Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 56 57 [58] 59 60 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 649051 razy)
BartolomeoPlvsIT
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #855 : Luty 06, 2009, 15:15:51 »

Oczywiście że na mieszankę gliny i drobnego żwirku, położyłbym warstwę żwiru od 2-6cm zależnie od miejsca. Ale prawdę mówiąc to oprócz gliny zmieszanej ze żwirkiem nie planuje nic więcej dokładać, ewentualnie węgiel, ok 500ml, całej mieszanki o wys. 2,5 cm na moje akwarium będę potrzebował ok. 11 -12 L 
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2009, 15:22:40 wysłane przez BartolomeoPlvsIT » Zapisane

Bartek

Akwarium 300L
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #856 : Luty 06, 2009, 16:02:28 »

dla mnie najwiekszą wada zastosowania węgla w podłozu jest to że może przyczynic się do zachamowania procesu denitryfikacji - jakze pożądanej i efektywnej własnie w podłożu organicznym.

zreszta dyskusja na temat stosowania węgla w podłożu przewija się przez ten wątek od czasu do czasu. generalnie ja nie jestem przeciwnikiem stosowania węgla w filtrze w sposób długofalowy. ale podłoże to zupełnie inna sprawa.  nie mam zamiaru kruszyc kopii w tej kwestii.

wiele odób go stosuje do podłoża, inni tego unikają choc stosują go w filtrach. swego czasu korespondowalem mailowo z paroma znawcami tematu na temat zasadności i odpowiedzi były niejednoznaczne - na zasadzie twój wybór - sam najlepiej wiesz co chcesz osiągnąć i czy ci w tym węgiel pomoże czy zaszkodzi.

masz tu link do artukułu na temat. to chyba najbardziej wartosciowy tekst na temat w naszej literaturze - z punktu widzenia akwarysty. przeczytaj, przemyśl i decyduj. powstał na etapie gdy wegla nie stosowano jeszcze do podłoza, a tylko jako wkład filtrowy więc pewne wnioski bedziesz musiał wysnuć samodzielnie. bo węgiel w filtrze a w podłożu to nie to samo.

http://www.malawi.pl/artykuly/wegiel.htm

miłej lektury i powodzenia w komponowaniu podłoża.

P.S. nie jestem alfą i omegą ale nie dotarłem jeszcze do opisu baniaka - jego funkcjonalnosci w dłuzszym okresie - z zastosowaniem podłoża na samej glinie i zwirku bez innych dodatków. więc troche tu teoretyzujemy. ale z drufgiej strony - coe w tym jest.

jest gdzieś opis baniaka na samym laterycie. musiałbys poszukać - chyba na www.roslinyakwariowe. pl. co prawda glina naturalna a lateryt to nie do końca to samo. leteryt to mieszanka gliny z róznymi osadami z których wypłukano właśnie wodoretlenki aluminium, krzemionkę i wiele minerałów jest zatem o wiele bezpieczniejszy. ale tos za coś. trudno dostępny i przez to zabójczo drogi. mam go wlaśnie jako spodnią warstwę podłoza ale jako dodatek do gliny. za drogo dla mnie wychodziło skomponowanie warstwy 1cm na powierzchni dna 125 x 45 cm z samego laterytu.

P.S. jeśli sie jednak zdecydujesz to życze powodzenia - i podziel się spostrzeżeniami. zawsze lepiej jest się uczyć na cudzych błędach  Wink
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2009, 16:04:59 wysłane przez szymonw » Zapisane

kamil93czuchaj15
Nowy
*

« Odpowiedz #857 : Luty 08, 2009, 18:19:30 »

Hej! Z tego co tu przeczytałem zadziwiła mnie jeda rzecz: ziemia ogrodowa w akwarium. Jeśli ktoś mógłby mi powiedżieć coś o tym więcej byłbym bardzo wdzięczny. Proszę pisac na mój nr. GG. 10323542 Z góry dziekuje!! Huh
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #858 : Luty 08, 2009, 19:26:02 »

Poczytaj watek od poczatku to sie dowiesz wszystkiego

kamil93czuchaj15
Nowy
*

« Odpowiedz #859 : Luty 09, 2009, 23:53:52 »

Jedno pytanie:czy woda nie bedzie czarna od tej ziemi??
PZDR
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #860 : Luty 09, 2009, 23:58:25 »

Jedno pytanie:czy woda nie bedzie czarna od tej ziemi??
PZDR

weź trochę ziemi, zalej w słoiku wodą i sprawdź.

kamil93czuchaj15
Nowy
*

« Odpowiedz #861 : Luty 10, 2009, 16:12:59 »

Zrobiłem. Wyszło spoko. Teraz w akwarium to zastosuje. Cheesy
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #862 : Luty 10, 2009, 16:24:04 »

no to jeśli juz testujesz a masz testy akwariowe (no3, po4, fe) to przetestuj sobie w tym słoju wpływ gleby na parametry wody.

poczekaj przynajmnije jeden dzień (lepiej kilka) i sprawdź testami parametry wody. bedziesz wiedział czego w najgorszym razie spodziewać po glebie jeśli chodzi o dyfuzję.

potem sobie z proporcji poobliczaj jak warstwa ziemi (bez żwiru nq niej) wplynie ci na paqrametry wody w akwarium. oczywiście musisz znac też parametry wody przed wlaniem do słoja z glebą.

szolbik
Nowy
*

« Odpowiedz #863 : Luty 20, 2009, 18:47:37 »

Witam, mam akwarium 50l na ziemi ogrodowej. Moim zamiarem było zastosowanie jej jako aktywnego podłoża do hodowli roślin.
oświetlenie: obecnie 23W tornado 865 czas 6h
testy:
GH - 11dH
kH - 9,52 dH
pH - 7
NO3 ok 15ppm
PO4 ok 0,1 prawie niewykrywalne
do akwa dodaje K2SO4, przez to moje rosliunnki lepiej rosną, baniaczek ma juz dwa misiące.
Pokusiłem się ze trzy tygodnie temu o dodatkową świetlówke 20W i nawożenie symfonią. Wyszło jak wyszło a wylazło zielone pasudztwo;/ zielenice i krasnorosty. Zaciemnienie, skrucnie czasu świecenia tylko 20W, podawanie wyłacznie K i nieustanne podmiany wody sołabiły glona i jest go juz mało, jednak pojawiaja się jescze takie glony ciemne, rosna na zwirku i troche na lisciach.
MAcie jakies pomysły jak sie tego pozbyć, moze cos robie żle.
pozdrawiam.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #864 : Luty 20, 2009, 19:05:40 »

Pokusiłem się ze trzy tygodnie temu o dodatkową świetlówke 20W i nawożenie symfonią.
  Good ! sam jesteś sobie winien... 
Zaprzestań już tych podmian! Wydaje mi się że Po4 powinno być ok. 0,2 ale zostawmy to narazie. Proponuję w tej chwili zaciemnienie - ale takie konsekwentne -z przykryciem kocem na 3 doby. Potem zmierz parametry i pisz. A no i mile widziane foto glonów.

szolbik
Nowy
*

« Odpowiedz #865 : Luty 20, 2009, 20:12:29 »

wiem wiem, ta symfonia to niezły przypał Cheesy ale imo świetlówkę i tak chciałbym dodać.
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2009, 11:35:58 wysłane przez szolbik » Zapisane
Kn3d3ls
Akwa 240L Holender?
Nowy
*

« Odpowiedz #866 : Luty 20, 2009, 22:26:50 »

Czy w razie ochoty powrotu do samego żwirku na dnie akwa, da się wypłukać taki żwirek z ziemi?, czy już spisany jest na straty  Huh

Akwa 240L proste + szafka
Hagen GLO 4x54W (2x Belka)
Tetra Ex 1200, Tetra 300W, Tetra APS 300
ADA Aqua Soil Amazonia 4x9L
CO2:Butla wysokociśnieniowa, szklany dyfuzor & indykator
szolbik
Nowy
*

« Odpowiedz #867 : Luty 20, 2009, 22:56:00 »

wydaje mi się że jak wypłuczesz, wygotujesz, wyprażysz i przesiejesz to będziesz miał jałową gaze Wink
... czyli według mnie tak
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #868 : Luty 20, 2009, 22:58:06 »

jesli oddzielisz żwirek od ziemi siatką to będzie to niezbyt trudne zadanie Wink
szolbik
Nowy
*

« Odpowiedz #869 : Luty 23, 2009, 11:35:13 »

Tu podaje dokładniejszą fotkę glona no i kryptokoryny która jakoś taka dziwna jest.
Macie jakieś sugestie co to za glon?
http://www.imagic.pl/files//3323/./DSC05820.JPG
Strony: 1 ... 56 57 [58] 59 60 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: