piotrekf
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #645 : Listopad 30, 2008, 22:23:20 » |
|
Torf moze ci zakwasic wode, nie wiem czy to dobry pomysl A co do mnie to poszla ziemia na dno, na to czarny bazalt 2-4mm granulacji i oto cała historia
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #646 : Grudzień 02, 2008, 08:49:56 » |
|
na to siarka
Chyba siatka a nie siarka?
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
mario27-28
|
|
« Odpowiedz #647 : Grudzień 02, 2008, 16:33:52 » |
|
Chyba siatka a nie siarka? Oczywiście że siatka ,pomyliłem się.A co sądzisz Emi o torfie.Woda ma teraz ph ok7,5-8 ciężko to ustalić jednoznacznie.Myślę że torf,oczywiście niedużo mógłby obniżyć to zawysokie ph.Co o tym sądzisz.Ile go dać procentowo w stosunku do ziemi
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #648 : Grudzień 02, 2008, 22:07:10 » |
|
Sorry, że się wcinam... ale wydaje mi się - że nie tędy droga. Ziemia/podłoże nie powinno być zakwaszone. Lepiej włożyć do filtra wkład z torfu + korzenie do akwarium niż kwasić ziemię... ale to tylko takie moje przemyślenia.
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #649 : Grudzień 03, 2008, 07:39:24 » |
|
Sorry, że się wcinam... ale wydaje mi się - że nie tędy droga. Ziemia/podłoże nie powinno być zakwaszone. Lepiej włożyć do filtra wkład z torfu + korzenie do akwarium niż kwasić ziemię... ale to tylko takie moje przemyślenia.
A jak bedzie woda za kwasna ? - latwiej usunac torf z filtra niz z podloza
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #650 : Grudzień 03, 2008, 09:40:35 » |
|
nie dawałbym torfu do samej ziemi. torf zmieszany z ziemia jest OK ale przy założeniu że w podłożu masz glinę. jest wtedy dla niej swego rodzaju buforem i moze neutralizować występujace w glinie pewne pierwiastki np aluminium, miedź, cynk wiążac je w związki organiczne.
czyli glina (warstwa 0,5 - 1 cm na spód) i na to ziemia z torfem w proporcji 3/1.
można do tej mieszanki dodać trochę wapienia dolomitowego, który zapobiegnie nadmiernemy zakwaszeniu gleby.
druga kwestia to twoja woda kranowa. powiem szczerze że przy pH wody = 8.0 zakładanie typowego LT jest dosyć karkołomne. niewiele ryb będzie w takich warunkach "gustować". i to jest wiekszy problem dla ciebie.
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
|
« Odpowiedz #651 : Grudzień 03, 2008, 12:40:49 » |
|
Ja bym wcale nie dawał torfu, ponieważ chciałem porządnie zakwasic wodę i wsadziłem woreczek z torfem do baniaka przy tylnej ściance przy wylocie wody z filtra. Po dziewięciu dniach - fakt - woda miała Ph 6,5-6,8 ale PO4 było tak wysokie, że aż brakowało skali. Fiolka po minucie robiła sie granatowo-czarna. Nie wiem jak zachowa się torf w LT, ale wydaje mi sie, ze tak samo.
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #652 : Grudzień 03, 2008, 15:11:51 » |
|
Ja bym wcale nie dawał torfu, ponieważ chciałem porządnie zakwasic wodę i wsadziłem woreczek z torfem do baniaka przy tylnej ściance przy wylocie wody z filtra. Po dziewięciu dniach - fakt - woda miała Ph 6,5-6,8 ale PO4 było tak wysokie, że aż brakowało skali. Fiolka po minucie robiła sie granatowo-czarna. Nie wiem jak zachowa się torf w LT, ale wydaje mi sie, ze tak samo.
na pewno nie tak samo. wkład filtracyjny a torf w podłozu glebowym to zupełnie inna historia. podejrzewam też ze ten twój wkład na bazie tormu mógł być wzbogacony np kwasem ortofosforowym i stąd taki skok fosforanów.
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
|
« Odpowiedz #653 : Grudzień 03, 2008, 17:50:03 » |
|
druga kwestia to twoja woda kranowa. powiem szczerze że przy pH wody = 8.0 zakładanie typowego LT jest dosyć karkołomne. niewiele ryb będzie w takich warunkach "gustować". i to jest wiekszy problem dla ciebie.
Ciężko jednoznacznie stwierdzić czy ph jest 7.5,czy 8,(Tetra). czyli glina (warstwa 0,5 - 1 cm na spód) i na to ziemia z torfem w proporcji 3/1. Glinę myślasłem żeby pokruszyć na coś w rodzaju kulek i wymieszać z ziemią,ale może żeczywiście lepiej będzie jak dam na spód jako pierwszą warstwę ,czy robić te kulki,bo już sam niewiem ???A i czy ta glina ma być plastyczna tzn.ciągnąca,czy może ją wysuszyć(grzejni kczy piekarnik) nie dawałbym torfu do samej ziemi. torf zmieszany z ziemia jest OK ale przy założeniu że w podłożu masz glinę. jest wtedy dla niej swego rodzaju buforem i moze neutralizować występujace w glinie pewne pierwiastki np aluminium, miedź, cynk wiążac je w związki organiczne. czyli glina (warstwa 0,5 - 1 cm na spód) i na to ziemia z torfem w proporcji 3/1.
Czyli szukać ziemi z torfem wymieszanej w proporcji 3/1.A niemogę kupić ziemi ogrodowej i wymieszać jej z torfem w tej proporcji,czy to jest jakaś różnica ???Proszę wyjaśnij mi to bo za bardzo się na tym wszystkim nieznam,a chciałbym uniknąć błędów.Restart planuję dopiero na początku stycznia,bo teraz zapasem są już święta i się niewyrobię
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2008, 17:53:54 wysłane przez mario27-28 »
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
|
« Odpowiedz #654 : Grudzień 03, 2008, 20:09:25 » |
|
podejrzewam też ze ten twój wkład na bazie tormu mógł być wzbogacony np kwasem ortofosforowym i stąd taki skok fosforanów.
też mi się tak zdaje, spróbuję torf włókninowy i lignity
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
wulo
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #655 : Grudzień 10, 2008, 19:58:35 » |
|
Słuchajcie, jak to jest z tymi podmianami wody w LT? Diana pisze, że raz na pół roku 50%, natomiast Marian Wojtaszek, który również zajmuje się LT twierdzi, że co 2 tygodnie 25% począwszy od 3 m-ca życia zbiornika. Tylko nie wiem, czy on nie nawozi toni wody płynnymi nawozami. Być może nie nawozi. Tego nie jestem pewien. Czy pomożemy zbiornikowi tak częstymi podmianami? Mój zbiornik LT jest bardzo czysty ogólnie, zbyt czysty. Karmię ryby już 4 razy dziennie po sporej dawce. Może więcej ryb powinienem wpuścić i jeszcze więcej karmić? Obecnie mam 28 ryb wielkości neonów w 112l zbiorniku. Może powinno być ich więcej? Pistie rosną słabo, korzenie im brązowieją (bez podmian rosły lepiej). Wydaje się, że inne rośliny również rosły lepiej bez podmian. Z podmianami liście są mniejsze. Ale znowu z podmianami jest dużo mniej okrzemek, choć nie wiem czy to nie przypadek. Glonów zielonych na szybach więcej, choć te mi nie przeszkadzają zbytnio.
Proszę o jakąś radę.
Wulo
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #656 : Grudzień 12, 2008, 12:13:27 » |
|
Ja w swoim LT zalanym gdzies w marcu, przestałem wlewać cokolwiek oprócz K2SO4 który podaję jak widze wyraźne niedobory. Ostatnią podmianę wody zrobiłem w sierpniu, i przestałem podmieniać. Rośliny rosną dobrze, ryby miały się znakomicie, NO3 tylko czasem jest trochę wyższy po przycince (zazwyczaj oscyluje między 0-10 a po dużych przycinkach skacze do 30). Krewetki też mają się dobrze, mnożą się... tak samo jak molinezje i mieczyki... skalary składały regularnie ikrę... Wcześniej przy podmianach zdażały się straty części narybku molinezji i mieczyków - teraz nie. Woda klarowna, ryby od sierpnia idealnie zdrowe, żadnych problemów, wszystko super - moim zdaniem Dlatego założyłem kolejnego LT - tym razem krewetkarium. Diana pisze że podmienia co pół roku 50% w razie problemów (wiec sądzę, że jeśli nie ma problemów - to dłużej nie podmienia, a jak są to częściej taka średnia jej wyszła...).
|
|
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #657 : Grudzień 12, 2008, 13:19:53 » |
|
Powiedz mi proszę jak oceniasz niedobory potasu.
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #658 : Grudzień 12, 2008, 16:08:52 » |
|
Wulo zakładam okulary i patrze. Wody nie podmieniaj
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #659 : Grudzień 12, 2008, 21:26:01 » |
|
Wulo zakładam okulary i patrze. Wody nie podmieniaj ala ty masz ostatnio chyba mało czasu. te twoje posty jakieś takie lakoniczne. za to jak ci ktoś na odcisk nadepnie to heyah za klawiaturę. cos ci sie chyba punkt ciężkości przesunął. znudzenie? starość? a co do tematu. z tą wymianą wody to nie jest taka prosta sprawa. przy takich eksperymentach trzeba po prostu ....... bacznie obserwować i eksperymentować. ogólnie (i dotyczy sie to wszytkich waniaków - i LT i HT i ET ) im mniej podmian tym lepiej - co nie znaczy "na siłę nie podmieniać". ale wiadomo oprócz roślin sa też ryby i one mają swoje wymagania. w zasadzie decydujac sie na prowadzenie baniaka "na leniwca" trzeba dobrać ryby które lubią starą wodę. i niekoniecznie kryształową. Dianą nie ma się co sugerować, gdyż woda z której ona korzysta ma się nijak do naszej kranówy - a i generalizowanie na temat parametrów kranówy w Polsce też do niczego dobrego nas nie zaprowadzi. czyli wszytko zależy od tego czym dysponujemy. czasami i w LT podmieniać trzeba regularnie. ja od kwietnia podmienilem raz około 30% (w maju jak miałem zakwit). od tego czasu nie podmieniałem. dolewam 5L co jakieś trzy/cztery dni i kranowit, a nie RO jak się zwykle robi. już dawno nie badałem parametrów - pewno trzebaby z ciekawości sprawdzić co w "wodzie piszczy". myślę, że mój baniak już się powoli stabilizuje i sie go nauczyłem. mogę w ciemno powiedzieć co za tydzień będę ciął i gdzie będę jeździł kartą magnetyczną i że w tym baniaku zaden z moich gatunków mi się nie wytrze a nawet jeśli to nic się nie uchowa.
|
|
|
|
|
|
|
|