Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 70 71 [72] 73 74 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 648858 razy)
Mundeczek
Nowy
*

« Odpowiedz #1065 : Listopad 16, 2009, 20:55:17 »

Cytat: Miciu
Dlatego proponuje Floran Start jest z glina i torfem.

Czyli równie dobrze można dać kulki glinowo torfowe. Efekt ten sam, a cena wiele niższa.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1066 : Listopad 17, 2009, 18:54:05 »

A ja zapytam jeszcze o glinę. Gdzieś czytałem że swoje "nawozowe" właściwości traci po 2 - 3 miesiącach.
Prawda to?? Jeśli tak to glinę można sobie odpuścić. Chyba?
Gline dodaje sie do podłoża bo stwarza odpowiednie warunki do utrzymania pierwiastków w formie przyswajalnej dla roślin, ma podobne działanie jak torf który jest źródłem naturalnych chelatorów. Gleba natomiast ma być źródłem pierwiastków. Wydaje mi się że dopiero w połączeniu te 3 składniki będą miały najlepsze działanie. Ponieważ akwarium nie zakłada się co miesiąc a raz z myślą o dłuższym działaniu warto jest zadać sobie trochę trudu by znaleźć odpowiednie składniki...
shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1067 : Listopad 25, 2009, 20:30:11 »

Kiedy należy robic restart takiego zbiornika na bazie ziemi ogrodowej?

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1068 : Listopad 25, 2009, 22:05:20 »

akwarium z takim podłożem może działać bez powikłań nawet kilka lat  Wink
shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1069 : Listopad 26, 2009, 09:53:19 »

Jestem początkującym akwarystą i obecnie mam 220L panoramiczne i wiem że popełniłem wiele błędów i w najbliższym czasie chcę zmienić na akwarium proste 240L które chciałbym uruchomić na ziemi ogrodowej, ale wiele rzeczy które czytam nie potrafię zrozumieć i pojąć bo jestem nowicjuszem.Wyczytałem że problemem są jakieś warswy beztlenowe w takim gruncie i ktoś jeszcze napisał że takie podłoże należy zrestartować po jednym roku.Posiadam dobry filter kubełkowy i do tego butle CO2 którą mam od migomata więc z tym sprzetem amm chyba jakies pole do popisu.A akwarium mnie cieszy pomimo że nie jest to takie łatwe.Pozdrawiam

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #1070 : Listopad 26, 2009, 09:56:05 »

Warstwy beztlenowa sa tak samo potrzebne jak warstwy tlenowe. Mieszkaja tak roznie bakterie i zachodza rozne procesy azotowe. Restart sie robi dopiero jak nie da sie juz zrobic nic by ocalic ekosystem lub jesli chce sie wymienic podłoze.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1071 : Listopad 26, 2009, 10:50:22 »

W akwarium z glebą pod żwirkiem za natlenianie podłoża odpowiedzialne są przede wszystkim rośliny, które poprzez korzenie transportują do podłoża tlen. Dlatego też już na samym starcie zaleca się by obsadzić dno w minimum 3/4 powierzchni.

Jeśli chcesz nawozić te akwarium nawozami i CO2 to po roku użytkowania mogą się wyczerpać składniki z podłoza, można w tedy robić restart lub zacząć nawozić glebe pod żwirkiem.
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2009, 10:52:54 wysłane przez Pethro » Zapisane
shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1072 : Listopad 26, 2009, 15:07:18 »

No po roku restart to trochę za wcześnie, tak mi się wydaje i wiem że to jest dużo roboty.A jak niby można nawozić glebe pod żwirkiem?Jestem skłonny założyć akwarium z ziemia ze względu na to że wyczytałem że nie bede musiał sie martwic o nawożenie a jako poczatkujący utykam w tym temacie.Sam wiem jakie mam teraz problemy z roslinkami, zaczynaja mi ładnie rosnąć i obumierają.A o zielonym pyle na szybach to juz nie wspomne.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1073 : Listopad 26, 2009, 19:17:41 »

jeśli nie chcesz nawozić to musisz zrezygnować z dozowania CO2, silnego światła. I iść w kierunku typowego LOW TECH, wpisz sobie w google LOW TECH bo bez sensu powielać po raz enty sposób prowadzenia takiego akwarium Wink
shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1074 : Listopad 27, 2009, 05:17:47 »

No a co mam zrobić z filtrem kubełkowym w Low Tech?

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1075 : Listopad 27, 2009, 16:49:12 »

no myslę ze warto zachować na ewentualność gdyby ci sie LOW TECH znudził Wink
shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1076 : Listopad 27, 2009, 16:55:13 »

no myslę ze warto zachować na ewentualność gdyby ci sie LOW TECH znudził Wink

No nie wyobrazam sobie by mial nie pracowac w nowym akwarium, zresztą on mi grzeje wodę.Nie mogę mieć tego filtra w low-tech?

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1077 : Listopad 27, 2009, 16:56:26 »

mozesz miec ale typowy LOW TECH ala Diana W. to to nie będzie
shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1078 : Listopad 27, 2009, 17:12:27 »

No ale mając ziemie ogrodowa to odpada mi juz nawozenie,a w filtracji przeciez nie ma nic tak złego i chyba to nie zaszkodzi.Może nie chcę tak mieć low-tech jak chcę miec akwarium na bazie ziemi ogrodowej, o tak to brzmi lepiej.Zresztą nudno by było jakbym nie mógł nic dłubać w akwarium a tak to z nudów mogę sobie odmulić dno i tym podobne.Co o tym sądzisz?:>

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1079 : Listopad 27, 2009, 17:41:42 »

Możesz oczywiscie prowadzić te akwarium jak High TECH tyle że z żyznym substratem, ale myślałem ze chodzi ci o unikniecie nawożenia przez słup wody..
Strony: 1 ... 70 71 [72] 73 74 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: