dla mnie najwiekszą wada zastosowania węgla w podłozu jest to że może przyczynic się do zachamowania procesu denitryfikacji - jakze pożądanej i efektywnej własnie w podłożu organicznym.
zreszta dyskusja na temat stosowania węgla w podłożu przewija się przez ten wątek od czasu do czasu. generalnie ja nie jestem przeciwnikiem stosowania węgla w filtrze w sposób długofalowy. ale podłoże to zupełnie inna sprawa. nie mam zamiaru kruszyc kopii w tej kwestii.
wiele odób go stosuje do podłoża, inni tego unikają choc stosują go w filtrach. swego czasu korespondowalem mailowo z paroma znawcami tematu na temat zasadności i odpowiedzi były niejednoznaczne - na zasadzie twój wybór - sam najlepiej wiesz co chcesz osiągnąć i czy ci w tym węgiel pomoże czy zaszkodzi.
masz tu link do artukułu na temat. to chyba najbardziej wartosciowy tekst na temat w naszej literaturze - z punktu widzenia akwarysty. przeczytaj, przemyśl i decyduj. powstał na etapie gdy wegla nie stosowano jeszcze do podłoza, a tylko jako wkład filtrowy więc pewne wnioski bedziesz musiał wysnuć samodzielnie. bo węgiel w filtrze a w podłożu to nie to samo.
http://www.malawi.pl/artykuly/wegiel.htmmiłej lektury i powodzenia w komponowaniu podłoża.
P.S. nie jestem alfą i omegą ale nie dotarłem jeszcze do opisu baniaka - jego funkcjonalnosci w dłuzszym okresie - z zastosowaniem podłoża na samej glinie i zwirku bez innych dodatków. więc troche tu teoretyzujemy. ale z drufgiej strony - coe w tym jest.
jest gdzieś opis baniaka na samym laterycie. musiałbys poszukać - chyba na
www.roslinyakwariowe. pl. co prawda glina naturalna a lateryt to nie do końca to samo. leteryt to mieszanka gliny z róznymi osadami z których wypłukano właśnie wodoretlenki aluminium, krzemionkę i wiele minerałów jest zatem o wiele bezpieczniejszy. ale tos za coś. trudno dostępny i przez to zabójczo drogi. mam go wlaśnie jako spodnią warstwę podłoza ale jako dodatek do gliny. za drogo dla mnie wychodziło skomponowanie warstwy 1cm na powierzchni dna 125 x 45 cm z samego laterytu.
P.S. jeśli sie jednak zdecydujesz to życze powodzenia - i podziel się spostrzeżeniami. zawsze lepiej jest się uczyć na cudzych błędach
![Wink](http://akwarium.net.pl/forum/Smileys/bb/wink.gif)