Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 50 51 [52] 53 54 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 649474 razy)
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #765 : Styczeń 03, 2009, 17:36:09 »

Moje akwarium LT dojrzewa już 5 m-c. Ogólny stan roślin jest zadowalający (jedynie E. Major ma bardzo wąskie liście). Nawet przy obfitym karmieniu Pistie zaczęły się dobrze rozwijać. Rosną i rozmnażaja się dość szybko. Osiągają dość sporą wielkość. Kryptokoryny i Limnofila S. rosną również dobrze. Jedynie występuje dziwne ale chyba zrozumiałe zjawisko: rośliny rosną do pewnego momentu (prawie przy zaniku okrzemek i przejrzystej wodzie) po czym następuje chwilowe zatrzymanie wzrostu i większy wysyp okrzemek. W takim przypadku muszę dokonać przycinki roślin starszych lub zasłaniających rośliny mniejsze (ogólnie zmniejszyć ilość roślin). Po takim zabiegu znowu wszystko wraca do normy: dobry wzrost, brak okrzemek. Moje akwarium obecnie ma prawdopodobnie pewną sprawność, określoną równowagę. Istnieje pewny próg dostępu pierwiastków po przekroczeniu którego następuje zahamowanie wzrostu. Przy dobrym wzroście roślin następuje chwilowe zatrzymanie z uwagi na brak jakiegość pierwiastka; może węgla (CO2). 
Może z czasem moje akwarium produkowało będzie większą ilość CO2, co umożliwi utrzymanie większej ilości roślin.

Gina, tak wiem, chociaż w nocy wydzielają CO2; ale mnie chodzi o to, ze akwarium samo w sobie rowniez generuje jakas ilosc CO2 (filtr, obumieranie liści, procesy gnilne, procesy rozkładu, substancje humusowe itd).

Proszę zatem Forumowiczów o inne sugestie.

christopher93
Zainteresowany
**

Krytykować łatwo, tworzyć trudno...

« Odpowiedz #766 : Styczeń 04, 2009, 01:10:11 »

Niedługo zamierzam zrobić restart mojej 60-siątki i chciałbym założyć akwarium na bazie ziemie ogrodowej aczkolwiek z jednym dodatkiem a mianowicie AquaSubstrateII.  Podłoże miałoby wyglądać wyglądać tak : 1,5cm ziemi ogrodowej-->2cm żwirku-->AquaSubstrateII. Co sądzicie o tym pomyśle?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #767 : Styczeń 04, 2009, 01:21:20 »

Czy mam rację? Czy to akurat brak dostępu do CO2?
czy twoje rosliny pokrywają się węglanem wapnia ??

jeśli tak to oznacza to ze brakuje roślinom CO2 bo nie ma go w wodzie i została zakłucona równowaga kwas weglowy - wodorowęglan wapnia i wytrąca się węglan wapnia. Może nawet wystąpić na ten skutek zmętnienie wody.
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...

« Odpowiedz #768 : Styczeń 04, 2009, 02:12:44 »

Niedługo zamierzam zrobić restart mojej 60-siątki i chciałbym założyć akwarium na bazie ziemie ogrodowej aczkolwiek z jednym dodatkiem a mianowicie AquaSubstrateII.  Podłoże miałoby wyglądać wyglądać tak : 1,5cm ziemi ogrodowej-->2cm żwirku-->AquaSubstrateII. Co sądzicie o tym pomyśle?

Tylko pamiętaj o tym , aby ziemię np. 2.5 cm. przykryć co najmniej 5-6 cm. innego podłoża.

120x40x50 -  ruszyło 29.03.2008 (LT -  HT )  , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #769 : Styczeń 04, 2009, 10:38:29 »

czy twoje rosliny pokrywają się węglanem wapnia ??

jeśli tak to oznacza to ze brakuje roślinom CO2 bo nie ma go w wodzie i została zakłucona równowaga kwas weglowy - wodorowęglan wapnia i wytrąca się węglan wapnia. Może nawet wystąpić na ten skutek zmętnienie wody.

Tak wiem, nie pokrywają się w ogóle. To mnie wlasnie cieszy, ze mimo sporej ilosci roslin nie mam w ogole wytracania wapiennego na lisciach czy podlozu:D Mnie tez to zastanowilo juz wczesniej, ze to moze nie byc brak wegla. Wiec co innego?

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #770 : Styczeń 04, 2009, 19:42:06 »

podmieniasz wodę? masz tam ryby które karmisz?
a kolor liści ? jasniejsze przebarwienia ? i czy starsze liscie robia sie blade czy nie zmieniaja koloru a problem jest z młodymi
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #771 : Styczeń 04, 2009, 20:19:01 »

podmieniasz wodę? masz tam ryby które karmisz?
a kolor liści ? jasniejsze przebarwienia ? i czy starsze liscie robia sie blade czy nie zmieniaja koloru a problem jest z młodymi

wody nie podmieniam obecnie od 6 tygodni (wczesniej po 3 m-cu zycia zbiornika podmienilem 3 razy co 2 tygodnie 20% ale efekt byl gorszy), mam 27 sredniej wielkosci rybek, karmie dosc obficie 3 razy dziennie. wystepuja okrzemki, zielonych glonow prawie brak, co mnie troche dziwi.

E.Major - wąskie liscie (1cm) o dlugosci 15cm, nowe liscie znacznie jasniejsze, stare sa dosc zielone ale rozpadaja sie od wierzcholkow, najstarsze rozpuszczaja się i opadaja calkiem

L. Sessiliflora - rosnie dosc dobrze, ale w pewnym momencie przyhamowuje, glowna łodyga nie wypuszcza kolejnych koron, ale wypuszcza odrosty

C. Wendti Green - stare liscie w idelanym stanie, dlugie liscie na dlugich lodygach, jedynie nowe liscie znacznie jasniejsze niz stare

C. Tropica - bez problemow, jedynie odrosty maja skarlowaciale liscie

M. Pteropus - rosnie wolno, liscie b. jasne

Pistia - ostatnio lepiej (jak nie podmieniam wody), duze liscie, korzenie dlugie ale obumieraja koncowki, rozmnazanie wolne

Nymphea Z. Green - nie wypuscila lisci w ogole

Stan korzeni: przy wyrywaniu nadmiaru zauwazylem, ze niektore Limnophile maja korzenie z czarnymi koncowkami (troche smierdzace); jest jednak tego bardzo bardzo niewiele.

Podłoże: substrat torfowy ActiSubstrate, ośw. 36W, zbiornik 112l.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2009, 20:30:40 wysłane przez wulo » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #772 : Styczeń 04, 2009, 21:06:16 »

Wydaje mi się że to wskazuje na niedobory mikro i Potasu

L. Sessiliflora - rosnie dosc dobrze, ale w pewnym momencie przyhamowuje, glowna łodyga nie wypuszcza kolejnych koron, ale wypuszcza odrosty
niedobór Cu

C. Wendti Green - stare liscie w idelanym stanie, dlugie liscie na dlugich lodygach, jedynie nowe liscie znacznie jasniejsze niz stare
brakuje jej światła, napewno sie juz dobrze ukorzeniła ale brakuje żelaza

C. Tropica - bez problemow, jedynie odrosty maja skarlowaciale liscie
M. Pteropus - rosnie wolno, liscie b. jasne
brakuje potasu i żelaza

Podmień wodę i dodaj Potas
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #773 : Styczeń 05, 2009, 06:58:58 »

Dzieki wielkie Pethro za odpowiedź:D

No tak właśnie, wszędzie o tym potasie mówią w LT; coś w tym musi jednak być. Akwaryści powyżej wspominają o dodawaniu potasu.

Nie ma go w podłożu ani w karmie? Przeciez potas jest pierw. mobilnym, wiec przechodzi z lisci starych na nowe.

Ile dodac, jak myslisz? Mam w miescie akwaryste, ktory ma potas w proszku.

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #774 : Styczeń 05, 2009, 07:22:20 »

Potas sie podaje na wyczucie, na poczatek daj polowe dawki przewidywanej na Twoj litraz ze 2 razy i zobaczysz czy jest poprawa.
Jesli jest to nie ma problemu a jesli nie to przy 3 dawce zwieksz ilosc potasu itd (zawsze lepiej dolozyc, niz przedobrzyc  Wink )

wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #775 : Styczeń 05, 2009, 08:28:52 »

Szczerze mowiac chętnie dodałbym potasu, ale z drugiej strony wolałbym zaczekać jakiś czas. Może pierwiastek ten w sposób naturalny zacznie być dostępny w zbiorniku (podłoże, karma). A może powinienem podmienić wodę i zmniejszyć poziom azotanów, który może być zbyt duży w stosunku do poziomu potasu. Jeżeli zmniejsze poziom azotanów to potas z podłoża będzie wtedy zużywany w mniejszym stopniu. Jak myślisz?

Dlatego wczesniej pytalem sie o te podmiany. Robic czy nie robic. Nie wiem dlaczego tak wielki autorytet jakim jest Marian Wojtaszek zaleca jednak podmianę w LT. Moze ma to swoje uzasadnienie własnie w takim przypadku.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #776 : Styczeń 05, 2009, 08:54:28 »

potas jest w rozkładających się roślinach pokarmie itp

jak ma on K2SO4 to rozpuść 10 g w 100 mml wymieszaj, z tego wlej do akwarium 50 mml i zobacz czy bedzie poprawa jak nie to 2 dawke po tygodniu
lepiej na początku ostrożnie bo nadmiar Potasu powoduje niedobory Mg i Ca

Podmiany są po to by pozbyć sie zbyt dużej ilości jednych związków i uzupełnić niedobory innych wiec jednak bym podmieniał skoro rosliny ci rosna i co jakiś czas je wyciągasz ( a wraz z nimi sole mineralne .. )
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2009, 14:56:14 wysłane przez Pethro » Zapisane
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #777 : Styczeń 05, 2009, 14:42:59 »

Rośliny wolą pobierać potas przez liście z wody, i mimo że podłoże może być obfite w ten pierwiastek - to i tak rośliny nie będą go pobierać w wystarczajacej ilości. Z tego co pamiętam z książki Diany (jeśli się mylę to mnie poprawcie, pamięć mam dobrą ale krótką) to jeśli w wodzie jest dużo potasu to rośliny same wprowadzają go korzeniami do podłoża uzyskując w ten sposób inny pierwiastek (chyba azot - ale tego to już kompletnie pewien nie jestem).
U mnie w akwariach właśnie poprzez długotrwałe stosowanie potasu i skąpe podmiany wody dochodzi do znaczących braków Mg i Ca, dlatego trzeba z umiarem z tym K2SO4.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #778 : Styczeń 05, 2009, 14:52:13 »

Dobrze piszesz z tm potasem z małym ale.
Odparowana wodę dolewasz kran i automatycznie podajesz mg i ca. Więc tym potasem nie ma się co przejmować.
A druga sprawa odnośnie potasu podaje się go na oko a nie non stop. Najlepiej jak rośliny pokażą jego niedobór.Albo systematycznie raz na dwa na tydzień po 1 mil i będzie dobrze.

wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #779 : Styczeń 05, 2009, 16:58:55 »

Możecie mieć rację z tym potasem. Przemyślę to jeszcze w każdym razie. Choć z drugiej strony wydaje mi się, że mój zbiornik jest jeszcze zbyt młody (5 m-cy), żeby w niego ingerować. Chyba jeszcze poczekam jakiś czas na pełniejszą stabilizacje i wtedy zadecyduję.

Powiedzcie jeszcze czy w LT rośliny łodygowe jest lepiej usuwać przez wyrywanie z korzeniami czy ucinanie przy żwirze?

Strony: 1 ... 50 51 [52] 53 54 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: