Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 60 61 [62] 63 64 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 648913 razy)
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #915 : Kwiecień 28, 2009, 21:18:15 »

W życiu niczego takiego nie robiłem - dlaczego trzeba ją nakłuwać ??
Nie trzeba, ale ja mam ziemię, a nie żwir i nie mam świderków itp., więc nie chcę siarkowodoru  Grin

a niby skąd ten siarkowodór miałby się wziąć w zaroślinnionym baniaku? a po kiego świderki w baniaku roslinnym?

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #916 : Kwiecień 28, 2009, 22:18:20 »

a niby skąd ten siarkowodór miałby się wziąć w zaroślinnionym baniaku?
Z cząstek organicznych w piasku.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #917 : Kwiecień 28, 2009, 22:35:54 »

w zarośniętym zbiorniku przy podłożu przerytym korzeniami jest to praktycznie niemożliwe gdyż dostarczanie tlenu do ryzosfery przez rośliny stymuluje bakterie które utleniają siarkowodór do siarczanów. strachy na lachy moim zdaniem.

Twister78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #918 : Kwiecień 29, 2009, 15:25:25 »

No i zrobione.
Dałem 5l ziemi, 2,5l torfu, niecałe 2kg piasku (z budowy, więc go nie parzyłem ani nie gotowałem), około 0,7l keramzytu, ze 2l fitusu floran start czy jakoś tak. Mam baniak 112l i mało mi tego podłoża zostało. Teraz tylko musze zkombinowac rośliny (jeszcze nie zalewałem akwa) Wink

Edit.
Ehh, przypomniałem sobie coś. Nie wypłukałem piasku. Czy niepłukany może zostać? Bo teraz za bardzo niemam możliości go przepłukać skoro jest już zmieszany.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2009, 15:58:00 wysłane przez Twister78 » Zapisane
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #919 : Kwiecień 29, 2009, 19:57:05 »

zupełnie rozchwiane proporcje poszczególnych składników podloża.

nie wiem po co do ziemi floran start i keramzyt też jest bez sensu moim zdaniem.
a piachu powinno być o wiele więcej. no i taki piach z budowy powinien wygotowany i wysuszony przed użyciem. nigdy nie wiadomo co w nim za swiństwo siedzi.

a torf jaki daleś?

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #920 : Kwiecień 29, 2009, 20:06:46 »

a piachu powinno być o wiele więcej.
a czemu piachu powinno być więcej? ja tam wcale nie mam piachu i jest ok.

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #921 : Kwiecień 29, 2009, 20:13:05 »

no przepraszam jak to dlaczego. nawalił 5L ziemi + 2,5 torfu. a na to dał tylko 2 kg piachu.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #922 : Kwiecień 29, 2009, 20:17:16 »

Cheesy Nie, chyba nie, on ten piasek wsadził do środka do mieszanki z ziemią i resztą wynalazków a o wierzchniej warstwie nie było mowy ... przynajmniej ja tak to zrozumiałam . Ale weź Twister lepiej wyjaśnij jak to jest naprawdę bo jak dałeś serio piach na warstwę wierzchnią  to jest go stanowczo za mało ale za to łatwo go będzie teraz zebrać i wypłukać  Wink bo jak pomieszałeś to wołaj Kopciuszka.... innej mozliwości nie widzę Wink

Twister78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #923 : Kwiecień 30, 2009, 13:43:18 »

Zmieszałem wszystko razem tak jak pisze na 1 stronie:

"ziemia mieszasz z piaskiem i dobrze ją rozmieszaj aż uzyskasz jednolitą masę  do tego dodajesz torf i znowu mieszasz aż uzyskasz jednolitą masę jak już wszystko dobrze wymieszasz dodaj floran fitus stopniowa aż poczujesz pulchność ziemi i na końcu keramzyt można dodać zwykła glinę porobić malusie kuleczki i wymieszać z ziemią"

Jaki przepis takie wykonanie. Przyklejone było więc uznałem że będzie dobrze. Na to dałem warstwe żwiru i wsjo.
Jeżeli wszystko musze robić od początku to dzięki adminą za dodatkowe koszty :/

Daje jeszcze zdjęcie:
http://img407.imageshack.us/img407/306/podloxe.png

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #924 : Kwiecień 30, 2009, 13:50:59 »

Jaki przepis takie wykonanie. Przyklejone było więc uznałem że będzie dobrze. Na to dałem warstwe żwiru i wsjo.
Jeżeli wszystko musze robić od początku to dzięki adminą za dodatkowe koszty :/
No wiesz nikt nigdzie nie pisał że piach ma być z budowy i to nawet nie wypłukany...  nigdzie nie jest tez napisane że ma  być filtus floran start( start jest już ''wzbogacony'') ma to być zwykły floran który ma pełnić rolę spulchniacza. Nikt tez nie pisze że jest to ''przepis idealny'' każdy robi tak jak chce - każdy robi inaczej kazdy ma swój rozum a ten wątek jest po to aby dzielić się spostrzeżeniami na temat podłoży na ziemi...

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #925 : Kwiecień 30, 2009, 14:13:43 »

Mieszanka w sumie może zostać... rośliny powinny dobrze rosnąć... tylko jaki torf dałeś ? Ja bym dał inne proporcje i inne składniki - ale ziemi dałeś najwięcej - 5l, reszta to w sumie dodatki... i tak każdy robi swoją mieszankę, może Twoja będzie bardzo dobra.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Twister78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #926 : Kwiecień 30, 2009, 14:15:37 »

Znaczy w zoologicznym zostałem oszukany. Co do piachu to raczej żadnych żyjątek w nim nie będzie. Dłuuugo leżał na słońcu.
Co do reszty mam zaczynać od początku czy takie podłoże przykryte taką grubością żwiru może być?

Torf kwaśny z ogrodniczego ph 3,5 - 4,5.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2009, 20:44:59 wysłane przez szymonw » Zapisane
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #927 : Kwiecień 30, 2009, 20:44:24 »

Znaczy w zoologicznym zostałem oszukany. Co do piachu to raczej żadnych żyjątek w nim nie będzie. Dłuuugo leżał na słońcu.
Co do reszty mam zaczynać od początku czy takie podłoże przykryte taką grubością żwiru może być?

tu nie chodzi o żadne "żyjątka" w piasku tylko o to, że taki z budowy może zawierać mnóstwo trujących pierwiastków / związków chemicznych. pewno połowa tablicy mendelejewa w nadmiernych stężeniach.

torf kupiłeś dobry tylko nie potrzebnie aż tyle.

a tak w ogóle wątek został przyklejony nie ze względu na przepis z pierwszego postu tylko ze względu na wartość merytoryczną całości. trzeba było przeczytać cały wątek i wyciągnąć wnioski.

Twister78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #928 : Kwiecień 30, 2009, 21:56:45 »

No nic, stało się. Dałem zdjęcie ile położyłem na to żwirku. Może tyle zostać? CO do piasku to on nie jest z budowy tylko normalnie wykopany na użytek własny od róznego rodzaju remonów więc raczej "toksyczny" nie będzie.

Edit.
Torf jest w paczkach 10l więc mniej się kupić nie dało Wink
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #929 : Kwiecień 30, 2009, 22:20:31 »

Torf jest w paczkach 10l więc mniej się kupić nie dało Wink

ale można było mniej użyć.

ten żwir którego użyłeś też jest moim zdaniem zbyt gruboziarnisty.

no cóż. jest jak jest. musisz po prostu badać wodę testami co jakiś czas by zobaczyć jak to podłoże się zachowuje.

Strony: 1 ... 60 61 [62] 63 64 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: