Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 58 59 [60] 61 62 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 648972 razy)
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #885 : Kwiecień 03, 2009, 13:41:03 »

Cytat: google.pl
Nowoczesna świetlówka generująca światło dzięki użyciu luminoforu do transformacji niewidzialnego promieniowania ultrafioletowego wytwarzanego przez wyładowanie elektryczne w parach rtęci o niskim ciśnieniu, na promieniowanie widzialne o większej długości fali.
12 mm - najnowsza generacja świetlówek (T4)
o right -.-  nawet nie wiedzialem o tym Wink
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2009, 13:47:07 wysłane przez b0rn2bewild » Zapisane

KubaGsxR
Nowy
*

« Odpowiedz #886 : Kwiecień 03, 2009, 21:57:38 »

przy takim oswietleniu to raczej bez odpowiedniego nawozenia oraz co2 sie nie obejdzie, blyxa lubi co2 to moze byc powodem. Oswietlenie oswietleniowi nie rowne jakie masz te swietlowki ? i T4 to chyba jesz

1x15W Grolux
1x15W TLD 965
1x16W T4 4000k
ogolnie nie za bardzo jestem zadowolony z tego oświetlenia, a co do nawozów to na ziemi widzialem blyxe ktora bez nawozów wyglądala bardzo ładnie.
gaspode
Nowy
*

« Odpowiedz #887 : Kwiecień 07, 2009, 08:39:33 »

Przepraszam za tak niestosowne pytanie z samego rana. Cheesy

Czy da się oszacować bez eksperymentów, jak bardzo wapno dolomitowe dodane do gleby podniesie twardość ogólną wody,
ze startowej twardości ~5.0 gH, do...? Jak rozumiem, wapno dodawane jest do gleby aby zmienić jej ph,
z kwaśnego odczynu w kierunku obojętnego i zasadowego. Ale skoro z czasem gleba "wyrównuje się" do obojętnego,
wapno ma służyć jako rezerwuar wapnia i magnezu. Czy nie "bezpieczniej" byłoby wrzucenie jakiegoś grysu dolomitowego
do filtra, czy nie uzyskałoby się tego samego efektu ( tzn. dostarczenie wapnia i magnezu rośliną i stabilizacja parametrów
wody ). A jednocześnie mieć kontrole nad twardością wody w akwarium.

Dzięki.

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #888 : Kwiecień 07, 2009, 08:55:47 »

Ale skoro z czasem gleba "wyrównuje się" do obojętnego, wapno ma służyć jako rezerwuar wapnia i magnezu.
Co znaczy wyrównuje się? Chyba to, że z czasem pokłady zostaną przykryte grubą warstwą mułu, liści itd.
Nie zdziwiłbym się, gdyby normalnie pH skoczyło do 8,5.
Może by to jakość opakować i zostawić małą powierzchnię styku z wodą, np. zapakować w pojemnik, zrobić kilka małych dziurek i wrzucić pod żwirek? 
Adiz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #889 : Kwiecień 07, 2009, 08:58:37 »

A PH ?
gaspode
Nowy
*

« Odpowiedz #890 : Kwiecień 07, 2009, 11:42:21 »

Niestety w wodzie z wodociągów mam dość zmienne parametry wody, dlatego przygotowuje wodę z RO i dodaje do niej
preparaty AquaArt. W ten sposób otrzymuje wodę do podmian. Twardość ogólna to jakieś 5 gH a pH tej wody, nie
pamiętam w tej chwili, ale coś około 7 ( poniżej ).  Wiem, że to naiwne pytać o ten dolomit, ale może ktoś miał jakieś
wcześniejsze doświadczenie.
Twister78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #891 : Kwiecień 24, 2009, 16:31:15 »

Czy takie ilości jakie są podane na 1 stronie wystarczą na akwarium 112l? Możliwe że ktoś się już o to pytał ale nie chce mi się czytać 60 stron postów Wink Widac leniwy jestem. Poza tym ten piasek i ziemie trzeba prażyć lub wygotować? No i co do piasku rzecznego to chodzi po prostu o żółty piasek czy musi być koniecznie z rzeki?
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #892 : Kwiecień 25, 2009, 08:33:35 »

1. Czy takie ilości jakie są podane na 1 stronie wystarczą na akwarium 112l? Możliwe że ktoś się już o to pytał ale nie chce mi się czytać 60 stron postów Wink Widac leniwy jestem.
2. Poza tym ten piasek i ziemie trzeba prażyć lub wygotować?
3. No i co do piasku rzecznego to chodzi po prostu o żółty piasek czy musi być koniecznie z rzeki?
1. To zalezy jaka chcesz uzyskac wysokosc podloza w baniaku - jesli Ci cos zostanie mozesz miec do kwiatkow doniczkowych
2. Jesli ziemia jest kupiona w ogrodniczym (koniecznie bez dodatkow nawozow) nie musisz z nia nic robic, a piasek mozna wygotowac (wyparzyc)
i dokladnie wyplukac az woda z plukania bedzie czysta (przelewasz mieszajac w duzym pojemniku, piasek zostaje woda sie przelewa)
3. Piasek moze byc z budowy jesli masz pewnosc ze nie ma w nim wapna czy innych dodatkow nieporzadanych w akwa (dobrze jest przesiac jaki by nie byl)
Powodzenia

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #893 : Kwiecień 25, 2009, 11:34:24 »

Czy takie ilości jakie są podane na 1 stronie wystarczą na akwarium 112l?
to conajmniej dwa razy za dużo na 112l.

Twister78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #894 : Kwiecień 25, 2009, 15:20:58 »

Rozumiem. Po piasek się skocze do rzeki najwyżej. Ze tak powiem wsiokiem jestem więc dostęp mam. Będe miał pewność że wypłukane sa z niego "nieporządane" związki. a wszystko wymieszam w proporcji 1/2 i troszke zaoszczędze Wink

Torf też mam kupić zwykły najzwyklejszy w ogrodniczym tak? No i czym tą mieszanke przykryć? Moge żwirkiem o średniej granulacji? No i jeszcze czy taki żwirek który kupie w zoologiku też musze parzyć?
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #895 : Kwiecień 25, 2009, 16:23:22 »

Rozumiem, że ma to być torf kwaśny,tak? Musisz więc poprosić o torf wysoki ( są jeszcze torfy niskie). Generalnie torfy mają różną włóknistość, nie wiem dokładnie od czego to zależy (ale mogę zapytać taty, jest ogrodnikiem i mamy co roku kilka ton torfu przed domem).
Przykryj żwirem,wystarczy że go przepłuczesz. Najlepsza, ksiązkowa granulacja to 2-4mm

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Twister78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #896 : Kwiecień 25, 2009, 18:33:08 »

Torf mam ph 3-4 czy jakoś tak. Kemazytu mam 1 l wystarczy go tyle? Ziemie mamie zakosze bo widze że ma. Ile tego fitus floran musze mieć? No i po co węgiel aktywny? Do filtra?
Twister78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #897 : Kwiecień 26, 2009, 11:25:54 »

I jeszcze pare pytanek mam.
1. Po co między szybą a podłożem daje się żwir?
2. Mam baniak o wymiarach 80/35/40 jaką warste tego podłoża mi zalecacie dać?
3. Jak grubą warstwe żwiru trzeba na to dać?

No i prosił bym jeszcze na odpowiedź na poprzedni post  Wink
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #898 : Kwiecień 26, 2009, 11:36:48 »

Ja robiłam Low tech tylko na zwykłej ziemi ogrodowej, nie na mieszance wiec odpowiem na tyle na ile mam wiedzy

1.Warstwa żwiru jest po to,aby pod wpływem światła słonecznego nie dochodziło do uwalniania się z ziemi żelaza w stanie wolnym, co może pobudać rozwój glonów. Zamiast warstwy żwiru można obkleić dno zbiornika np.czarną taśmą,ale wg.mnie to jest nieestetyczne.
2. no idea, ja przy 72 l mam około 6-8 cm
2. conajmniej dwa razy tyle ile ziemi;)

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Twister78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #899 : Kwiecień 26, 2009, 13:31:02 »

Dziękować.
Ale nadal nie wiem po co wegiel jest.
A jeśli chodzi o proporcje to dam 3cm ziemi i z 4-5 żwirku. Myśle że styknie Wink
Strony: 1 ... 58 59 [60] 61 62 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: