Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 73 74 [75] 76 77 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 648964 razy)
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #1110 : Luty 04, 2010, 14:36:05 »

tyle ze juz zakupilem ziemie ogrodowa, keramzyt i torf kwasny wiec nastawiony jestem na to ze uzyje tych rzeczy to zrobienia ziemi pod podloze. Czy moge je zmieszac nie obawiajac sie o jakis napad glonow albo o to ze obnizy mi sie gwaltownie pH wody?

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1111 : Luty 04, 2010, 14:48:08 »

Możesz zmieszać.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #1112 : Luty 04, 2010, 15:26:13 »

no to gitarka, dzieki Emi Wink

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #1113 : Luty 05, 2010, 10:08:42 »

A glonami sie nie przejmuj.
Zawsze będą na początku:)

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #1114 : Luty 06, 2010, 07:57:07 »

A glonami sie nie przejmuj.
Zawsze będą na początku:)
i to ze ogolnie zawsze jakies beda to tez wiem tylko obawiam sie totalnego wysypu glonami Smiley

juz ulozylem ziemie oraz podloze wysypalem, ziemie przykrylem gaza nieoczyszczona z apteki bo nie moglem nigdzie znalesc moskitiery a mama firanki stare wyrzucila Smiley
dzisiaj planuje ruszyc z nowym akwarium, zapowiada sie dobrze ale nie chce zapeszac, zostalo jeszcze troche poprawek jak np dorzucenie swiatla, przelanie wody, przycinka roslin + ustawienie ich i na koncu rybuchy xD
trzymajta kciuki Wink

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #1115 : Luty 08, 2010, 12:30:59 »

Ja na dzień dobry miałam wysyp sinic.
Teraz mam za każdym razem jak podmienię dużo wody (ok 40%). Na  początku strasznie schizowałam,ale to po prostu trzeba przeczekać!
Powodzenia:)

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #1116 : Luty 08, 2010, 17:33:00 »

zbiornik juz chula 3ci dzien i zapowiada sie bardzo dobrze, po moczarkach pomimo ze je lamalem etc to juz pierwszego dnia skakaly do gory Wink

inne rosliny takze ladnie rosna, nie ma zadnego wysypu glonow, 0,5W/l oswietlenia, nie za malo roslin wiec nie powinno byc problemow z glonami (mam taka nadzieje Cheesy)

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1117 : Luty 10, 2010, 19:27:44 »

Mam małą uwagę co do posadzonych roslin w tym akwarium,
po prawej stronie na zdjeciu sa same mchy i paprocie które w żwirku sie nie będą korzenić,
musisz tam cos dosadzić co zapusci korzenie w żwirek bo gleba zacznie gnić..

po lewej jest ophiopogon który rosliną akwariową nie jest i ci zgnije

Ogólnie masz za mało rolin z rozwiniętym systemem korzeniowym, pomysl o zwartkach lub sagitarii.

W akwarium możesz mieć miejsca bez zakorzenionych rolin, ale w tych miejscach pod żwirkiem nie nalezy umieszczać gleby
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #1118 : Luty 11, 2010, 15:19:18 »

tam po prawej stronie mam paprotke w rogu, nie pamietam jak sie zwie, a na korzeniu mam microsorium z mchem, wlasnie nie pomyslalem o tym. Dzieki za podpowiedz, jakos urzadze w takim razie inaczej rosliny za niedlugo albo dokupie Wink

bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #1119 : Luty 13, 2010, 08:08:20 »

a na jak dlugo taka ziemia pod podlozem wystarcza? bo mam teraz sprzeczne informacje, raz slyszalem ze sporo lat, nawet do 10, a zas tez nie dawno dowiedzialem sie ze kilka miesiecy... :OO

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1120 : Luty 13, 2010, 16:58:30 »

to jest zależne przede wszystkim od tego w jaki sposób będzie to akwarium funkcjonować.

jesli jako typowy LOWTECH to moze nawet i kilka lat ale jeśli jako HIGHTECH to moze zajść potzreba wymiany lub nawożenia gleby po paru miesiącach
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1121 : Luty 13, 2010, 18:03:42 »

Mi, przy słabym oświetleniu, gleba wystarczyła na 8 miesięcy. Teraz trzeba już nawozić.
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #1122 : Luty 16, 2010, 12:27:38 »

Witajcie.
Kiedyś tu czytałem (teraz już nie wiem na której stronie a jest tego sporo do przęgladania) coś o węglu brunatnym.
Czasami daję się do akwarium tzw. lignity - jest to jakiś inny rodzaj węgla brunatnego.
Ponadto też ktoś pisał, że to działa prawie tak samo jak węgiel aktywny.
Pytanie:
Czy do mieszanki ziemi ogrodowej, torfu, gliny ... można też dosypać drobnego węgla brunatnego ?

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1123 : Luty 17, 2010, 10:53:33 »

witam po długiej nieobecności znowu powracam tutaj na forum. Odnośnie
a na jak dlugo taka ziemia pod podlozem wystarcza?
w moim akwarium 112l ziemię miałem około 2 lat.
Obecnie ruszyłem z 240l również na ziemi i w miarę upływu czasu będę relacjonował co się dzieje.

Tigerek
Zainteresowany
**

Jedne z najsłodszych na świecie ...

« Odpowiedz #1124 : Marzec 03, 2010, 12:44:38 »

Ja mam pytanie odnośnie torfu i keramzytu...
Czy może być to np. taki http://www.allegro.pl/item941759898_torf_kwasny_rosiczka_mucholowka_gratis.html#gallery  lub taki torf http://www.allegro.pl/item936691628_torf_kwasny_sphagnum_3_5_4_5_ph_sygi_eu.html#gallery ?
I odnośnie keramzytu : http://www.allegro.pl/item932576435_wklad_ceramiczny_do_filtra_bio_ceramika_keramzyt.html#gallery - Ten będzie sie nadawał ?

Tyle pytań a tak mało czasu ...
Strony: 1 ... 73 74 [75] 76 77 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: