Emi
|
|
« Odpowiedz #630 : Listopad 13, 2008, 11:12:47 » |
|
Pierwotniaki namnożyły się jak dostały pożywienie w postaci niezjedzonych resztek pokarmów od ryb, sporej ilości wydalin rybich itp. Wkrótce powinno się to unormować jednak aby następnym razem ustrzec się zakwitów zastanów się czy nie przekarmiasz ryb.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
djdzej1000
|
|
« Odpowiedz #631 : Listopad 18, 2008, 19:25:40 » |
|
Zwolniło mi się akwa 30x30x20 i chce mieć holendra Poeksperymętować sobie z roślinkami tanim kosztem ale skrupulatnie. No i nasuwa mi się kilka kwesti jak to zrobić 1. - daje na 2cm ziemi ogrodowej ( z kretowiska ) - min 4 cm żwirku 3-5mm]granulacji - oświetlenie 15W żarówka lumax energy saver 2. - 2cm ziemi jak w pkt 1. - pyłek 1mm 4cm warstwa - oświetlenie jak w pkt 1 Pytanie moje brzmi : jak chce dać siwą gline to w jakich proporcjach i czy robić z niej kulki?
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2008, 21:34:03 wysłane przez djdzej1000 »
|
|
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #632 : Listopad 19, 2008, 13:56:12 » |
|
Ja w pierwszym baniaku porobiłem kulki i wymieszałem z ziemią... a w drugim pocięłem glinę na kwadraciki, rozrzuciłem po dnie i przykryłem ziemią.
Żwirek mam 1-3mm i 3-5mm pomieszany, ale wydaje mi się że w sklepie mieli po prostu naklejki źle poprzyklejane na worka bo żwirek wygląda na jakieś 2-5mm. Zalecany przez Dianę (jeśli dobrze pamiętam) jest 3-5mm.
Co to za pyłek 1mm-4cm ?? 4 cm to zdecydowanie za durze te kamienie będą, a sam 1mm może być za drobny. Żwirek musi być taki - żeby się nie robiły strefy beztlenowe (zbyt duże - bo trochę beztlenowych warunków jest fajna (CO2)) i żeby ziemia nie przedostawała się do wody.
|
|
|
|
|
|
|
djdzej1000
|
|
« Odpowiedz #633 : Listopad 19, 2008, 21:34:44 » |
|
Inne pomysły?
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #634 : Listopad 20, 2008, 12:41:17 » |
|
To chcesz mieć holendra czy low-techa na ziemi? Zamiast ziemi możesz dać samą glinę, 1 cm warstwa wystarczy, też jest dobra wg pionierów akwarystyki holenderskiej z przełomu lat 70 i 80. Na to żwirek, ja preferuję 2-3 mm, warstwa nie mniejsza niż 4-5 cm bo w większej średnicy kiepsko mi się drobne zielsko sadzi. Pyłku raczej nie stosuj bo jak nie masz świderków i jakichś rybek buszujących po piachu jak np kiryski to będziesz miał na bank zaraz syf, strefy beztlenowe i nie będzie to ładnie wyglądało.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
djdzej1000
|
|
« Odpowiedz #635 : Listopad 20, 2008, 14:18:11 » |
|
To chcesz mieć holendra czy low-techa na ziemi? Zamiast ziemi możesz dać samą glinę, 1 cm warstwa wystarczy, też jest dobra wg pionierów akwarystyki holenderskiej z przełomu lat 70 i 80. Na to żwirek, ja preferuję 2-3 mm, warstwa nie mniejsza niż 4-5 cm bo w większej średnicy kiepsko mi się drobne zielsko sadzi. Pyłku raczej nie stosuj bo jak nie masz świderków i jakichś rybek buszujących po piachu jak np kiryski to będziesz miał na bank zaraz syf, strefy beztlenowe i nie będzie to ładnie wyglądało.
holendra
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #636 : Listopad 20, 2008, 14:37:50 » |
|
No to odpowiedź jak wyżej.
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
|
« Odpowiedz #637 : Listopad 29, 2008, 17:02:28 » |
|
Witam!Uff,właśnie przeczytałem ostatnią stronę ,chyba 43 i nie znalazłem odpowiedzi na następujące pytania: Czy przy mojej obsadzie jest możliwy LT,czy musiałbym ją zmiejszyć? Czy można wpóścić ryby zaraz po zamontowaniu wszystkiego? tj.zrobiłbym mieszankę na bazie ziemi ogrodowej,torfu,gliny.Dodałbym też stare podłoże które mam pod żwirem filtrus floran jako spólchniacza,na to siatka i na to przepłókany żwirek który jest już w akwarium.ryby przeniusłbym na ten czas do dużych wiader,filrty by pracowały żeby nie musiały odnowa dojrzewać.Woda wróciłaby ta co była prawie w całości. Czy można zrobić tak jak opisałem wyżej,czy rybom nic się nie stanie i czy nie zaburzy taki miękki restart równowagi w akwarium
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2008, 16:34:51 wysłane przez mario27-28 »
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #638 : Listopad 29, 2008, 17:47:51 » |
|
Tak możesz tak zrobić tylko zwirek nie płukany wsadź koniecznie ! a mieszanke z ziemią polej sera nitrivek albo najlepiej rozkrusz w niej sera baktozym. Nie musisz zmniejszać obsady jeżeli nie odbiega tragicznie od ''normy''
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
|
« Odpowiedz #639 : Listopad 29, 2008, 18:40:24 » |
|
Ala obsadę masz podaną poniżej mojego postu i myślę że nieodbiega zbytnio od "normy" Co o niej sądzisz? A jak myślisz,czy lepiej użyć ziemi z kretowiska,czy kupić w ogrodniczym
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #640 : Listopad 29, 2008, 18:45:34 » |
|
Obsada nie zbyt trafnie dobrana ale na upartego może być... Naprawdę nie wiem która ziemia lepsza... sam oceń - tej z kretowiska nie znasz składu a ze sklepu zawsze jest jakieś pojęcie... co nie znaczy że ta ze sklepu jest dobra , ale w kretowisku nigdy nie widomo co sie trafi skład zależy pewnie od miejsca... nie wiem - ja mam sklepową .
|
|
|
|
|
|
|
piotrekf
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #641 : Listopad 30, 2008, 16:45:05 » |
|
Mario.. Ja kupilem ziemie w ogrodniczym, vis a vis długiej , taki duzy ogrodniczy. Staraj sie zeby nie miała zadnych makroelementów, zeby byla bez po prostu zbednych zwiazków. Pamietam ze wtedy o taką było ciezko, ale wybrałem tą która miała najmniej. I nie zaluje, ziemia z kretowiska jest niepewna troche, ale ludzie jej uzywają. Ja kupilem w sklepie i jest ok, rosliny rosną bardzo ładnie, nie leje niczego... A co do twojej obsady to wiesz... zalezy co ty chcesz robic Czy zaczynasz sie bawic w roslinki, czy chcesz miec rybki i przy okazji roslinek troche fajnych..? Bo jak to ktos mi kiedys powiedział... albo rosliny albo wieloryby Co znaczy ze albo masz holendra, albo 12 osobowe stado skalarów Akwarium Low tech nie jest równoznaczne z holendrem.. LT to po prostu troche mniej techniki, chemii itd. Przemysl to sobie.
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #642 : Listopad 30, 2008, 18:10:52 » |
|
Piotrekf w prawdziwym low-techu powinno być sporo ryb obficie karmionych to one po części zastępują naworzenie do toni wody.
|
|
|
|
|
|
|
piotrekf
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #643 : Listopad 30, 2008, 18:23:38 » |
|
Oczywiscie, moze nie precyzyjnie sie wyraziłem... Chodzilo mi o to ze w akwarium które ma byc powiedzmy "roslinnym" nie moze byc wielkich ryb, bo jak wiemy do takich akwariów najlepiej pasują stadne nie za duze rybki. A co do low tech, wiadomo ze nie mozna miec w nim 3 rybek na krzyż. Mam nadzieje ze teraz juz jasniej sie wyraziłem
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
|
« Odpowiedz #644 : Listopad 30, 2008, 20:44:29 » |
|
Piotrze ja mieszkam niedaleko tego sklepu na długiei.Czy torf i glinę też dodałeś do swojej mieszanki?
|
|
|
|
|
|
|
|