Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 38 39 [40] 41 42 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 637827 razy)
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #585 : Październik 23, 2008, 09:37:27 »

Tak, woda pochodzi z kranu, ale nie podmieniałem na razie wody w ogóle od początku założenia zbiornika czyli od 3 m-cy. Moja woda kranowa wykazuje 0 azotanów i 0,4 fosforanów. W zbiorniku podobnie. Zbiornik mam oczywiście typu LT na bazie ActiSubstrate. A i u mnie pistie raczej słabo rosną, więc pewnie w toni jest mało dla nich pożywienia. A widziałem jak u innych rosną ładnie. Obecnie, ponieważ w pracy spędzam większość czasu, zamontowany mam karmnik automatyczny SeraFeed, który podaje 4 razy dziennie po niewielkiej szczypcie.
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2008, 12:16:43 wysłane przez wulo » Zapisane

vipermyslowice
Nowy
*

« Odpowiedz #586 : Październik 27, 2008, 01:15:37 »

Cześć wszystkim
Mam pytanie do Was,a mianowicie chcę założyć akwarium na bazie ziemi czyli typowy LOW-TECH i nie wiem czy ziemia,którą posiadam się do tego celu nadaje.
Za każdą odpowiedź z góry wielkie dzięki Smiley
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2008, 09:19:11 wysłane przez vipermyslowice » Zapisane
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #587 : Październik 27, 2008, 01:22:18 »

czyli jaka ziemia? fotka się nie ładuje, opisu z opakowania brakuje.

vipermyslowice
Nowy
*

« Odpowiedz #588 : Październik 27, 2008, 09:20:57 »

sorry
fotka już dodana
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #589 : Październik 27, 2008, 11:41:37 »

A nie myślałeś o ziemi z kretowin?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #590 : Październik 27, 2008, 12:49:20 »

przydałoby się jeszcze parę informacji dokładnych o skladzie. powinny byc na drugiej stronie. typu: ph, skład NPK.

z tego co wiem sphagnum moss jest dośc kwaśny - pH pomiędzy 3.4 a 4.8. jezeli jest to podłoże z dużą zawartością torfu a opis na to wskazuje to IHMO może byc zbyt kwaśne. ewentualnie możesz dodac trochę wapienia dolomitowego, ewentualnie pokruszone muszle żeby zapobiec nadmiernemu zakwaszeniu.

no i przy takim torfowym podłożu dodałbym jeszcze na sam spód cienką warstwe gliny albo laterytu. lateryt jest drogi i trudno dostepny ale glina jak najbardziej sie nadaje. tylko jak jej bedziesz szukał to nie z terenu budowy. może zawierac duzo metali ciężkich. najlepiej gdzieś z łąki, lasu itd.     

vipermyslowice
Nowy
*

« Odpowiedz #591 : Październik 27, 2008, 13:23:08 »

Sęk w tym,że nic nie pisze o ph ani o składzie NPK.Jedyne co pisze na odwrocie to to,że jest to mieszanka torfu wysokiego z torfem niskim wzbogacona mikro i makroelementami.No a na przodzie pisze,że podłoże składa się z torfu łąkowego i sphagnowego.Mam też dolomit i go dodam żeby odkwasić podłoże,poza tym mam chyba miekką wodę w kranie ponieważ mieszkam w Mysłowicach(śląskie)i słyszałem,że podobno na śląsku jest woda miękka. Tylko zastanawiam się ile mam dać tego dolomitu(czytałem ,że daje się pół kubka bądź 3/4 szklanki na 4 l ziemi)

A nie myślałeś o ziemi z kretowin?
myślałem tylko,że w mojej okolicy nie ma nigdzie kretów Sad
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2008, 13:28:39 wysłane przez vipermyslowice » Zapisane
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #592 : Październik 27, 2008, 14:08:14 »

Daj se spokój z tym LT. Udowodniono już, że działa, to program raczej dla zaawansowanych, kup sobie lepiej gotowy substrat. Z tego co widzę to niektórzy Guru z tego forum, którzy mają położe na glebie powoli myślą na przesiadce na substraty gotowe.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #593 : Październik 27, 2008, 14:24:50 »

To zależy czego oczekujesz od akwarium. Podłoże glebowe do LT świetnie się nadaje. Jeśli jednak masz zamiar postawić hybrydę (nawozić, dodawać CO2, mieć silne światło) bądź normalne towarzyskie akwarium z dużą ilością roślin to lepiej zrób jak radzi Ci badrass i kup jakieś gotowe, firmowe podłoże.

PS. Ta ziemia się wg mnie do LT nie nadaje no chyba, żeby ją z piaskiem i glinką pomieszać. Będzie za kwaśna, to w sumie sam torf z nawozami.
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2008, 14:29:30 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #594 : Październik 27, 2008, 15:03:31 »

ja też uważam że decydując się na podłoże glebowe trzeba się liczyc z konsekwencjami. wykorzystywanie podłoża glebowego tylko i wyłącznie z tego wzgledu że wychodzi taniej przy kupnie a potem kombinowanie z oświetleniem, nawożeniem, bo rośliny nie rosna w zadowalającym tempie bądź nie wszytkie gatunki sie przyjmują to niepotrzebne zamieszanie i ewentualne kłopoty. diagnozowanie ewentualnych przyczyn kłopotów jest bardzo utrudnione jesli w ogóle możliwe.

a jak wiadomo rozwiązania sprawdzone są o wiele bezpieczniejsze. także gotowe, markowe substraty, choc niekoniecznie z najwyższej półki.

ale jeśli mimo wszytko się zdecydujesz. bez dolomitu bym się nie bawił. z dolomitem możesz spróbowac ale to tak na prawdę twoja decyzja. i ty ponosisz jej konsekwencje. ja też mam w moim LT w podłożu mieszankę wybuchową. z perspektywy pół roku jestem z niej zadowolony, ale jest to baniak prowadzony konsekwentnie i na zasadzie kompromisu. i nigdy mojej miesznki nie polecałem innym. na to jest jeszcze o wiele za wcześnie.

P.S. a co do odchodzenia od LT po kilku miesiącach użytkowania. jeśli od samego początku konsekwentnie się ktoś decyduje na pewne rozwiązania długofalowe, wszytko dokładnie sobie przemyśli (za i przeciw) to zakładam że LT jest dla niego. a jeśli po kilku miesiącach rezygnuje to dla mnie oznacza, że zbłądził na etapie koncepcyjnym. bo zbiornik LT nie jest dla tych którzy chcą zaoszczędzic na początkowych kosztach bądź bawic się w "boga" ale dla tych którzy chcą sprawdzic na ile natura sama sobie poradzi zamknięta w kilkudziesiaciu litrach. a jak wiemy ograniczony rezerwuar środków sprawia, że pod względem estetyki baniak LT zawsze będzie ustępował uzbrojonemu od stóp do głów baniakowi typu HT. ale nie o to tu przeciez chodzi.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #595 : Październik 27, 2008, 15:11:52 »

Ja odchodzę od podłoża glebowego w 160 l ponieważ nie potrafię odejść od niektórych udogodnień high-techowych, które przeszkadzają w prowadzeniu akwarium na ziemi. Poza tym lubię kolor i jasność w akwarium z roślinami.

Pozdrawiam,
Emi

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #596 : Październik 28, 2008, 10:06:33 »

ja też uważam że decydując się na podłoże glebowe trzeba się liczyc z konsekwencjami. wykorzystywanie podłoża glebowego tylko i wyłącznie z tego wzgledu że wychodzi taniej przy kupnie a potem kombinowanie z oświetleniem, nawożeniem, bo rośliny nie rosna w zadowalającym tempie bądź nie wszytkie gatunki sie przyjmują to niepotrzebne zamieszanie i ewentualne kłopoty. diagnozowanie ewentualnych przyczyn kłopotów jest bardzo utrudnione jesli w ogóle możliwe.

a jak wiadomo rozwiązania sprawdzone są o wiele bezpieczniejsze. także gotowe, markowe substraty, choc niekoniecznie z najwyższej półki.

ale jeśli mimo wszytko się zdecydujesz. bez dolomitu bym się nie bawił. z dolomitem możesz spróbowac ale to tak na prawdę twoja decyzja. i ty ponosisz jej konsekwencje. ja też mam w moim LT w podłożu mieszankę wybuchową. z perspektywy pół roku jestem z niej zadowolony, ale jest to baniak prowadzony konsekwentnie i na zasadzie kompromisu. i nigdy mojej miesznki nie polecałem innym. na to jest jeszcze o wiele za wcześnie.

P.S. a co do odchodzenia od LT po kilku miesiącach użytkowania. jeśli od samego początku konsekwentnie się ktoś decyduje na pewne rozwiązania długofalowe, wszytko dokładnie sobie przemyśli (za i przeciw) to zakładam że LT jest dla niego. a jeśli po kilku miesiącach rezygnuje to dla mnie oznacza, że zbłądził na etapie koncepcyjnym. bo zbiornik LT nie jest dla tych którzy chcą zaoszczędzic na początkowych kosztach bądź bawic się w "boga" ale dla tych którzy chcą sprawdzic na ile natura sama sobie poradzi zamknięta w kilkudziesiaciu litrach. a jak wiemy ograniczony rezerwuar środków sprawia, że pod względem estetyki baniak LT zawsze będzie ustępował uzbrojonemu od stóp do głów baniakowi typu HT. ale nie o to tu przeciez chodzi.
W/g mnie to powinno być zapisane na samym początku tego wątku jako prolog

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #597 : Październik 28, 2008, 10:29:43 »

bo zbiornik LT nie jest dla tych którzy chcą zaoszczędzic na początkowych kosztach bądź bawic się w "boga" ale dla tych którzy chcą sprawdzic na ile natura sama sobie poradzi zamknięta w kilkudziesiaciu litrach. 
I myślę, że to jest właśnie najlepszy opis LT. Ja zakładam kolejny zbiornik LT. Za kilka tygodni będzie można go zobaczyć - będzie śliczny  Wink

Emi - jasność w akwarium z ziemią chyba można mieć - ja świecę (2x18W+1x24w na 112l) i jest OK... a kolor - tu się trochę zgodzę, czerwone roślinki nie bardzo chciały rosnąć.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #598 : Październik 28, 2008, 10:52:17 »

Im większe światło tym szybciej składniki się wyczerpują i nie jesteś w stanie już wykorzystywać ryb do nawożenia akwarium, występują braku potasu, węgla itp. Wiem, ze te magiczne 0,5W/l każdego korci ale chyba lepiej byłoby dla twojego LT jakbyś miał tylko 2x18W + czasowo słońce. Ja z tego nie potrafiłam zrezygnować a co to za low-tech, który musisz nawozić potasem i węglem dodatkowo bo widzisz, ze są braki? Mam jeszcze poza 160 l, otwartego low-techa 112 l więc nie odcinam się zupełnie od tego rodzaju akwariów. Po prostu rezygnuję w 160 l po półtorej roku z hybrydy i wracam do typowego high - techa (cierpliwość nie jest u mnie cnotą a posiadanie 2 LT to dla mnie zbyt nudne). Wiedza, którą jednak wyniosłam z tego eksperymentu była dla mnie bezcenna  Smiley
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2008, 10:54:42 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #599 : Październik 29, 2008, 14:38:06 »

Węgla do LT nie daję... no ale potas faktycznie wlewam - bo bym miał same dziury...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Strony: 1 ... 38 39 [40] 41 42 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: