Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 75 76 [77] 78 79 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 649009 razy)
Twister78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1140 : Marzec 14, 2010, 22:28:28 »

Ziemia ze sklepu, będziesz miał pewność że nie przyniesiesz czegoś "nieoczekiwanego". Większość osób radzi dać samą ziemie, ja dodałem torfu i keramzytu (ponoć zapobiega zakwaszeniu). Już prawie rok tak jest i wszystko ładnie rośnie bez potrzeby nawożenia Wink
djdzej555
Zainteresowany
**

KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)

« Odpowiedz #1141 : Marzec 14, 2010, 22:34:17 »

Ziemia ze sklepu, będziesz miał pewność że nie przyniesiesz czegoś "nieoczekiwanego". Większość osób radzi dać samą ziemie, ja dodałem torfu i keramzytu (ponoć zapobiega zakwaszeniu). Już prawie rok tak jest i wszystko ładnie rośnie bez potrzeby nawożenia Wink

zgadzam się po experymentach za do ziemi dałem gliny i znów musiałem robić czystke w kostce

wszystko wymaga czasu i nakładów sił oraz środków

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/djdzej555-45l-i-32l/
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1142 : Marzec 17, 2010, 11:01:34 »

Zmienię trochę temat: Pytania do osób z LT - przygotowuje się do założenia swojego

1. Jaka ziemia - ze sklepu, łąki czy próchnica ??
2. Dodatki do ziemi:  - dolomit - pomaga??
                             - węgiel drzewny - czy jest sens?
                             - glina - jest sens ale ile i czy mieszać z ziemia czy nie  - pytanie w związku z dużą śmiertelnością bezkręgowców w akwariach z warstwą gliny
                             - cienka warstwa K2SO4 na dnie (na szybie dennej) - około 20g

Co do ziemi z łąki Smiley - albo wykopie z sadu owocowego - ciężka ale żyzna - lub ruszę do lasu po próchnice - lekka.
Sam dolomit myślę że pomoże - po zalaniu pH gleby na pewno się zmniejsza w związku z rozkładem beztlenowym materii organicznej. Jeśli spada za nisko uszkadza korzenie i rośliny nie rosną .

prchnica to nierozłozona materia organiczna więc ja bym ci ją odradzał, lepiej uzyć już zmineralizowanych składników które niebędą sie rozkładać w akwarium. Najlepsza moim zdaniem jest gleba z łąki z kretowiska.

Jesli dodajesz do mieszanki torf który zakwasza to dodaj też dolomit.

Węgiel drzewny starty na proszek na samo dno, jest to pozywka dla bakterii.

Z gliny mozesz zrobic małe kuleczki i po rozkładac je w odstepach na dnie

Potas rosliny podwodne wola pobierac przez liscie wiec niewidze sensu by go dac pod glebe

Jak juz bedziesz miał gotowa mieszankę to mozesz przeprowadzic wstępną mineralizacje składników przez umieszczenie jej w szczelnym pojemniku w ciepłym miekscu i czestym zraszaniu i wentylowaniu. Niektórzy radzą pozbyc się naturalnie wystepujących bakterii w glebie przez wysuszenie miesanki w piekarniku, w takim wypadku warto dodac bakterie kupione w sklepie zoologicznym lub mozna je pobrac wraz z syfkiem z filtra w działajacym akwarium
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2010, 11:06:25 wysłane przez Pethro » Zapisane
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #1143 : Marzec 17, 2010, 12:57:27 »

Robil juz ktos polaczenie ziemii ogrodowej z z JBL Manado (jako warstwa wierzchnia )?  Wink chcialem dac koci zwirek z tesco, niestety nie moge go nigdzie dostac... najprawdopodobniej zostal wycofany ze sprzedazy.
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2010, 12:59:19 wysłane przez b0rn2bewild » Zapisane

joy
Nowy
*

« Odpowiedz #1144 : Marzec 19, 2010, 12:23:55 »

Przy zakładaniu baniaczka (140 L) zrobiłem miesznkę według poniższych proporcji:
5 L ziemi z kretowiska na łące zalewowej
1 L keramzytu
1L torfu kwaśnego
0,5 L węgla aktywnego
Wszystko wymieszałem i uformowałem w baniaczku. Jako że nie maiłam dostepu do gliny dodałem kilkanaście kulek gliniano-torfowych ze sklepu akwarystycznego.
Na wierzch zastosowałem grys bazaltowy o frakcji 1 do 3  mm zakupiony na all....
Przy starcie posadziłem dość dużo roślin co niby ma przeciwdziałać rozwojowi glonów
Jestem tygodzień po rozruchu i jakoś idzie - oświetlenie ok. 0,5 W/L przez około 6 h.
Jakie jest Wasze zdanie na temat - są szanse na to, że dalej będzie dobrze funkcjonowało?
Przepol
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1145 : Marzec 19, 2010, 20:56:30 »

Pethro.
Czytałem "Ekologie..." - co do potasu to pomysł polega na nasyceniu podłoża aby nie wyłapywało całego potasu z kolumny wody- nie wiem czy działa
Mineralizacja - chyba skorzystam z rady - mam 1,5 miesiąca do przeprowadzki baniaka.
Węgiel drzewny - skorzystam
co do gliny z kulek korzystam ale przeszukując rożne fora natrafiłem na posty gdzie nie mieszano gliny z ziemią i ginęły krewetki.
dlatego się zastanawiam czy zmieszać dokładnie glinę czy nie. Co do ziemi z kretowiska - to jest metoda ale kretowiska w mojej okolicy maja dużo gliny w "sobie"
Dzięki za rady

michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1146 : Marzec 21, 2010, 22:46:45 »

Robil juz ktos polaczenie ziemii ogrodowej z z JBL Manado (jako warstwa wierzchnia )?  Wink chcialem dac koci zwirek z tesco, niestety nie moge go nigdzie dostac... najprawdopodobniej zostal wycofany ze sprzedazy.

Zamierzam jeszcze w tym miesiącu założyć akwarium na bazie ziemi, żwirku i jbl manado. W 54 litrowym akwarium warstwa z przodu 4-6 a z tyłu 8-9, zamówiłem 10litrów substratu, ziemi jeszcze nie wybrałem. Zdam relację więc don' worry Tongue

W razie czego mozemy porozmawiać na PW  Wink

Pozdrawiam
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #1147 : Marzec 22, 2010, 15:08:11 »

Zamierzam jeszcze w tym miesiącu założyć akwarium na bazie ziemi, żwirku i jbl manado. W 54 litrowym akwarium warstwa z przodu 4-6 a z tyłu 8-9, zamówiłem 10litrów substratu, ziemi jeszcze nie wybrałem. Zdam relację więc don' worry Tongue

U mnie na dniach bedzie stalo, wszystko juz zamowione - 200L

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1148 : Marzec 23, 2010, 23:23:16 »

Pethro.
Czytałem "Ekologie..." - co do potasu to pomysł polega na nasyceniu podłoża aby nie wyłapywało całego potasu z kolumny wody- nie wiem czy działa
Mineralizacja - chyba skorzystam z rady - mam 1,5 miesiąca do przeprowadzki baniaka.
Węgiel drzewny - skorzystam
co do gliny z kulek korzystam ale przeszukując rożne fora natrafiłem na posty gdzie nie mieszano gliny z ziemią i ginęły krewetki.
dlatego się zastanawiam czy zmieszać dokładnie glinę czy nie. Co do ziemi z kretowiska - to jest metoda ale kretowiska w mojej okolicy maja dużo gliny w "sobie"
Dzięki za rady
na twoim miejscu brałbym tą glebę z kretowiska, nie musiałbys używać gliny..

co do giniecia krewetek od gliny to chyba tworzy sie jakis kolejny mit akwarystyczny Tongue Może chodziło o kulki glinianotorfowe nasaczone jakims nawozem przez który padły krewetki..

Mam u siebie w akwarium pod aquasubstartem troche gleby i gline w kulkach i moje krewetki (neocardinie amano babaulti ) i raczki Cambarellus mają się dobrze i się nawet rozmnażają Smiley
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #1149 : Marzec 25, 2010, 20:56:43 »

chcialem dac koci zwirek z tesco, niestety nie moge go nigdzie dostac... najprawdopodobniej zostal wycofany ze sprzedazy.

ZXostał wycofany ale powróci z cena 15-krotnie wyzszą jako podłoże do akwarium  Good !

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
miki12101
Zainteresowany
**

Impossible is nothing

« Odpowiedz #1150 : Kwiecień 01, 2010, 10:07:30 »

Witam!
Mam pytanie, jutro prawdopodobnie robie restart zbiornika i zamieniam go w Low-Tech. Czy pomiędzy ziemią a żwirkiem powinna być jakaś firanka czy soś takiego, aby ziemia nie wypływala? W książce, o akwariach Low-tech nic takiego nie ma napisanego. I czy tą ziemię mam z czymś pomieszać?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1151 : Kwiecień 01, 2010, 11:08:23 »

jesli to ma byc typowy LOWTECH a nie masz twardej wody w kranie to musisz zmieszac z dolomitem, mozna tez dac gline, węgiel aktywny starty na proszek, bakterie nitryfikcyjne kupione w sklepie lub z innego działajacego akwarium itd zobacz pierwsze strony tego watku
miki12101
Zainteresowany
**

Impossible is nothing

« Odpowiedz #1152 : Kwiecień 01, 2010, 12:43:32 »

Woda w kranie jest średnio twarda. Po co bakterie nitryfikacyjne? Filtra ruszać nie będę, chodzi tylko o zmianę podłoża.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1153 : Kwiecień 01, 2010, 14:21:19 »

bo nie dajesz tam gleby podwodnej tylko lądową, z innym zestawem mikroorganizmów. Jesli zabijesz te lądowe mikroorganzmy i od razu zaszczepisz tymi wodnymi to troche przyspieszysz proces przekształcania uzytej gleby w glebę zalaną..  

Jesli nie bedziesz czesto podmieniał wody w akwarium to musisz jeszcze kupić dolomit, bedzie on zródłem węgla nieorganicznego w twoim akwarium.
miki12101
Zainteresowany
**

Impossible is nothing

« Odpowiedz #1154 : Kwiecień 01, 2010, 17:20:22 »

Glina musi być wysuszona? I jak przygotować ten węgiel? Normalnie te pałeczki wrzucić?
Strony: 1 ... 75 76 [77] 78 79 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: