ala
|
|
« Odpowiedz #780 : Styczeń 05, 2009, 18:21:34 » |
|
ucinać
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #781 : Styczeń 06, 2009, 09:30:56 » |
|
Rośliny zasadniczo lepiej ucinać. Ale jak chcesz się pozbyć jakiejś rośliny - to samo ucięcie może jej nie zlikwidować. W low techu (przynajmniej u mnie) rośliny mają bardzo silnie rozbudowany sysem korzeniowy i nawet po wycięciu odbijają mi cabomby, polisperma, itp.
5m-cy to już nie taki młody zbiornik, a co do stabilizacji - skoro masz takie odczucia, że jeszcze jej nie ma, to pewnie coś w tym jest. Mój zbiornik po 3 miesiącach był w pełni stabilny, ruszyły ostro wszystkie rośliny które rosną do dzisiaj, te które stały (kryptokoryny) stoją do dzisiaj... tracą stare liście w o miejsce pojawiają się nowe ale masa rośliny się nie zwiększa. Naljepiej rośnie żabienica, trawy i heniek. Z heńkiem mam problem bo nawet wyrwany z korzeniami ciągle odbija na pierwszym planie...
|
|
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #782 : Styczeń 07, 2009, 08:32:50 » |
|
No tak, ale korzenie zostają w podłożu i z czasem gniją, więc nie wiem czy to gnicie szkodzi podłożu, czy pomaga. Tego nie jestem pewien.
Jeśli chodzi o podmiany wody, to faktycznie bez podmian zbiornik funkcjonuje lepiej, znacznie lepiej. Potasu na razie nie dodałem. Jeszcze poczekam. Natomiast okrzemki oblazły mi korzeń w większym stopniu i jeszcze panoszą się po zbiorniku tu i tam.
Pistie rosną pięknie po zwiększeniu ilości pokarmu i wyeliminowaniu podmian. Jestem pod wrażeniem. Reszta roślin również lepiej. Jedynie ten korzeń pokrył się okrzemkami. Wygląda nieładnie.
Woda jest klarowniejsza.
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #783 : Styczeń 07, 2009, 11:58:44 » |
|
generalnie gnijące w podłożu korzenie roslin je użyźniają dodatkowo a wiadomo że w baniaku nie nawożonym do toni wody podłoże się z czasem wyjaławia. dlatego się je zostawia. proces taki jesd długi oczywiście i nie dzieje się to z dnia na dzień.
|
|
|
|
|
|
|
mlody_et
Zainteresowany
melex? jaki melex?jeden kiełbas i dwa bułki prosze
|
|
« Odpowiedz #784 : Styczeń 08, 2009, 08:45:11 » |
|
a małę pytanie, jaki produkt zawiera potas? bo chce kupić wrazie niedoboru w moim LT i nie zabardzo wiem za co sie złapać dobrego.
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #785 : Styczeń 08, 2009, 08:54:57 » |
|
Z gotowców np: - Aquapotas - PG Macro (w także fosfor i azot) A do zrobienia samemu proponuję kupić proszek K2SO4 i rozrobić w wodzie destylowanej. Jak i ile rozrobić żeby podnieść poziom potasu o ileś tam: http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem.php
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #786 : Styczeń 08, 2009, 17:22:44 » |
|
A do zrobienia samemu proponuję kupić proszek K2SO4 i rozrobić w wodzie destylowanej.
Tylko gdzie go kupic (nie liczac Allegro) ? ? ?
|
|
|
|
|
|
|
piotrekf
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #787 : Styczeń 08, 2009, 19:22:48 » |
|
Ja kupilem na allegro, od uzytkownika mac73x czy cos takiego. Czysty K2so4. Naprawde dobry, w dobrej cenie.
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #788 : Styczeń 09, 2009, 10:48:54 » |
|
Ja kupowałem wcześniej też u niego (mac'a) na allegro, ale udało mi się trafić na aukcję kogoś kilka ulic odemnie i za grosze kupiłem kilo k2so4
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #789 : Styczeń 09, 2009, 11:20:32 » |
|
i za grosze kupiłem kilo k2so4 no to masz bratku zaczątki profesjonalnej hodowli warzyw albo jagód. z taka ilością możesz smiało zaczynać
|
|
|
|
|
|
|
christopher93
Zainteresowany
Krytykować łatwo, tworzyć trudno...
|
|
« Odpowiedz #790 : Styczeń 11, 2009, 01:40:31 » |
|
Mam takie pytanie która, a mianowicie: Która ziemia jest lepsza- najzwyklejsza ze sklepu czy ukopana z kretowiska?
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #791 : Styczeń 11, 2009, 09:36:24 » |
|
to jest sprawa bardzo dyskusyjna - ziemia ze sklepow moze zawierac skladniki nawozowe nietolerowane w akwarystyce, a ziemia z "kretowiska" moze byc pelna roznosci chorobowe tez nie pozadane w naszym zbiorniku
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #792 : Styczeń 11, 2009, 14:33:41 » |
|
a ziemia z "kretowiska" moze byc pelna roznosci chorobowe tez nie pozadane w naszym zbiorniku
jakich chorób i dla kogo szkodliwych ryb czy roslin ?? szczerze mówiąc to nie mam pojęcia czym sie ryba może z takiej ziemi zarazić
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #793 : Styczeń 11, 2009, 18:46:49 » |
|
pasozytami i innymi ustrojami - tak samo jak wielu doswiadczonych akwarystow pisze nie uzywac wody ze stawow itp. z tych samych wzgledow
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #794 : Styczeń 11, 2009, 19:12:20 » |
|
Prawda jest taka że nie ma się co głowić i kombinować, najlepiej wziać pierwszą lepszą ziemię z brzegu, do jakiej mamy najbliżej .... I tak żadna nie będzie idealna
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
|