Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 59 60 [61] 62 63 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 648934 razy)
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #900 : Kwiecień 26, 2009, 13:36:50 »

1.Warstwa żwiru jest po to,aby pod wpływem światła słonecznego nie dochodziło do uwalniania się z ziemi żelaza w stanie wolnym, co może pobudać rozwój glonów.
To już wiem, czemu mam ziemię z żółtymi żyłkami widocznymi od szyby.  Cheesy Ale glony nie chcą mi rosnąć (mam ziemię wymieszaną z piaskiem kładzione warstwami), nie wiem czemu.  Undecided
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #901 : Kwiecień 26, 2009, 16:06:48 »

zachodzą jednocześnie odwrotne procesy,
w warunkach beztlenowych żelazo i mangan ulega w wyniku działalności bakterii aerobowych redukcji biologicznej co sprawia ze staje sie rozpuszczalny w wodzie i przyswajany jest przez rośliny
MariuszW
Stały użytkownik

« Odpowiedz #902 : Kwiecień 26, 2009, 21:11:11 »

Ja robiłam Low tech tylko na zwykłej ziemi ogrodowej, nie na mieszance wiec odpowiem na tyle na ile mam wiedzy

Witam przez kilka ostatnich dni przestudiowalem caly watek i musze stwierdzic ze bardzo mnie zaciekawil, i w zwiazku z tym ze niedlugo sie przeprowadzam chcialbym zrobic miekki restart baniaka wlasnie na ziemi ogrodowej, mam tylko jedno pytanie czy ktos ma (mial) zbiornik tylko i wylacznie na samej ziemi bez dodatku gliny, torfu i innych rzeczy, tylko ziemia przykryta zwyklym zwirkiem akwarystycznym? (ARTIA_C czy twoj zbiornik jest wlasnie taki???),  albo czytal kiedys o czyms takim i czy sie sprawdza??

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #903 : Kwiecień 27, 2009, 13:34:09 »

Myślę, że sama ziemia będzie się prawdzać. Mam 3 zbiorniki:
1. Ziemia + floran + glina + piasek - wszystko rośnie super od roku... ale na początku były niedobory składników wód twardych (K, Ca, MG...)
2. Ziemia + glina wymieszane - wszystko ładnie rośnie.
3. Ziemia + glina tylko na dnie - zobaczymy, w zeszłym tygodniu zalane.

Wydaje mi się, że nie potrzebne są dodatki do ziemi... ale z przyzwyczajenia dałem glinę na spód ;-).

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Twister78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #904 : Kwiecień 27, 2009, 17:29:46 »

Powiedzcie mi czy jest jakiś zamiennik do fitus floran bo zlazłem dzisiaj prawie całą częstochowe i takowego nie było :/
MariuszW
Stały użytkownik

« Odpowiedz #905 : Kwiecień 27, 2009, 18:08:35 »

No bo wlasnie mnie glownie chodzi o akwa tylko na bazie ziemi bez zadnych dodatkow, jako ze mieszkam w angli i raczej ciezkawo tu o takie skladniki (szczegolnie jak czlowiek niewie jak wygladaja i gdzie tutaj tego szukac) a zapytac sie kogos o akwarium z ziemia na spodzie to oczy robia jak 5zloty jak to mozna ziemie do akwarium wlozyc  Undecided...Piterix czy wszystkie 3 zbiorniki to typowe low tech czy dozujesz jakies nawozy albo co2?? jak to u ciebie wyglada z podmianami wody i czy glony zawitaly tez w twoje progi czy obylo sie bez??
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #906 : Kwiecień 27, 2009, 19:10:59 »

Ja mam samą ziemię na spodzie trochę wymieszaną z paskiem, a na wierzchu trochę więcej piasku. Trzeba nad tym popracować kilka dni, żeby uzyskać w miarę czysty piasek na wierzchu. Zrobiłem dołek, spadek w akwarium i prąd z filtra spychają brudy do dołka, łatwiej się sprząta.
MariuszW
Stały użytkownik

« Odpowiedz #907 : Kwiecień 27, 2009, 19:54:35 »

A jak to wyglada u was z nawozeniem i stosunkiem swiatla w/L,  nowozicie czymkolwiek czy akwarium radzi sobie samo szczegolnie ciekawi mnie to w pierwszych 2-3 miesiacach i akwariach juz dojzalych tak po roku, podobno zanotowano przypadki typowego low tech nawet 6 cio latka dzialajacego poprawnie....
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #908 : Kwiecień 28, 2009, 10:38:37 »

U mnie 2 pierwsze akwaria to Low Techy... z trochę większym światłem od zalecanego (ok 0,5W /l). W 1 akwarium (krewetkarium) mam silniejsze światło, nawożę czasem K, Mg i Ca - wodę mam twardą... ale w akwa mam niedobory tych pierwiastków (Mg i Ca symbolicznie, a K więcej). W drugim akwarium przez rok niczym oprócz K, teraz dodaję profilaktycznie czasem trochę (mało - twardość rośnie o 1 max 2 stopnie przy podmianie) Ca i Mg.

Podmiany - w większym 112l - najpierw pół roku wcale, potem 3 x przez 3 miesiace żeby rośliny lepiej rośły, potem jak popadnie, potem jak miałem pazińce - to po 50 % co 5 dni (zgodnie z instrukcją podaną na leku) i po zakończeniu kuracji... od 2 miesięcy nie podmieniałem...
W krewetkarium 50l - jakieś 10 % podmieniłem ze 3 razy od wystartowania akwarium.

Największe akwarium naworzę CO2, światło mam ok 0,7w/l, podaję wszystko co wyżej + podawałem inne nawozy mikro i czasem makro, teraz przestanę i zobaczymy jak sobie poradzi ziemia z gliną na dnie. Jak wystąpią niedobory - to dodam nawozów. Podmiana wody raz na 2 tygodnie 20%-30% i zamierzam dalej tak podmieniać.

IMO w typowym Low techu mogą wystąpić braki K, rzadziej Ca i Mg - w każdym razie twarda woda bogata w potas znakomicie się sprawdza w LT.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #909 : Kwiecień 28, 2009, 13:30:15 »

Moje akwarium jest tylko na ziemi doniczkowej plus warstwa żwiru o granulacji 3-5mm. Ziemia była kupiona w Realu,nazywała się chyba Athena ( dokładniejsza specyfikacja mojego zbiornika w dziale "nasze akwaria",. Czy się sprawdza? Akwarium ma dopiero miesiąc, podstawowe parametry są bardzo stabilne, podmiany robię rzadko..wydaje się, że zbiornik będzie działał - na razie wciąż się "dociera", pojawiają się w nieznacznych ilościach glony itp. podobno ziemia zaczyna "pracować", czyli uwalniać pierwiastki do słupa wody dopiero 3 m-cach ,więc czekam cierpliwie ale na razie jestem zadowolona:)
Zbiornik prowadzę jako Low-Tech ala Diana Walstad, ale wiem,że nie każdemu muł czy gnijące częsci roślin na dnie będą odpowiadały.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #910 : Kwiecień 28, 2009, 14:11:46 »

Ja miałem na początku zielenice na szybie 10 cm x 10 cm, ale rozprawiły się z nimi ślimaki i już nie ma.
Na roślinkach pojawia się fruwający detrytus, szczególnie gdy chcę złapać jakąś rybkę.  Cheesy
Nakłuwam co kilka dni ziemię, żeby przefermentowało wszystko w gruncie, nie wiem jak dlugo jeszcze trzeba.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #911 : Kwiecień 28, 2009, 14:14:18 »

atria pamiętam jak szukałem po  ogrodniakach podłoża glebowego do swojego LT to była dostępna ziemia "Athena" ale sie na nią nie zdecydowałem. nie pamiętam juz dlaczego bo to rok temu było. no ale zobaczymy jak ona u ciebie się będzie sprawować.

MariuszW
Stały użytkownik

« Odpowiedz #912 : Kwiecień 28, 2009, 16:42:59 »

Ja sobie wymyslilem tak nie wiem czy dobrze ale zobaczymy : zrobie miekki restart na ziemi ogrodowej (tu bende mial lekki problem z wyborem bo ogladalem angielskie najtansze ziemie  i niema podanego stosunku n:p:k w procentach  jest tylko napisane ze zawiera odpowiedni stosunek tych zwiazkow ,a te "lepsze" ziemie maja cala tablice mendelejewa wymieniona i zapewniaja dwukrotnie wiekszy wzrost roslin, czego nie chcialbym raczej testowac w akwa), zwirek wroci ten sam,woda tez, niewiem czy rybki benda mogly wrocic w ten sam dzien czy benda musialy przekoczowac?? Na poczatek oswietlenie 6h dziennie 2h15w-2h30w-2h15w akwa 60l i w miare czasu zwiekszac o 1h tygodniowo....Zdecydowalem sie na to akwa bo niemoge za bardzo dojsc do ladu i skladu z nawozeniem i z niedoborami niby wszystko ladnie rosnie ale jednak  Roll Eyes Dzieki za opowiedzi i sorki za te wszystkie pytania na ktore pewnie znalazl bym odpowiedzi w necie ale najlepiej jest zaczerpnac u zrodla:) i skorzystac juz z czyichs doswiadczen niz uczyc sie znow na wlasnych bledach...
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #913 : Kwiecień 28, 2009, 19:01:47 »

Nakłuwam co kilka dni ziemię, żeby przefermentowało wszystko w gruncie, nie wiem jak dlugo jeszcze trzeba.

W życiu niczego takiego nie robiłem - dlaczego trzeba ją nakłuwać ??

IMO każda ziemia jest dobra - moje wszystkie były z nawozami. Używam głównie ziemi pokon (nie jest to reklamam nie jestem związany zawodowo (ani w żaden inny sposób) z rolnictwem Wink )

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #914 : Kwiecień 28, 2009, 19:23:34 »

W życiu niczego takiego nie robiłem - dlaczego trzeba ją nakłuwać ??
Nie trzeba, ale ja mam ziemię, a nie żwir i nie mam świderków itp., więc nie chcę siarkowodoru  Grin
Strony: 1 ... 59 60 [61] 62 63 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: