Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 52 53 [54] 55 56 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 649076 razy)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #795 : Styczeń 11, 2009, 20:00:10 »

pasozytami i innymi ustrojami - tak samo jak wielu doswiadczonych akwarystow pisze nie uzywac wody ze stawow itp. z tych samych wzgledow
to sie z tobą nie zgodzę bo niby jakie lądowe robale mogły by rybom zagrozić ... potopią się i tyle tak samo wszelkiej masci pedraki co mogłyby podgryzac korzenie... ziemia z kretowiska jest bezpieczniejsza od tej ze sklepu choćby dlatego ze czesto ziemia do kwiatów jest robiona na bazie kompostu z oczyszczalni ścieków więc może zawierać zanieczyszczenia

a porównanie ziemi z kretowska do wody ze stawu to jakieś nieporozumienie  Tongue ...   

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #796 : Styczeń 11, 2009, 20:47:27 »

a ziemia z "kretowiska" moze byc pelna roznosci chorobowe tez nie pozadane w naszym zbiorniku
jakich chorób i dla kogo szkodliwych ryb czy roslin ??

szczerze mówiąc to nie mam pojęcia czym sie ryba może z takiej ziemi zarazić  Grin
choćby pestycydy

ziemia z kretowiska nie rózni się niczym od ziemi z "nie kretowiska" oprócz tego że nie trzeba łopaty by miec do niej dostęp.
a to z jakiego środowiska się ja pobiera ma bardzo duże znaczenie.

schumi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #797 : Styczeń 12, 2009, 11:56:42 »

Jakis czas temu przeczytalem wszystkie strony tego tematu i inne gdzie bylo cos o ziemi i musze przyznac ze zdecydowana wiekszosc osob,ktora robila podloze na bazie ziemi wybrala wlasnie ta najzwyklejsza ze sklepu Wink Osobiscie nie wiem ktora lepsza,ale na ta ze sklepu chyba niewielu narzekalo...
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #798 : Styczeń 14, 2009, 16:37:46 »

Jakis czas temu pisalem o okrzemkach występujacych w początkowym stadium akwarium (pierwsze pare m-cy). Czy moze ktos mi wyjasnic jaki jest powod ich wystepowania? W moim akwarium jest ich coraz mniej, ale po juz prawie 6 m-cach od zalozenia zbiornika wciaż sie pojawiaja tu i tam w wiekszych lub mniejszych ilosciach.

Glony zielone nie szpecą ogólnie akwarium tak jak to robią brązowe.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #799 : Styczeń 14, 2009, 17:26:37 »

moze zwiekszysz ilość swiatła.. albo kup sobie krewetki np sulaweski bardzo lubia okrzemki ryby glonozerne np otoski glonojady. Może masz za słabo wydajny filtr w stosunku do ilości ryb ?

ziemia z kretowiska nie rózni się niczym od ziemi z "nie kretowiska" oprócz tego że nie trzeba łopaty by miec do niej dostęp.

dlatego wybrałbym z kretowiska bo bym wiedział skąd pochodzi, a kupować w sklepie ogrodniczym to jak kupować kota w worku. Nie ma sie pewnosci skąd i jak została przetworzona...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2009, 17:55:45 wysłane przez szymonw » Zapisane
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #800 : Styczeń 14, 2009, 18:00:00 »

moze zwiekszysz ilość swiatła.. albo kup sobie krewetki np sulaweski bardzo lubia okrzemki ryby glonozerne np otoski glonojady. Może masz za słabo wydajny filtr w stosunku do ilości ryb ?

dlatego wybrałbym z kretowiska bo bym wiedział skąd pochodzi, a kupować w sklepie ogrodniczym to jak kupować kota w worku. Nie ma sie pewnosci skąd i jak została przetworzona...

no ale na glebę wybieraną z pola łąki czy ogrodu tez niestety trzeba uważać. zawsze może sie okazać że była nawożona, w podlizu jest jakiś zanieczyszczony ściek, bajorko, albo były np sypane trutki. trzeba być po prostu pewnym że nie zawiera żadnych zwiazków trujących gdyz nie jesteśmy w stanie zwykłymi testaki akwaryjnymi wszelkiego takiego badziewia wyłapać.

a w przypadku ziemi ogrodowej ze sklepu też najlepiej przed użyciem przetestować jej wpływ na parametry wody w jakimś tymczasowym pojemniku.

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #801 : Styczeń 14, 2009, 18:08:38 »

Wlasnie o to miedzy innymi mi chodzilo, tylko nie potrafilam tak dokladnie wytlumaczyc - a namotac nie chcialam

wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #802 : Styczeń 15, 2009, 13:49:12 »

Zapraszam do komentowania:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=20487.msg189682#msg189682
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2009, 17:07:11 wysłane przez wulo » Zapisane

szklana
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #803 : Styczeń 16, 2009, 15:31:34 »

mam pytanko czy torf nadaje się jako podłoże??
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #804 : Styczeń 16, 2009, 15:34:28 »

mam pytanko czy torf nadaje się jako podłoże??

sam z sobie bez żadnych innych substratów a nawet zwykłego żwirku najpeliej pasuje w aranżacji naśladującej BW - np torfowiska malezyjskie

szklana
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #805 : Styczeń 16, 2009, 15:43:00 »

a z ziemią ogrodową nawet nie ma szans żeby było bo z tego co czytałem to po jakimś czasie atakują glony i nie tylko
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #806 : Styczeń 16, 2009, 16:20:10 »

Szklana przeczytaj 1 stronę,tam masz pełen skład takiej mieszanki i jest tam także torf.Zanim zadasz kolejne pytanie sprawdź czy nie ma odpowiedzi już na forum.

apollooo
Nowy
*

« Odpowiedz #807 : Styczeń 17, 2009, 21:58:47 »

a oto moje akwarium po prawie miesiącu funkcjonowania na ziemi ogrodniczej dodam ze akwa ma około 90l światło 0,7w/l  Nawożę co2 z butli od czasu do czasu mikro plus potas. Po zastosowaniu rad kolegów z forum co do postępowania po restarcie nie miałem praktycznie glonów, jedynie borykam się z objawami niedoborów/ nadmiarów na niektórych roślinach, ale winy upatrywałbym się w mojej kranówie. Popatrzcie sami i oceńcie

[IMG]http://images28.fotosik.pl/315/

« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2009, 22:22:05 wysłane przez apollooo » Zapisane
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #808 : Styczeń 18, 2009, 09:21:48 »

a oto moje akwarium po prawie miesiącu funkcjonowania na ziemi ogrodniczej dodam ze akwa ma około 90l światło 0,7w/l  Nawożę co2 z butli od czasu do czasu mikro plus potas. Po zastosowaniu rad kolegów z forum co do postępowania po restarcie nie miałem praktycznie glonów, jedynie borykam się z objawami niedoborów/ nadmiarów na niektórych roślinach, ale winy upatrywałbym się w mojej kranówie. Popatrzcie sami i oceńcie

[IMG]http://images28.fotosik.pl/315/

Masz bardzo ladne akwarium - nie myslales go pokazac w dziale nasze akwaria ? http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?board=26.0
Z pewnoscia bedziesz mial sporo pozytywnych opinii
Chetnie poczytamy dokladnie jak prowadzisz i jaka masz obsade.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 09:24:37 wysłane przez gina2006 » Zapisane

apollooo
Nowy
*

« Odpowiedz #809 : Styczeń 18, 2009, 10:25:30 »

jak narazie akwarium nie ma jeszcze ostatecznej formy za jakiś czas zniknie moczarka nie wiem tez co począć ze strzałka pływająca,( ta służąca jako tzw dywan z przodu akwarium) jej wzrost za bardzo przerósł moje oczekiwania (przez ziemie rzecz jasna) i już po miesiącu zaczyna robić się coraz wyższa i wyższa nie wiem czy nie będę musiał zastąpić jej czym innym.
Strony: 1 ... 52 53 [54] 55 56 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: