gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #750 : Grudzień 29, 2008, 08:30:47 » |
|
Torf, żwirek, keramzyt, węgiel....
mozesz tez dosypac kulek glinianych wlasnej produkcji
|
|
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #751 : Grudzień 29, 2008, 09:52:05 » |
|
Przeniesione do działu rośliny akwariowe:
Słuchajcie, apropo roślin w LT, posadziłem 4 m-ce temu Lotosa zielonego (Nymphea Zenkeri Green) sadzonkę z firmy Karel Rataj. Sadzonka od razu puściła odrost, a stare liście z czasem obumarły. Z nowego odrostu wyrastały skarłowaciałe liście, ale i te z czasem obumarły. Przy powierzchni żwiru pozostał jedynie ciemny twardy kikut. Czy myślicie, że roślina ma jeszcze szansę na odbicie? Roślina od początku była bez cebulki. Może dopiero zaczyna się tworzyć cebulka?
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2008, 07:44:11 wysłane przez wulo »
|
|
|
|
|
seboox
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #752 : Grudzień 31, 2008, 11:28:58 » |
|
Mam zrobione własnie takie podłoze i podaje do wody CO2 oraz potas swiatła mam około 0,65W/l akwa zalane jest 3,12,2008 juz prawie cała obsada wpuszczona. Zastanawiam sie czy czasem za jakies miesiac nie bede musiał podawac innych nawozów. jak na razie nie stac mnie na drogie nawozy i myslałem o synfoni złota z allegro. mam nawet w domu jeden woreczek i nie wiem czy go rozpuscic i zaczac podawac w małych ilosciach chociaz 2razy w tygodniu np. po 7ml??? co o tym myslicie???
|
|
|
|
|
|
|
seboox
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #753 : Grudzień 31, 2008, 12:41:59 » |
|
i jak nikt nie doradzi
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #754 : Grudzień 31, 2008, 13:24:09 » |
|
cała idea tworzenia baniaka na glebie jest taka by nie nawozić do toni wody, więc nie musisz tego robić. natomiast biorac pod uwagę fakt ze serwujesz dodatkowo co2 i masz dośc silne światło być może taka potrzeba zaistnieje. ale na pewno nie na zasadzie "na wszelki wypadek". potas możesz lać i jest to nawet wskazane ale na razie nic więcej.
|
|
|
|
|
|
|
seboox
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #755 : Grudzień 31, 2008, 13:27:19 » |
|
wiemna na razie nie bede nic wiecej lał ale za jakis czas napewno a powiec mi ile mam lac tego potasu mam 100gram K2SO4 rozrobione w 2l wody
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
|
« Odpowiedz #756 : Grudzień 31, 2008, 14:37:05 » |
|
Witam, dzis poszedlem do zoologicznego aby kupic pare rzeczy do swojego prawie ukonczonego akwarium Rozmawialem ze sprzedawca na temat mojego akwa i mowie mu ze bede mial podloze na bazie ziemii ogrodowej, on mi na to ze on akwarystyka sie zajmuje 40 lat, jest na tyle profesjonalnym akwarysta ze rozmnarzal bocje i ze niepowinienem robic takiego glupstwa bo nie robi sie podloza z ziemi bo ziemia w wodzie sie ubija i niczego nie przepuszcza i nie jest to dobre dla rybek znajdujacych sie w takim akwa... z racji tego ze jestem uparty i juz postanowilem ze zrobie akwa na ziemii, nie zmienilem zdania. Aczkolwiek brak mi bylo argumentow, moze podrzucicie mi jakies ? bo napewno part 2 rozmowy nastapi - jest to jeden z nielicznych zoologicznych lepiej zaopatrzonych ...
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #757 : Grudzień 31, 2008, 14:56:04 » |
|
Aczkolwiek brak mi bylo argumentow, moze podrzucicie mi jakies ?
Jak poczytasz ta stronke od poczatku + pokrewne to z pewnoscia znajdziesz setki argumentow
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
|
« Odpowiedz #758 : Grudzień 31, 2008, 15:26:13 » |
|
k dzieki
|
|
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #759 : Styczeń 01, 2009, 16:20:15 » |
|
apropo potasu, powiedzcie jakie są objawy jego braku?
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #760 : Styczeń 01, 2009, 16:30:33 » |
|
Najczęściej dziurki w liściach, żółknięcie.
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #761 : Styczeń 01, 2009, 20:22:05 » |
|
apropo potasu, powiedzcie jakie są objawy jego braku?
przy duzych niedoborach liście brązowieją przy brzegach są jasne żółknięcie.
łatwo mylone z niedoborem azotu, tylko gdy brakuje azotu rosliny karłowacieją a gdy potasu nie karłowacieją
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 2009, 20:30:38 wysłane przez Pethro »
|
|
|
|
|
radula
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #762 : Styczeń 02, 2009, 21:30:08 » |
|
Witam Was wszystkich serdecznie już dość dawno mnie tutaj nie było i nie wypowiadałem się na temat ziemi w akwarium. U mnie akwarium działa bez nawożenia, bez podmian wody tylko uzupełniam to co wyparuje i wszystko jest ok. Nie ma mnie w domu i tylko raz na 2-3 tyg. sprawdzam czy wszystko działa i jest ok., więc jeśli ktoś chce założyć akwarium LT to naprawdę warto zero glonów a rośliny rosną, jak trzeba. Pozdrawiam Was powodzenia a niedługo sam będę zmieniał baniaczek to pokażę wszystko od początku do końca :-)
P.S a i jeszcze dodam że moje akwarium na ziemi już chodzi rok bez żadnej zmiany ...
Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku 2009:)
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2009, 21:34:00 wysłane przez radula »
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #763 : Styczeń 03, 2009, 13:37:45 » |
|
Moje akwarium LT dojrzewa już 5 m-c. Ogólny stan roślin jest zadowalający (jedynie E. Major ma bardzo wąskie liście). Nawet przy obfitym karmieniu Pistie zaczęły się dobrze rozwijać. Rosną i rozmnażaja się dość szybko. Osiągają dość sporą wielkość. Kryptokoryny i Limnofila S. rosną również dobrze. Jedynie występuje dziwne ale chyba zrozumiałe zjawisko: rośliny rosną do pewnego momentu (prawie przy zaniku okrzemek i przejrzystej wodzie) po czym następuje chwilowe zatrzymanie wzrostu i większy wysyp okrzemek. W takim przypadku muszę dokonać przycinki roślin starszych lub zasłaniających rośliny mniejsze (ogólnie zmniejszyć ilość roślin). Po takim zabiegu znowu wszystko wraca do normy: dobry wzrost, brak okrzemek. Moje akwarium obecnie ma prawdopodobnie pewną sprawność, określoną równowagę. Istnieje pewny próg dostępu pierwiastków po przekroczeniu którego następuje zahamowanie wzrostu. Przy dobrym wzroście roślin następuje chwilowe zatrzymanie z uwagi na brak jakiegość pierwiastka; może węgla (CO2). Może z czasem moje akwarium produkowało będzie większą ilość CO2, co umożliwi utrzymanie większej ilości roślin.
Czy mam rację? Czy to akurat brak dostępu do CO2?
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny
|
|