Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 46 47 [48] 49 50 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 649552 razy)
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #705 : Grudzień 20, 2008, 22:35:25 »

Przy oświetleniu 216W na 160l fotosynteza będzie tak szybka, wręcz gwałtowna, że naworzenie z substratu zdecydowanie nie wystarczy.
Jak mniemam ty takiego oświetlenia nie masz.

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #706 : Grudzień 20, 2008, 22:37:25 »

Lampa o takim oświetleniu stoi u mnie w pokoju i czeka na start akwarium Wink 4x54W, ale jak to za dużo to mogę wyłączyć dwie świetlówki Smiley

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #707 : Grudzień 20, 2008, 22:43:44 »

nie chodziło mi o to by nawozić akwa z glebą, pisałem tylko o dodatku gliny którą sporo roslin lubi w podłożu i nie widze przeciwskazan by nawozic takie akwarium ( z gliną ) a pod korzenie lepiej dac nawozy poniewaz jest w tedy to mniej dostepne dla glonów, a przede wszytkim najlepiej jak w wodzie jest jak najmniej fosforu
Przy oświetleniu 216W na 160l fotosynteza będzie tak szybka, wręcz gwałtowna, że naworzenie z substratu zdecydowanie nie wystarczy.
Jak mniemam ty takiego oświetlenia nie masz.
no i jesli cos przedobrzy to glony mu sie w jeden dzien pojawia, rosliny maja tą przewagę nad glonami ze posiadają korzenie i dlatego warto ten fakt wykorzystywać Wink
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2008, 22:49:20 wysłane przez Pethro » Zapisane
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #708 : Grudzień 20, 2008, 22:47:53 »

Owszem, ale ja nie piszę nic o glinie, tylko o tym, że przy takim oświetleniu nawożenie przez korzenie będzie niewystarczające i tyle.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #709 : Grudzień 21, 2008, 03:54:38 »

o glinie to pisałem do Cyfera nie do Ciebie Misquamacus, jeszcze wszytko zalezy od tego jakie to miały by być rośliny bo inaczej w takich warunkach bedzie sie zachowywała moczarka a inaczej lilaeopsis Tongue

CyFer proponuje ci zmniejszyć ilość watów bo to pewnie znowu zakończy sie plagą glonów Wink
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #710 : Grudzień 21, 2008, 11:08:35 »

No i raczej tak zrobię Smiley Zmniejszenie o 54W wystarczy? Wtedy świeciłbym głównie dwie świetlówki: sylvania grolux i narva nature, i o jakiejś godzinie włączał bym na krótszy czas narva bio vital. Ew. mogę jeszcze zrezygnować z jednej z tych pierwszych dwóch świetlówek, ponieważ ich barwa światła jest prawie taka sama.

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #711 : Grudzień 21, 2008, 11:16:33 »

o glinie to pisałem do Cyfera nie do Ciebie Misquamacus
Mi wcale nie zalezy, abyś do mnie pisał... troche za niski poziom reprezentujesz.
CyFer,
Tak czy tak masz bardzo potężną baterię Wink
Możesz zmieniejszyć, ale jak Ci zalezy na akwarium bezobsługowym, to światło musi być adekwatne do substratu, przy ziemi procesy zachodzą wolniej, jeśli będzie za dużo światła - skorzystają glony, jak dla mnie nawet przy 1W/l to i tak za dużo na ziemie Wink
Natomiast wsadzenie samej gliny, no cóż może i skuteczne, ale bez dodatkowych odżywek nie ujdzie.
Ja bym proponował Ci max 100W przy ziemi, ale w takim wypadku musisz stale obserwować, w przypadku niedoborów musisz lekko nawozić odżywkami płynnymi.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #712 : Grudzień 21, 2008, 11:45:34 »

Misquamacus nie zachowuj się jak rozkapryszony dzieciak co łyknął już wszystkie mądrości świata i osobiste przemyślenia to kieruj na priv Wink  forum to nie miejsce na twoje złote myśli, co prawda na forum kazdy może się wypowiedzieć nawet ty, ale trochę przyzwoitości w swoich wypowiedziach. Bo to ze zachowujesz się jak cham i prostak tylko świadczy o Tobie. Zważywszy na to ze jesteś jeszcze dzieckiem bede Ciebie ignorował, może z czasem jeszcze coś sie polepszy choć watpie by edukacja była twoją mocną stroną Wink
Pozdrawiam, i przypominam masz coś do mnie - to uzyj opcji priv  Angry
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #713 : Grudzień 21, 2008, 12:12:54 »

Ciebie w edukacji 6cio latek by prześcignął więc, no sory nie będę więcej już dyskutował z tobą.
Proszę o wykasowanie moich postów nie związanych z tematem.

apollooo
Nowy
*

« Odpowiedz #714 : Grudzień 21, 2008, 14:36:35 »

Mam pytanko

Czy ktoś z was zastosował ziemie ogrodnicza z nawozami?? I obyło się bez problemów z glonami??
Ja dałem glinę na to cienka warstwę ziemi z nawozami wymieszanej z keramzytem na to warstwę keramzytu siatkę i około 4-6cm drobnego żwiru. Zastanawiam się czy  jednak pomimo nawozów przy takiej grubości podłoża jest szansa na to  ze za dożo nie ulotni się do słupa wody??
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2008, 15:04:37 wysłane przez apollooo » Zapisane
tomto1
Stały użytkownik

Sing Hallelujah !

« Odpowiedz #715 : Grudzień 21, 2008, 14:39:49 »

Ja dałem ziemi do kwiatków około 3-4cm na dno, na to 4-5cm żwirku do akwa 20l  i po 2tyg nie widać żadnych glonów Wink
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #716 : Grudzień 21, 2008, 14:50:58 »

Takie małe akwarium i tyle podłoża?

apollooo
Nowy
*

« Odpowiedz #717 : Grudzień 21, 2008, 14:54:11 »

Ja mam 100l akwa ziemi dałem razem z keramzytem jakieś 2-3l po 4 dniach glonów nie widać ale świece 5h mam nadzieje ze nie będzie żadnych niespodzianek....
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #718 : Grudzień 21, 2008, 15:34:34 »

Ja mam u siebie ziemię do kaktusów z obniżoną zawartością nawozów, kupowaną bodajże w obi.
Problemów z glonami nie mam, ale tak naprawde w każdym akwarium może być inaczej ...

apollooo
Nowy
*

« Odpowiedz #719 : Grudzień 21, 2008, 20:43:58 »

Zrobiłem test na zawartość no3 w akwarium wyszło w granicach 20+ ppm wiec chyba nie jest źle zważywszy ze po restarcie ubyło 80% roślin. Skoro nie pojawiło się nienormalnie wysokie stężenie no3 w wodzie to teoretycznie po4 nie powinno tez szaleć .
Jednak jest jedno ale. Ziemia zawiera wg opisu na opakowaniu nawozy w takiej formie
N 200-450mg/l
P2O5 200-400mg/l
K2O  300-500mg/l
 pytanie czy aby na pewno test na no3 pokazuje to co się wydziela z ziemi (o ile się wydziela) 
Puki co pozostaje mi obserwować akwa . Jak narazie jest wszystko ok;) 
Strony: 1 ... 46 47 [48] 49 50 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: