Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 45 46 [47] 48 49 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 649730 razy)
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #690 : Grudzień 20, 2008, 18:45:36 »

szyszki jako dodatek....
co do ziemi z kretowiska to też słyszałem że bardzo dobra jest... bogata w naturalne składniki... bardzo dobra też jest ziemia z lasów liściastych, ale nie wiem czy to legalne tak iść z łopatą do lasu i rozkopywać ściułkę
Moze i nieetycznie i nielegalnie (nie wiem), ale kretowisko masz bez obaw  Wink

CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #691 : Grudzień 20, 2008, 19:19:50 »

Ziemia z kretowiska lepsza, ale ta co kupiłem to jest dobra do użycia czy nie? Szyszki bardzo zabarwiają wodę?

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #692 : Grudzień 20, 2008, 19:50:59 »

Ziemia z kretowiska lepsza, ale ta co kupiłem to jest dobra do użycia czy nie? Szyszki bardzo zabarwiają wodę?

Ja bym sie bala takiej ziemi uzyc, szyski zabarwiaja minimalnie jesli niewiele (zalezy tez ile ich dasz)

CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #693 : Grudzień 20, 2008, 20:51:02 »

Ok, to dla bezpieczeństwa w poniedziałek poszukam innej Smiley W leroyu nie ma bez nawozów, to pojeżdżę po ogrodniczych i poszukam Smiley

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #694 : Grudzień 20, 2008, 21:05:50 »

jesli te akwarium ma być na bazie ziemi ogrodowej tylko dlatego by rosliny lepiej rosły to możesz rozważyć uzycie tylko gliny pod żwirem, bez żadnych dodatków. Natomiast jesli ci o LT chodzi na bazie ziemi ogrodowej to poszukaj najlepiej ziemi tam gdzie masz zamiar zdobyć glinę. Proponuje wybrać się nad te jezioro o którym wspomniałeś z łopatą i w pewnej odległosci od jeziora wykopiesz sobie spod darni troche gliny.

gina2006  nawiązując do wykopków w lesie to sie pochwale że na zajęciach terenowych robiliśmy profil glebowy w lesie, nawet próbki zabraliśmy Grin jesli ktos sobie troche gleby zabierze to sie nic nie stanie, tzreba tylko po wszytkim ten dół zasypać zasypując wszytkie warstwy w kolejnosci w jakiej były wykopywane. No i na wierzchu spowrotem ułozyć darń.

CyFer
lepiej poszukaj bez dodatków bo ja raz uzyłem z braku innej w jednym moim baniaku, fosfor który mi sie ciagle z niej przedostawal do akwarium powodował niesamowite wykwity glonów, jak niepodmieniałem przez tydzien to mi skali brakowało na testach Tongue i zbiornik był do restartu  Sad
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2008, 21:09:42 wysłane przez Pethro » Zapisane
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #695 : Grudzień 20, 2008, 21:18:21 »

Ja użyłem ziemi do kaktusów o zmniejszonej ilości nawozów.
Raczej niemożliwe jest kupienie ziemi nie nawożonej .....
I puki co, a LT mam już rok żadnych glonów nie miałem/nie mam  Roll Eyes

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #696 : Grudzień 20, 2008, 21:47:46 »

Mam pytanie co do LT. Długo już przeglądam to forum, ale dokładnie nie wiem co ten skrót oznacza Wink Byłbym wdzięczny za wytłumaczenie^^

Widziałem w leroyu ziemię do kaktusów, ale się jej nie przyglądałem. Jutro (o ile otwarty jest w niedzielę) pojadę tam i poszukam czegoś co mogłoby się nadać.

A jakiej wy ziemi kwiatowej użyliście? Jeżeli można to chciałbym wiedzieć jaka nazwa firmy, ew. co polecacie Smiley

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #697 : Grudzień 20, 2008, 21:49:57 »

LT --> Low tech

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #698 : Grudzień 20, 2008, 22:03:55 »

ja ci polecam jechac nad jezioro i samemu sobie ziemie i gline wykopać Wink nigdy nie wiadomo co oni mogą dodać do ziemi w sklepie, i jak by to mogło wpłynąć na akwarium i jego mieszkańców

low tech czyli akwarium z mozliwie małą ingerencją akwarysty http://pl.wikipedia.org/wiki/Akwarium_low-tech
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2008, 22:05:36 wysłane przez Pethro » Zapisane
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #699 : Grudzień 20, 2008, 22:04:25 »

Low Tech - z tego co przeczytałem na wikipedii to chodzi o akwarium słabo zaawansowanym technicznie Wink

Hmm... Oświetlenie w moim akwarium to 216W na 160l (a nawet trochę mniej odliczając podłoże i dekoracje), filtry do tego akwarium mam trochę mocniejsze niż standardowe do takich akwariów... No to raczej LT to by nie było Wink

To sam już nie wiem co mam zrobić^^ Tak myślę, że poczytam dokładnie różne wątki na forum i dojdę do tego co będzie dla mojego akwarium najlepsze Smiley

Chciałem takie podłoże w akwarium, ponieważ z tego co wyczytałem to nie musiałbym nawozić, torf kwaśny lekko obniża pH wody, a u mnie w kranie jest 7,6. No i ogólnie rośliny by lepiej rosły... No i największy powód - chciałem poeksperymentować jak sprawowałoby się takie podłoże Smiley

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #700 : Grudzień 20, 2008, 22:10:56 »

Przy takim oświetleniu nawożenie płynne będzie niezbędne, wyjałowisz ziemię w kilka miesięcy i potem będzie klops.
Jak chcesz holendra to lepiej zastosuj jakiś substrat......

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #701 : Grudzień 20, 2008, 22:27:19 »

jeśli chcesz coś kombinować z tanim substratem pod korzenie to ci samą gline pod żwirek proponuje, wiele roslin lubi gline i lepiej w tedy rośnie 
dodatkowe nawożenie może byc w postaci tabletek lub strzykawką pod żwirek
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #702 : Grudzień 20, 2008, 22:28:25 »

dodatkowe nawożenie może byc w postaci tabletek lub strzykawką pod żwirek
Powodzenia.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #703 : Grudzień 20, 2008, 22:31:32 »

ja nie narzekam możesz zobaczyć w mojej galerii Wink  a kolega moze nie chce bawic sie w mierzenie i ciagłe kontrole wiec wydaje mi sie ze nawozenie pod korzenie jest bezpieczniejsze
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2008, 22:37:10 wysłane przez Pethro » Zapisane
nazer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #704 : Grudzień 20, 2008, 22:34:41 »

Ehehe no właśnie ja zacząłem nawozić akwa z podłożem na ziemi, teraz kończe tygodniową kurację z zaciemnieniem akwa, bo glonów było masa, akwarium na ziemi się nie nawozi, jak już to po ok pół roku jego istnienia i to przy częstych podmianach wody, choć jeśli podmiany to już nie jest to typowe LT, i jeśli zdecydujemy się na nawożenie po tym czasie to i tak z 1/4 zalecanej dawki ...

A co do ziemi z kretowiska to nie ma co się obawiać nadaje sie i to bardzo, jest bardzo pulchna, bogata w skladniki, poza tym krety podobno w świńskiej ziemi nie kopią ...

pozdrawiam N.
Strony: 1 ... 45 46 [47] 48 49 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: