Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 66 67 [68] 69 70 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 648729 razy)
Twister78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1005 : Sierpień 10, 2009, 11:45:11 »

Mimo wszystko polecam siatk bo przy wyciąganiu roślin nie robi się błoto Wink
skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1006 : Sierpień 10, 2009, 19:47:12 »

Witam i przepraszam, że tak nie w temacie, ale bardzo mi się spodobał pomysł na akwarium z ziemią ogrodową typu Low Tech. No i czytam ten wątek od samego początku, a trochę tego jest  Smiley, no i nasunęło mi sie kilka pytań, więc pytam od razu nim zapomnę.
Mam zbiornik 130l (jest to objętość wody w pustym zbiorniku, nie wiem ile będzie wynosiła objętość jak zastosuję podłoże itd) o wysokości 50cm, szerokości 42 i długości 70cm.
No i problem w tym, że postanowiłem zacząć wszystko od nowa i zabrałem się za budowę pokrywy ze spienionego PCV (jest już na ukończeniu). Miałem zamiar zastosować w tej pokrywie świetlówki T5 w ilości 3x24W, mam już stateczniki 2x 24W i 1x24W + 2 świetlówki. No i doszedłem do momentu w którym czytam, że to będzie zbyt duża ilość światła, jak chce mieć Low Techa. Może więc zrezygnować z tej jednej świetlówki, bo zalezałoby mi na tym żeby jak najmniej nawozić itd. Z drugiej strony może aż tak bardzo ta jedna świetlówka nie zaszkodzi i roślinki nie będą zbyt szybko zużywały substancji odżywczych, co spowoduje konieczność ich dostarczania.
Co o tym myślicie, pytanie kieruje do osób, które już trochę czasu zajmują się takim typem zbiorników. Odpuścić tą jedną świetlówkę czy można ją dać (w zamyśle miała być to jkaś świetlówka o barwie 4000K, no ale jeszcze ni znalazłem jej to może nie szukać)?

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1007 : Sierpień 10, 2009, 19:57:40 »

No faktycznie może to i duża ogólna moc. Możesz na razie zastartować z dwoma świetlówkami i sam się przekonasz czy trzecia będzie potrzebna czy nie.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1008 : Sierpień 10, 2009, 19:57:58 »

Ja myślę że możesz dać 3 świetlówki i najwyżej nie będziesz wszystkich zapalał Smiley albo dać 2 i najwyżej jeszcze jedną dołożysz puźniej Wink Jesli chodzi o nawożenie płynne to myślę że przy nie za małej obsadzie rybnej i podmianach na kran może sie okazac zbędne wogóle nawet przy 3 świetlówkach , ale jeśli zdecydujesz się na te 3 to obawiam się że bez Co2 może się nie obejść - Tylko że z Co2 i takim światłem to już nie będzie się mogło nazywac low-techem -ale nie znaczy że nie będzie to ładne akwarium Wink Powiedz czemu 4000k? i jakie mają być pozostałe świetlówki?

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1009 : Sierpień 10, 2009, 20:33:28 »

4000K może być w konfiguracji z np 6500 i coś pomiędzy 8000-1000

Jak szukasz 4000K to masz np narva oceanic light

skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1010 : Sierpień 10, 2009, 20:35:07 »

No właśnie tak myślałem, żeby zastartować na 2, a potem ewentualnie dołożyć i obserwować efekty.
Pozostałem dwie świetlówki to Philips 965 (6500K) i Aquarelle (10000K). Potrzebna mi ta w zakresie barwy 4000K, powinno to zapewnić optymalne warunki do rozwoju roślin. No i w zamyśle miało być tak, że najpierw zapalałaby się ta 6500K a po godzinie dwie pozostałe, no ale oczywiście dopiero jak zbiornik by dojrzał bo na początku co najwyżej 5h świecenia i tylko te dwie świetlówki.
Bedę się rozglądał za tą tzrecią świetlówką i ją zamontuje w pokrywie, potem zobacze jak to będzie się sprawowało w praktyce. Mój zbiornik jest trochę nietypowy, bo dosyć wysoki, więc do dna będzie i tak docierała znacznie mniejsza ilość światła niż w przypadku zbiorników o wysokości np 40cm.
Aha o CO2 też myślałem, po przeczytaniu wątku na temat budowy bimbrowni Smiley I pewnie po jakimś czasie coś takiego zmontuje...

skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1011 : Sierpień 10, 2009, 20:40:05 »

4000K może być w konfiguracji z np 6500 i coś pomiędzy 8000-1000

Jak szukasz 4000K to masz np narva oceanic light

Tylko, że ja szukam świetlówki T5 o mocy 24W (długość 55cm)... A ta którą podałeś to chyba tylko w wersji T8

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1012 : Sierpień 10, 2009, 21:08:24 »

JBL ma chyba w ofercie T5 o tej barwie - solar się chyba nazywa, ale nie wiem czy akurat takiej mocy. Generalnie jest mnóstwo świetlówek o tej barwie bo są montowane hurtowo w panele oświetleniowe do biur itd. Kosztują psie pieniądze. Poszukaj sobie w googlach

skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1013 : Sierpień 19, 2009, 15:39:12 »

Witam.
Mam pomysł na takie podłoże:
-podłoże do roślin wodnych firmy Hartmann (Podłoże do roślin wodnych jest gotowym podłożem do sadzenia roślin w zbiornikach wodnych. Zawiera specjalny zestaw składnikowi pokarmowych ułatwiających przyjmowanie się roślin po posadzeniu oraz zapewniających ich bujny wzrost.
Podłoże Hartmanna do roślin wodnych wyprodukowane jest na bazie najlepszej jakości torfu wysokiego, torfu humusowego oraz piasku. Dodatek torfu humusowego powoduje, że podłoże lepiej chłonie składniki pokarmowe, co umożliwia lepsze odżywienie roślin.) Czytałem o nim na innym forum gdzie można poczytać o zbirniku na bazie tej ziemi, bez żadnych dodatków typu glina bazalt itd., który funkcjonuje już dość długo, a efekty można podziwiać na zdjęciach, parametry wody też są wpożądku... 20l
-torf naturalny 20l
-kermazyt ogrodniczy 2l
-węgiel akwarystyczny (nie pisało czy aktywny, ale zakładam, że skoro stosowany jako wkład do filtra to właśnie taki jest) 500ml
-glina- wykopana własnoręcznie na polu zdala od ulicy
Wszystko mam zamiar przykryć siatką stosowaną przy ociepleniu domu (zostało mi troche takiej). A na siatkę jeszcze nie wiem, albo będzie to drobny czarny bazalt, albo drobny żwirek akwariowy (wydaje się ciekawszy ze względu na różne kolory ziarenek brązowy, biały, czarny
Co o tym myślicie, dostrzegacie jakieś błedy, jest jeszcze czas na zmiany więc wole zrobić to teraz. Czy kupiłem wystarczające ilości na akarium 120l ? Czy czegoś w tym składzie brakuje lub coś jest zbędne?

Twister78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1014 : Sierpień 20, 2009, 15:23:40 »

Sprawdź sobie keramzyt czy Ci wody nie będzie zatwardzał. No i ja zamiast gliny bym dał ziemie ogrodniczą... ale to ja, każdy robi mieszanke według własnego uznania Wink
skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1015 : Sierpień 20, 2009, 19:31:57 »

Z tego co przeczytałem to kermazyt dodawali wszyscy do swoich mieszanek, myślałem że to akurat jest już sprawdzone, no ale sprawdzić nie zaszkodzi... Jaką ziemie masz na myśli, taką uniwersalną? Martwi mnie ten torf naturalny bo nie ma podanych żadnych parametrów, no i nie wiem jak będzie się zachowywał w połączeniu z tym podłożem do roślin wodnych. Bo jak pisałem wcześniej podłoże tej firmy było już przez kogoś stosowane z dużym powodzeniem bez żadnych problemów. Z tą różnicą, że pomysłodawca zastosowania tego podłoża nie dał do niego nic więcej, wsypał samą ziemię i przykrył żwirkiem, a efekty są naprawdę godne podziwu, tym bardziej że zbiorniczek nie jest już "młody".
A może nie dawać wogóle tego kermazytu, ma on jakąś ważną funkcję w tym podłożu? A i czy mieszając torf naturalny, podłoże do roślin wodnych i jeszcze ziemie ogrodniczą nie będzie zbyt dużą kombinacją tzn. czy nie przedobrze?

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1016 : Sierpień 20, 2009, 21:07:27 »

keramzyt IMO jest nieprzydatny. w ogóle pomysł z mieszaniem gotowego podłoża z dodatkowymi komponentami jest co najmniej dziwny. ale jeśli już to glina może być na sam spód cienka warstwa. węgla bym nie dawał. na to wszystko żwir. a siatka to niepotrzebny wydatek. więcej minusów niż plusów.

skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1017 : Sierpień 21, 2009, 13:41:00 »

Na początku rzeczywiście myślałem żeby zastosować samo podłoże, które jest już sprawdzone przez innego akwarystę, no ale przeczytałem cały ten watek, który jest dość okazały, no i w kilku przypadkach gdzie ludzie nie zastosowali jednego z wyżej wymienionych komponentów byli krytykowani tekstami typu "szykuj się na kłopoty wkrótce się pojawią"  stąd też pomysł aby wzbogacić to podłoże między innymi węglem i gliną której te podłoże nie zawiera w swoim składzie. Może faktycznie nie będę za dużo kombinował i zastosuje sam substrat hartmanna, najwyżej będę bogatszy o jedno doświadczenie...
W sumie to trzeba było przeczytać pierwszą stronę tego wątku i by wystarczyło, bo dalej to już kręcenie na początku to co było niezbędne w tym podłożu teraz jest krytykowane, nie wiem czy to wynika z doświadczenia z tym podłożem, które zaproponował założyciel tego wątku. Swoją drogą chętnie poznałbym opinie samego TURYSTY z perspektywy czasu, czy zmieniłby coś w swoim podłożu i jak to wygląda teraz czy są jakieś kłopoty itd.

Evrath
Nowy
*

« Odpowiedz #1018 : Sierpień 21, 2009, 18:23:33 »

Swoją drogą chętnie poznałbym opinie samego TURYSTY z perspektywy czasu, czy zmieniłby coś w swoim podłożu i jak to wygląda teraz czy są jakieś kłopoty itd.

Turysta tu pisal, ze jego akwarium to hybryda hi-tech'a i low tech'a wiec watpie zeby mial jakiekolwiek klopoty z jego podlozem, bo jesli jakies mial to zapewne sie ich pozbyl poprzez zastosowanie roznych plynow  Wink
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1019 : Sierpień 21, 2009, 21:56:21 »

Posłałam linka do TURYSTY i napisał tak.

Po mimo czasu w którym akwarium funkcjonowało nie było problemów z nim żadnych. Jedyny problem jaki się pojawił to glony w górnej warstwie wody.W bardzo prosty sposób sobie z nim poradziłem skracając czas świecenia 180 wat.
Żadnej chemii nie stosowałem za wyjątkiem k2s04. Całe akwarium funkcjonowało dość długi czas i było naprawdę akwarium dla leni.
W nim co tydzień trzeba było przyciąć rośliny bo inaczej akwarium wyglądało jak dżungla.
Akwarium na ziemi może dla jednych jest dziwactwem a dla drugich nowiną. A tak naprawdę jest akwarium bardzo naturalnym.
Gdyby nie super marketing to ADA może zwijać walizki . Kogo na nią stać to stać ale natury i tak się nie oszuka. Ziemia to twór natury a cała resztę stworzył człowiek.

Akwarium bardzo dobrze sprawowało się przy oświetleniu syliwana gro lux philips aqaurelle i philips tld 965. Nie wiem po jaką cholerę stosujecie barwę 4000 k jak nawet księżyc ma barwę 4100. Chcecie mieć akwarium dla trupa ? Takie światło nic nie wnosi dla roślin może czas to głośno powiedzieć. Najlepsze pasmo jest w barwie niebieskie 470 nm i czerwona  630 nm czyli pasmo w którym ludzkie oko nie widzi dlatego stosujemy 6500 aby było jasno.

Jak zakładając zbiornik spróbowałem czegoś co było od dawna znane ale zapomniane. Poszło jak po nutach pięknie gładko.
Co bym zmienił w tym podłożu chyba nic ale bardziej je przesiał aby nie było patyków liści itd. I na pewno bym nie użył florana ftusa.
Które jest styropianem chodź ma swój urok całej reszty bym nie zamienił na nic.
Przy zmianie podłoża w takim akwarium nie było żadnego smrodu typu siarko wodów czy coś na styl Bytomki jak napisał SEBOS

A najzabawniejsze jest to że Ci którzy mają najwięcej do powiedzenia o podłożu ziemi tak naprawdę nie mają zielonego pojęcie o tym.
Myślałem że czas w jakim powstaną następne akwaria na ziemi będzie czasem nowych sposobów odkryć metod. Jednak czytając całość można odnieść wrażenie że najlepszą metodą jest wątek tytułowy. A dlaczego ? A bo dlatego że siatka daje nam barierę keramzyt daje nam biologie, węgiel daje nam spokojny start i siedlisko do bakterii glina dostarcza na nawozu.

Jedynie co florna nie używajcie zastąpcie go jakimś drobym żwirkiem który nie fruwa.Ja użyłem to co miałem pod ręką.

Obecnie bawię się oświetleniem LED które dla jednych jest czarną magia a dla innych przyszłością. Zejście ze 180 wat na 72 wat led nie przyniosło skutków ujemnych dla roślin i ryb a cała reszta została w kieszeni. Ale jak zawsze musiałem przejść więcej negatywów że się nie uda niż pozytywów pomocnych. To tak samo jak z akwarium na ziemi ogrodowej wydać 15 żł czy 150 na Ada.

Cóż mentalność Polaka co proste musi być od razu złe Smiley
Pozdrawiam TURYSTA

« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2009, 22:00:44 wysłane przez ala » Zapisane

Strony: 1 ... 66 67 [68] 69 70 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: