy
|
|
« Odpowiedz #626 : Listopad 10, 2008, 12:23:30 » |
|
Mhmm. A ja mam następujący problem. Ziemię według mieszanki turysty w moim akwarium mam od 2 miesięcy, natomiast 3 dni temu dopiero zarybiłem moje 160 litrów. I teraz od paru dni z ziemi wydostają się sporej wielkości bąble. Na przedniej szybcie w podłożu widać mnóstwo przyblokowanego pod żwirem gazu. Pytanie do was czy to jest poprostu tlen wydostający się z podłoża (jeśli tak to czemu akurat tlen) czy co innego? Acha, i od 3 dni męczę się z pierwotniakami .. być może to ma związek z wydostawaniem się tych gazów. W poprzednich postach ludzie pokazywali jak na ich roślinach osadzały się bąbelki, u mnie nie zachodzi to zjawisko, dlatego, że te te bąble są poprostu zbyt wielkie, żeby przylgnąć do rośliny .. Pozdr i czekam na odp
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #627 : Listopad 12, 2008, 13:32:18 » |
|
No tlen na pewno to nie jest, jak już to CO2 z procesów zachodzących w podłożu. Bąbelki na roślinach najczęściej są wynikiem wydzielania się tlenu pod wpływem gwałtownie przebiegającej fotosyntezy. Najczęściej występuje w akwariach mocno oświetlonych w których dawkowany jest do kolumny wody dwutlenek węgla. Jeśli Twoje akwarium jest słabo bądź średnio oświetlone i nie suplementujesz CO2 to małe jest prawdopodobieństwo bąblowania roślin. Co do pierwotniaków to czy od razu po wpuszczeniu ryb zacząłeś je intensywnie karmić?
|
|
|
|
|
|
|
Evrath
Nowy
|
|
« Odpowiedz #628 : Listopad 12, 2008, 17:16:45 » |
|
Jeśli Twoje akwarium jest słabo bądź średnio oświetlone i nie suplementujesz CO2 to małe jest prawdopodobieństwo bąblowania roślin. Co do pierwotniaków to czy od razu po wpuszczeniu ryb zacząłeś je intensywnie karmić?
Naświetlam rośliny 12 godzin dziennie standardowymi świetlówkami do akwa 2x30W (160 litrów, 100/40/40) + nawoziłem CO2 jednak po inwazji pierwotniaków przestałem, bo się trochę przestraszyłem, że to być może przez CO2. A co do pytania to OWSZEM, zacząłem je intensywnie karmić od pierwszego razu. Źle zrobiłem? : / Tak cz siak już widzę, że pierwotniaki powoli mijają (zaczynam powoli widzieć drugoplanowe rośliny > .>), mam nadzieję, że w końcu znikną całkowicie. Czy co2 ma jakikolwiek wpływa na pierwotniaki?
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #629 : Listopad 12, 2008, 19:21:40 » |
|
Czy co2 ma jakikolwiek wpływa na pierwotniaki?
nic mi o tym nie wiadomo. ale przyznam że pierwotniaki (w ilościach "zakwitowych") znam tylko z opowieści więc być może czegoś nie wiem.
|
|
|
|
|
|
|
|