Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 53 54 [55] 56 57 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 649069 razy)
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #810 : Styczeń 18, 2009, 10:37:40 »

Relacje ze zmian prowadzonych w baniaczku tez sa bardzo ciekawe  Grin
A ta strzalke mozesz przesunac na 2 plan

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #811 : Styczeń 18, 2009, 13:31:07 »

Jak zakladalem akwa to nie mialem dostepu do gliny, wiec zalozylem akwa na bazie ziemii ogrodowej bez gliny, teraz takowy mam i tu pytanie czy powinienem teraz powtykac gline w zwir czy dac sobie z tym spokoj?

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #812 : Styczeń 18, 2009, 13:40:58 »

Mozesz, to nigdy nie zaszkodzi. Z tym ze teraz to duza trudnosc, zanim wlozysz to spora czesc sie rozpusci po drodze w wodzie. Ktos kiedys napisal ze mozna gline zamrozic by sie za szybko nie rozpuszczala, ale nie mam pewnosci czy to nie zaszkodzi roslinom czy mieszkancom - moze byc spora roznica teperatury

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #813 : Styczeń 18, 2009, 13:55:24 »

mieszkancy to tylko slimaki ktore same przywedrowaly ;p a z lekkim podmrozeniem to dobry pomysl  Good ! bo o ile dobrze rozumuje to wrzucic jej do piekarnika nie mozna, i dopiero potem do akwa?

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #814 : Styczeń 18, 2009, 14:01:18 »

wrzucajac do piekarnika to tylko je wysuszasz, owszem sa wtedy twardsze. Moze dla pewnosci najpierw sprobuj z piekarnika i mrozona po 1-2 szt i zobaczysz jak bedzie lepiej

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #815 : Styczeń 18, 2009, 14:12:16 »

wrzucajac do piekarnika to tylko je wysuszasz, owszem sa wtedy twardsze. Moze dla pewnosci najpierw sprobuj z piekarnika i mrozona po 1-2 szt i zobaczysz jak bedzie lepiej
Jak zawsze mądrości giny Roll Eyes piekąc glinę w piekarniku nie tylko ją wysuszysz ale i wypalisz - jak garnek (jak uformujesz z tego kulki to wyjdzie cos w rodzaju keramzytu) , w dodatku jeszcze wyjałowisz.
 b0rn2bewild - kiedy zakładałes akwarium? jak wszystko rośnie ? A przedewszyskim: Czy glina jest w postaci kulek kupnych czy jest to kopana glina? Czy masz siatkę odzielająca ziemie czy nie?
Myslę że jak wszystko w akwa ''idzie pomyślnie'' to nie ma potrzeby dodawać gliny ani niczego ... może za jakis czas.....

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #816 : Styczeń 18, 2009, 14:23:23 »

Jak zawsze mądrości giny Roll Eyes piekąc glinę w piekarniku nie tylko ją wysuszysz ale i wypalisz - jak garnek (jak uformujesz z tego kulki to wyjdzie cos w rodzaju keramzytu) , w dodatku jeszcze wyjałowisz.

Nikt nie piecze gliny do oporu - tylko do lekkiego wysuszenia ( robia tak wszyscy do kulek nawozowych)
wiec Twoj sarkazm nie wyszedl  Tongue

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #817 : Styczeń 18, 2009, 14:26:58 »

bo o ile dobrze rozumuje to wrzucic jej do piekarnika nie mozna,
wrzucajac do piekarnika to tylko je wysuszasz,.
Czytać umiem - Ty sprawdź co piszesz.

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #818 : Styczeń 18, 2009, 14:28:02 »

no wiec - akwa jest od 2 tygodni, jak narazie rosnie powoli bo kupilem roslinki a one zmarzly w transporcie... aczkolwiek juz odbijaja nawet blyxa japonica ktora ponoc jest ciezka w uprawie odbila - najpierw zgubila wszystkie listki. Siatke oczywiscie ze mam, glina wykopana szara Wink gline chcialem dodac ze wzgledu blyxy -wyczytalem ze bardzo lubi dodatek gliny. A moze zamiast wykopanej gliny kupic kulki gliniano torfowe? tyle ze one maja mikro i makro elementy ktore juz sa w moim akwarium, a nadmiar moglby byc pozywka dla glonow, w dodatku torf... nie wiem jakie teraz mam ph bo nie moglem dostac testow ... beda we wtorek / srode.
no2 - ~0, gh/kh w normie, no3 rowniez w normie.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #819 : Styczeń 18, 2009, 14:30:43 »

jak wszystko jest w porządku to wstrzymaj się z dodawaniem tej gliny - tym bardziej że pod siatkę jej już nie wciśniesz.

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #820 : Styczeń 18, 2009, 14:33:43 »

ok, dziekuje. Jedyne co mnie martwi to to ze niektore roslinki sa lekko powykrzywiane...

trelemorele
Nowy
*

« Odpowiedz #821 : Styczeń 21, 2009, 16:39:17 »

na poczatek siamano wszystkim , jestem tu nowy  Wink
Chciałem zapytać czy moge użyc takiej ziemi (akurat mam taka w domu nowke nieotwierana nie wyschnietą)

firma: zielona oaza
ziemia uniwersalna
ph 5.5-6.5
skład: torf, biohumus, węgiel brunatny, piasek, kora, dolomit, perlit, makoi i mokroelementy.

do tego dożycił bym kulki gliniano-torfowe zakupione na allegro i przysypał drobnym żwirem lekko wypłukanym ze starego akwa(50l) i na wierzch taki sam świeży żwir ze sklepu
akwarium ma 112l.

edit: zrobiłem taki mały teścik tej ziemi wsypałem 3 łyzki do szklanki zalałem wodą i zamieszałem, po 5 min woda klaruje sie po środku na dnie została polowa ziemi a druga polowa wisi u góry. Hm zastanawia mnie czy nie bedzie mi wypływać spod żwirku...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2009, 16:48:33 wysłane przez trelemorele » Zapisane
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #822 : Styczeń 21, 2009, 18:15:47 »

Jak polozysz ziemie przykryj siatka a potem zwirkiem i nie bedzie problemow z wyplywaniem
Nie przesadzaj z nawozami (nawet tym w kulkach) przed dojrzewaniem akwa ! (przesadzic z nawozami latwo - usunac bardzo trudno, a dolozyc zawsze zdazysz jesli bedzie trzeba)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2009, 18:18:37 wysłane przez gina2006 » Zapisane

trelemorele
Nowy
*

« Odpowiedz #823 : Styczeń 21, 2009, 19:08:26 »

a jak ze skladem tej ziemi ? jest jakiś skladnik niepozadany ? czy sie nadaje...?
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #824 : Styczeń 21, 2009, 20:13:06 »

wszystko masz napisane w pierwszym poscie, im mniej chemii tym lepiej.

Strony: 1 ... 53 54 [55] 56 57 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: