Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 71 72 [73] 74 75 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 648907 razy)
shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1080 : Listopad 27, 2009, 18:46:06 »

Tak chodzi mi o unikniecie nawozenia przez wodę, ale nie chce unikac uzywania filtra kubełkowego i sprzatania w akwarium.

wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #1081 : Listopad 28, 2009, 15:23:56 »

osobiście nie polecam akwarium na bazie ziemi ogrodowej, bo może robiłem coś źle, ale rośliny wszystkie mi gniły od korzeni poczynając, a dziś po wyjęciu wszystkiego po miesiącu od startu wyleciał mi siarkowodór mimo posiadania świderków. Postanowilem na miejscu ogrodowego zrobić krewetkarium i myślę, że jest OK. Cheesy

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1082 : Listopad 29, 2009, 07:53:05 »

Ja wczoraj wystartowałem 60L na bazie ziemi ogrodowej.Dziś jadę na giełdę po pokrywe do 240L i jakieś roslinki.Jeszce muszę kupić dwie płyty laminowane 120x40 by przerobić szafkę i odpalam drugie akwarium.

Sepp
Zainteresowany
**

Born to own

« Odpowiedz #1083 : Listopad 30, 2009, 19:50:04 »

Może się komuś przyda- dane są z mojego akwa Wink

Scio me nihil scire.  <3
nemezis
Nowy
*

« Odpowiedz #1084 : Grudzień 05, 2009, 15:08:28 »

Witam .Chciałbym założyć akwarium biotopowe na bazie ziemi ogrodowej a dokładniej chodzi mi o „czarne wody” południowo-wschodniej Azji z tego wątku http://www.akwarium.net.pl/forum/azja/akwaria-biotopowe-8211-azja-pld-wsch/ w akwarium 54 litry z obsada prętniki +rasbory .Rośliny to głównie kryptokorny mikrozoria limnophila. Mam tylko jedną wątpliwość ponoć LT powinno mieć wode zasadową czyli ph7,5 a w tym biotopie potrzeba wody kwaśnej . Stąd prośba do osób doświadczonych i znających sie na temacie , Czy można postawić takie akwa na ziemi  czy lepiej poszukać innych biotopów

Sepp
Zainteresowany
**

Born to own

« Odpowiedz #1085 : Grudzień 14, 2009, 19:23:51 »

@up: Gdzie wyczytałeś, że LT powinny mieć wodę zasadową?

@all: czy ziemia jest w stanie mocno zabarwić wodę? Po raz pierwszy od kilku miesięcy istnienia mojego zbiorniczka wylałem trochę wody, wtedy zauważyłem, że woda jest bardzo brązowa. Czy to możliwe, żeby to ziemia tak ją zabarwiła?

Scio me nihil scire.  <3
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #1086 : Grudzień 15, 2009, 13:48:44 »

SebaszczaQ - tak, ziemia barwi wodę (a w zasadzie substancje humulusowe które są z niej wypłukiwane)
nemezis - chodzi o to, że ziemia z czasem się zakwasza i zakwasza wodę, a w kwaśnej ziemi rośliny słabo rosną i wogóle rośliny lepiej rosną w środowisku zasadowym. Ale ziemie są różne - u mnie pokon na dnie od 2 czy 3 lat leży i rośliny rosną jak szalone, w innym zbiorniku z ziemą pod żwirem dodaję CO2 i zbijam PH do 7.0 bo jak nie podaję CO2 - to skacze do 8-8,5... przy skalarach razborach to raczej nie bardzo więc utrzymuję 7.0 i jest OK.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Sepp
Zainteresowany
**

Born to own

« Odpowiedz #1087 : Grudzień 15, 2009, 16:53:38 »

Piterix, a mogę jakos ograniczyć zabarwiane wody lub wybrać ziemię, która zabarwia wodę w mniejszym stopniu?
Niedługo będę robił restart, moje akwarium się rozszczelniło =/

Scio me nihil scire.  <3
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #1088 : Grudzień 16, 2009, 10:35:53 »

Ziemia, korzenie, szczątki roślin, itd. zabarwiają wodę i tyle. Można częściej podmieniać wodę - to będzie coraz bardziej bezbarwna. Mi nie przeszkadza że woda jest lekko brązowa.
A z tym wybieraniem ziemi - to nie rozumiem...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Sepp
Zainteresowany
**

Born to own

« Odpowiedz #1089 : Grudzień 16, 2009, 18:14:49 »

Myślałem, że różne typy ziemi inaczej zabarwiają wodę.

Scio me nihil scire.  <3
mankog
Nowy
*

« Odpowiedz #1090 : Grudzień 16, 2009, 20:47:10 »

Witam, przeczytałem cały temat, już nie pamiętam co było na początku, ale wniosek mam jeden, jakiej ziemi nie użyjemy to coś będzie rosło i powinno być dobrze, ale mam wątpliwość i pytania.
Chcę ruszyć z akwarium z podłożem jak w  temacie, kpiłem ziemię ogrodową, nawet dwie, ale każda jaką widzę w sklepie jest na bazie torfu, także mam wykopać trochę ziemi z kretowiska z ogródka i wymieszać w pewnym stosunku z tą ziemią kupną, czy użyć samej ziemi ze sklepu? ph kupionej ziemi to w jednej jest 5,5-6 a w drugiej 6-7, obie mają podobne dodatki : piasek drenażowy, kora i coś tam jeszcze, ( w drugiej kory nie ma)
Nie zdążyłem przed mrozami wykopać gliny z łąki, a w sklepach ogrodniczych i zoologicznych nie mogę kupić. Czy bez gliny będzie ok czy mimo wszystko iść na łąkę i szukać?
Czy zamiast węgla aktywnego mogę dodać węgiel drzewny w brykiecie, kilka kawałków. W temacie wyczytałem że węgiel drzewny nie powinien zaszkodzić?
W sobotę chcę wystartować i im bliżej tym więcej niepewności czy się uda.
shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1091 : Grudzień 16, 2009, 21:14:29 »

Nie kombinuj az tak bardzo.Ja dałem samą ziemie ogrodową i widze ze wszystko zaczyna ładnie rosnąć.Zresztą moi dziadkowie mieli role i w normalnej ziemi wszystko rodziło i to jak papa

mankog
Nowy
*

« Odpowiedz #1092 : Grudzień 16, 2009, 21:24:10 »

Właśnie mnie myli ta nazwa, na opakowaniach w sklepie napisane albo ziemia ogrodowa (torf niski, wysoki itp, w składzie) ziemia uniwersalna, (skład zazwyczaj podobny) albo ziemie "dedykowane" do palm, kaktusów, dracen itp. Mieszkam na wsi, do prawdziwej ziemi ogrodowej mam dostęp, nie są to czarnoziemy ale jest. Jeśli mam nie kombinować to zrobię swoją mieszankę z ziemi ogrodowej i ziemi kupionej. Ma rosnąć,
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #1093 : Grudzień 17, 2009, 11:29:09 »

Nie należy mieszać ziemi z ogórdka z ziemią kupną. Było to już w tym temacie, jest też w książce Diany W. - którą przed założeniem akwarium na bazie ziemi radzę przeczytać.
"> I explain this on page 132 in my book. It's metal toxicity (iron or aluminum release) from the mineral soil induced by the acidity and high organic matter of the potting soil. However, please read the metal toxicity section in my book (its under 'Problems of Sediments and Submerged Soils' in Chapter .
>
> That said--- if you layer the two soils, it should be okay. The two soils are in less direct contact if you layer them rather than mix them. I would put the layer of potting soil on the top where it will get more oxygen and the garden soil on the bottom. Some hobbyists get good growth with this method. It makes sense and I'm starting to use soil layers in my pots with good results.
>
> Hope this helps!"

z tego wątku: http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=20954&postdays=0&postorder=asc&start=30

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1094 : Grudzień 17, 2009, 12:54:35 »

Nie zrozumiałem, o co chodziło pani Dianie?
Zatrucie glinem jest przy pH poniżej 5, więc myślę, że to tylko kwestia wybrania odpowiedniej gleby i można mieszać.

Obejrzałem informacje na temat podłoży kwiatowych.
PH kształtuje się następująco (typowe wartości):
a) 3,5 - 4,5
b) 4,0 - 5,0
c) 5,0 - 5,5
==================
d) 5,5 - 6,5
     5,7 - 6,8
e) 7,2 - 7,5

Odrzucamy te do kreski
a, b, c
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2009, 12:59:39 wysłane przez Muchomorek » Zapisane
Strony: 1 ... 71 72 [73] 74 75 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: