Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 48 49 [50] 51 52 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 649537 razy)
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #735 : Grudzień 24, 2008, 22:49:42 »

Hym a ja myśle że w sumie Cyfer to dobrze że pytasz bo wiele osób robi 'ziemie' właśnie na ''łapu capu'' i potem wychodzi że to jest nie tak czy tamto i glony iinne ciekawostki ...więc wtedy tą ziemie najłatwiej wywalić z baniaka - ''no bo się nie sprawdza''

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #736 : Grudzień 24, 2008, 22:50:25 »

To, że nigdy nie używałem takiego podłoża, to nie znaczy, że nie mogę spróbować. Zadaję konkretne pytania, bo od tego jest forum. Nie chcesz mi pomóc to nie pomagaj.
Stary ile można odpowiadać na te same pytania. Znajdź sobie chwile czasu i prześledź ten wątek DOKŁANIE, a nie po łepkach tu wszystko jest napisane a nawet podublowane. Po mojemu to nabijasz sobie posty tylko nie wiem czemu ma to służyć.
Do ADMINA i MODERATORÓW - po przeczytaniu proszę ten post usunąć.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #737 : Grudzień 24, 2008, 23:08:39 »

Nie no faktycznie, nie mam co robić tylko pisać bezsensowne posty. Ok już się więcej o nic nie zapytam, tylko przeczytam te 50 (a właściwie jakieś 40 bo już trochę mam za sobą) stron.

A moje posty mają służyć uzyskaniu odpowiedzi na pytanie.

Dziękuję wszystkim, którzy odpowiadali na moje niepotrzebne posty. Resztę odpowiedzi poszukam albo domyślę się jak coś zrobić. Pozdrawiam!

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #738 : Grudzień 25, 2008, 12:35:03 »

Stary ile można odpowiadać na te same pytania. Znajdź sobie chwile czasu i prześledź ten wątek DOKŁANIE, a nie po łepkach tu wszystko jest napisane a nawet podublowane. Po mojemu to nabijasz sobie posty tylko nie wiem czemu ma to służyć.

Czy czasem nie przesadzasz ?
Chlopak chce sie dowiedziec i nie tylko On zadaje takie pytania. A jesli nie masz ochoty odpowiadac nikt Cie o to nie prosi ani do tego nie zmusza. Sa tacy co odpowiedza.
Ziemia do palm i kaktusow jest z torfem i nie ma chemii, lub ziemia z kretowiska
« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2008, 12:36:59 wysłane przez gina2006 » Zapisane

karol13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #739 : Grudzień 25, 2008, 20:13:38 »

Mam pytanie:
czy koniecznie muszę mieszać torf z ziemią, czy mogę dać sam torf???
Pozdrawiam

Nie polemizuj z idiotą bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem. Grin Grin Grin Grin Grin
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #740 : Grudzień 25, 2008, 20:15:36 »

Nie,bo zakwasisz wodę.Możesz dać samą ziemię,bez torfu Smiley

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #741 : Grudzień 25, 2008, 20:17:23 »

Sam torf jest praktycznie jałowy

karol13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #742 : Grudzień 25, 2008, 20:18:50 »

Ok, dzięki. Odpowiedziałaś piorunem Wink

Nie,bo zakwasisz wodę.Możesz dać samą ziemię,bez torfu Smiley

Torf, który posiadam ma pH 5,5-6,5 w H2O. Poza tym pH około 6-6,5 jest mi potrzebne.

Nie polemizuj z idiotą bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem. Grin Grin Grin Grin Grin
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #743 : Grudzień 25, 2008, 22:52:40 »

Torf, który posiadam ma pH 5,5-6,5 w H2O. Poza tym pH około 6-6,5 jest mi potrzebne.

a brałeś pod uwagę to że korzenie mogą źle się rozwijać w za niskim pH ?

jak chcesz zakwasic wodę torfem to kup sobie w akwarystycznym lub na allegro, wkład z torfu do filtra ( granulowany lub włóknisty)
Nie zmienisz pH torfem jeśli bedziesz miał za twardą wodę Wink
« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2008, 22:55:02 wysłane przez Pethro » Zapisane
karol13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #744 : Grudzień 26, 2008, 19:32:44 »

Torf będę raczej traktował jako pomoc w zakwaszaniu wody niż główny zakwaszacz. U mnie woda ma 13' gH i 11' kH. Chyba i tak trochę ją obniżę.
Pozdrawiam

mlody_et
Zainteresowany
**

melex? jaki melex?jeden kiełbas i dwa bułki prosze

« Odpowiedz #745 : Grudzień 27, 2008, 21:16:34 »

Witam. Korzystał ktoś może z tej ziemi?- foto poniżej.
W zawartości nic nie piszą o nawozach, tylko o duzej ilości piasku( z tego co czytałem to normalne) i teraz czy dodawać coś do podłoża czy lepiej dorzucić coś do filtra? w postaci torfu? Czy poprostu nic nie ruszać, wysuszyć w piekarniku i do akwa?

Co nas nie zabije to nas wzmocni...
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19156.new#new

gg: 2947862
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #746 : Grudzień 27, 2008, 21:18:23 »

Ja korzystałem i korzystam cały czas Grin
Glonów ni ma Wink

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
mlody_et
Zainteresowany
**

melex? jaki melex?jeden kiełbas i dwa bułki prosze

« Odpowiedz #747 : Grudzień 27, 2008, 21:24:32 »

a dosypywałeś coś do niej? gline torf czy cos? czy poprostu ziemia i na to warstwa przykrywająca?

Co nas nie zabije to nas wzmocni...
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19156.new#new

gg: 2947862
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #748 : Grudzień 27, 2008, 21:31:20 »

Torf, żwirek, keramzyt, węgiel....

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Evrath
Nowy
*

« Odpowiedz #749 : Grudzień 29, 2008, 01:21:30 »

Czy poprostu nic nie ruszać, wysuszyć w piekarniku i do akwa?

Ja bym nie suszyl w piekarniku, ze wzgledu na pozyteczne bakterie etc.

Niestety na temat ziemii do kaktusow ci nic nie napisze, bo sam posiadam ziemie w akwa z przepisu Diany Walstad nieco zmodyfikowanego przez TURYSTE  Wink (patrz pierwszy post w temacie). I polecam ten przepis, do low techa w szczegolnosci.
Strony: 1 ... 48 49 [50] 51 52 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: