Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 69 70 [71] 72 73 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 648864 razy)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1050 : Listopad 12, 2009, 23:42:06 »

jeśli ma być użyta gleba ze sklepu to raczej nie będzie dobrym pomysłem zarybiać  przed upływem dojrzenia akwarium. Co innego jeśli używa się naturalnej gleby zasiedlonej przez bakterie, choć też bezpieczniej było by się wstrzymać na tydzień zanim sie nie sprawdzi czy związki z gleby za bardzo nie dyfundują do słupa wody.

Oprócz torfu uważam że najważniejszym składnikiem jest glina która dostarcza niezbędnych mikro i powoduje powstanie środowiska w którym zelazo moze redukowac sie do 2 wartosciowej formy przyswajalnej przez rosliny. Najlepsza glina jako żródło mikro to lateryt.

Keramzyt i piasek to tylko wypełniacze, ewentualnie keramzyt moze tworzyc siedlisko dla bakterii tlenowych

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1051 : Listopad 13, 2009, 09:59:17 »

Ja miałam tą ziemię z poprzedniej strony z Osmocote u siebie. Nie zauważyłam, żeby mi coś przełaziło do wody ale miałam ziemię przykrytą 1 cm warstwą jałowego piasku, dopiero potem siatką i na to kilka cm żwiru. Nie wiem natomiast czy to dobre rozwiązanie, wydaje mi się, że taka ziemia z ogrodu czy z kretowiska bez torfu jest lepsza. Nie zakwasza się tak szybko no i jest bogata jak ktoś już wspomniał w żyjątka pomagające nam na starcie akwarium. Jakbym teraz stawiała ziemniaka to chyba pomieszałabym taką ziemię z kretowiska z gliną i potłuczonym keramzytem jako spulchniaczem i to wszystko.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Mundeczek
Nowy
*

« Odpowiedz #1052 : Listopad 13, 2009, 21:00:43 »

A czy ktoś wie czy glina z plastyka nadaje się do akwa??
Byłem dziś w sklepie i się waham. Niby w składzie jest tylko glina i woda. Ale sprzedawca coś mówił że producent dodaje "coś" co powoduje że glina nie wysycha. Tak słyszał (co nie znaczy: wiem na pewno). Mnie się wydaje że nie wysycha bo jest zawinięta w folię. Ale mogę się mylić. A gość troszkę mnie skołował i teraz już nie wiem.
Niby na początku tematu było że taka glina to nie bardzo, ale były to przypuszczenia.
Jednak może ktoś próbował, czy wie na 100% czy ta glina jest "czysta", czy jej nie dawać bo zawiera jakieś świństwo na które zielsko i zwierzaki są "uczulone"?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1053 : Listopad 13, 2009, 21:34:34 »

A czy ktoś wie czy glina z plastyka nadaje się do akwa??

Zerknij tu:

http://groups.google.pl/group/pl.rec.akwarium/browse_thread/thread/36d79c2b64783ba3/5b90634f40f177f0?lnk=gst

http://groups.google.pl/group/pl.rec.akwarium/browse_thread/thread/477d5e891f09cc49/bfd581940aaff1db?lnk=gst

Lepiej uważać.

Pozdrawiam,
Emi

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #1054 : Listopad 13, 2009, 21:42:25 »

jeśli ma być użyta gleba ze sklepu to raczej nie będzie dobrym pomysłem zarybiać  przed upływem dojrzenia akwarium.
Jakieś argumenty?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1055 : Listopad 13, 2009, 21:52:51 »

Chyba chodzi o to, ze ta ziemia jest jakoś odkażana a co za tym idzie wymordowane są wszystkie żywe organizmy tam żyjące.

Pozdrawiam,
Emi

Mundeczek
Nowy
*

« Odpowiedz #1056 : Listopad 13, 2009, 21:56:44 »

Coś czuję że mi tylko kulki zostaną do wyboru.

Chyba chodzi o to, ze ta ziemia jest jakoś odkażana a co za tym idzie wymordowane są wszystkie żywe organizmy tam żyjące.

No tak ale ja mam filtr dojrzały. Zresztą jak się zalewa żwir to też wszystko jest "martwe". A trzy dni czekałem żeby się wodo odchlorowała i trochę "przerobiła"
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #1057 : Listopad 13, 2009, 23:28:08 »

Niemniej jednak w akwarium na ziemi od samego początku miałam niemal idealne parametry wody, żadnych tam "szczytów azotowych".

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1058 : Listopad 13, 2009, 23:45:57 »

Ja też wpuszczałam ryby od razu mimo ale 60 l wody i dojrzały filtr były z poprzedniego akwarium (nowe to 160 l). Nie wiem jak to się ma do świeżych akwariów. Myślę, że jeśli filtr jest dojrzały to można zaryzykować tylko na początku, przez pierwszych kilka tygodni lepiej ograniczyć karmienie.

Pozdrawiam,
Emi

Miciu
Nowy
*

« Odpowiedz #1059 : Listopad 15, 2009, 12:22:02 »

Witam
Mam pytanko robi sie cos aby ziemia nie zmieszala sie ze zwirkiem poza moskitera na gorze?
Chodzi mi o boki
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #1060 : Listopad 15, 2009, 12:26:58 »

Ja sobie zrobiłam taka ramke która dokładnie przylega do scianek i na nia zalozyłam moskitiere, ale to był moj pomysł, wiec nie czy to wogle potrzebne.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
robgr85
Zainteresowany
**

Fotograf, (Robert)

« Odpowiedz #1061 : Listopad 15, 2009, 18:16:53 »

Witam
Mam pytanko robi sie cos aby ziemia nie zmieszala sie ze zwirkiem poza moskitera na gorze?
Chodzi mi o boki

moskitiere przycina się tak, aby po nałożeniu na pryzmę zajmowała całe dno akwarium (czyli chroni też boki ziemianej pryzmy).

Mój FotoBlog - regularnie aktualizowany - proszę o komentowanie wpisów
http://96litrow.blogspot.com -  mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
Mundeczek
Nowy
*

« Odpowiedz #1062 : Listopad 16, 2009, 00:23:52 »

A ja zapytam jeszcze o glinę. Gdzieś czytałem że swoje "nawozowe" właściwości traci po 2 - 3 miesiącach.
Prawda to?? Jeśli tak to glinę można sobie odpuścić. Chyba?
Miciu
Nowy
*

« Odpowiedz #1063 : Listopad 16, 2009, 17:50:42 »

Z glina jest tak jak z filtus floran po 6 miesiacach traci wlasciwosci.
Dlatego proponuje Floran Start jest z glina i torfem.

Jeszcze mam pytanko zna sie ktos na proporcjach do 112l na bazie ziemi z tym skladem co Turysta napisal?
Czego ile itp?
Prosze o pomoc :/ Nie chce dac czegos za malo i czegos za duzo
przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1064 : Listopad 16, 2009, 18:52:43 »

Jeszcze mam pytanko zna sie ktos na proporcjach do 112l na bazie ziemi z tym skladem co Turysta napisal?
Czego ile itp?
Prosze o pomoc :/ Nie chce dac czegos za malo i czegos za duzo
na 112 ja u siebie dawałem prawie 10 litrów ziemi i chyba niecałe 20 kg żwirku.

Strony: 1 ... 69 70 [71] 72 73 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: