Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 82 83 [84] 85 86 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 635606 razy)
starnaw
Nowy
*

« Odpowiedz #1245 : Październik 15, 2010, 17:11:35 »

jenaś nie NO3 tylko NO2 mam zerowe.... sorki za pomylkę Smiley dziękówka za wyjasnienie i pozdrawiam .......

Baniak 300L
Oświetlenie HQI 2x150W+2xT5 54W
Filtacja EHEIM,TETRA TEC 1200, KASKADA
Nawożenie CO2 butla,PG
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1246 : Październik 16, 2010, 14:19:45 »

Witam wszystkich nowych Smiley oraz widzę że dużo osób zdecyduje się na ziemie w zbiorniku... u siebie ziemie używam od 2008 roku i jak narazie bez większych problemów, co do poszczególnych składników ziemi czytając cały wątek widać, że każdy robi prawie po swojemu według własnego pomysłu i większości przypadków ładnie wszystko rośnie....
:-)
pozdrawiam

marcio7
Zainteresowany
**

I'm lovin' it

« Odpowiedz #1247 : Październik 16, 2010, 15:23:19 »

A co sądzicie o wysypaniu warstwy keramzytu na dnie a dopiero później  ziemia, czy lepiej zmieszać go razem?
starnaw
Nowy
*

« Odpowiedz #1248 : Październik 16, 2010, 16:41:49 »

kolego radula... a robiłeś już restsrt w baniaku??? jak tek to powiedz w jakim stanie była ziemia... Huh może nieprzyjemnie pachniala??? czy coś w tym stylu zauważyleś może gnicie cz nic z tych rzeczy... pozdrawiam

Baniak 300L
Nawożenie CO2 butla,PG
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #1249 : Październik 16, 2010, 17:24:48 »

A co sądzicie o wysypaniu warstwy keramzytu na dnie a dopiero później  ziemia, czy lepiej zmieszać go razem?

Moim zdaniem lepiej bylo by wymieszac...

kolego radula... a robiłeś już restsrt w baniaku??? jak tek to powiedz w jakim stanie była ziemia... Huh może nieprzyjemnie pachniala??? czy coś w tym stylu zauważyleś może gnicie cz nic z tych rzeczy... pozdrawiam

Ja robilem restarty ale ziemia nie smierdziala no i nie mialem strasznie dlugo tej ziemi w akwa... Gnija na pewno uciete korzenie pozostawione w podlozu-ja ucinam korzenie jak przesadzam rosliny zeby nie wyciagnac calej ziemi na zewnatrz...

250L słodkie
540L + 112L morskie
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1250 : Październik 16, 2010, 21:18:50 »

lekki restart robiłem w związku z lekkimi zmianami w baniczku
ziemia jak do tej pory ma się dobrze nie zaobserwowałem gnicia ani nieprzyjemnego zapach...
nawet dzisiaj przesadzałem malutkie lotosy tygrysie i korzenie mają lśniąco białe co świadczy, o ich dobrym zdrowiu :-)
Wszystkie rośliny mają super korzenia nic nie gnije ani nie obumiera...

ja u siebie mam wymieszany keramzyt z ziemią itd
choć myślę że nawet ułożenie wszystkiego warstwami dało by świetny rezultat...
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2010, 21:21:19 wysłane przez radula » Zapisane

starnaw
Nowy
*

« Odpowiedz #1251 : Październik 19, 2010, 19:13:31 »

Więc tak... ziemia najlepiej zwyczajna bez zdnych nawozow.... no własnie a co jesli w ziemi mamy micro i macro??? i tu też jedni piszą że lepiej że jest a drudzy żeby dawać bez tego.... z tego co się orientuję to nawet na tej najzwyklejszej i najtańszej ziemi która jest w sklepach już jest dodane micro i macro.... no nic... postaram się kupić najzwyklejszą bez żadbych nawozów... poczekam aż do restartu i ją zastosuję.... i dawać ją prosto z wora czy jak nie którzy piszą wypiec w piekarniku lub wypłukać??? Niektorzy piszą rownież że nawet nie nawożą a rośliny rosną że aż strach.... no a co z glonami? ja nawoże co2 z butli i nie wiem czy to będzie cos przeszkadzało czy poprostu z tego zrezygnować? Druga sprawa jesli chcialbym sobie porobić półki... to tam gdzie pólki mają być dawać rownież więcej ziemi??? trzymać się równej warstwy ziemi czy żwiru? pozdrawiam

Baniak 300L
Nawożenie CO2 butla,PG
djbasti
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1252 : Październik 20, 2010, 10:19:35 »

dawaj zawsze tyle samo ziemi, czy z przodu czy z tylu, korzenie swoja drogę znajda do ziemi. CO2 tak samo będziesz poddawał jak do tej pory. Ja tez tak wszystko używam i jest ok a rośliny pięknie rosną. Tylko tez ważną role gra oświetlenie, żeby rośliny ładnie rosły. Zawsze jest najlepsza najtańsza ziemie bez żadnych osmocote.

500l
54l
Pozdrawiam!
ewciarzek
Zainteresowany
**

-.-"

« Odpowiedz #1253 : Październik 20, 2010, 14:47:47 »

witam Wink mam pytanko czy mogę wziąć ziemie taka odrazy ze sklepu bez żadnego mieszania z jakimiś innymi składnikami np. torfu  ?? a drugie pytanko jest takie, dało by rade jak się wsypie ziemie to ją niczym żadną firanka czy czymś tam nie przykrywać tylko żwirem albo co jest leprze firanka czy takie coś do tynkowania ? co byście polecili Huh
djbasti
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1254 : Październik 20, 2010, 14:50:37 »

tak możesz ziemie prostu ze sklepu dać bez żadnych mieszanek. Ja tez użyłem siatki do styropianu taka jak na zdjęciu i się bardzo dobrze sprawuje.

500l
54l
Pozdrawiam!
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #1255 : Październik 20, 2010, 20:07:25 »

Po co wam te wszystkie siatki firanki i inne pierdoly?  Huh Ja mam bez i jak wyciagne lotosa czy kryptokoryne to nie mam firanki z ziemia nad zwirem... To jest zbedne a to ze sie ziemia ze zwirem wymiesza to co z tego?? Przy tej tatce tak czy siak sie wymiesza.... Jaki to ma sens?? Ziemie mozna przy restarcie bez problemu wyplukac ze zwiru wiec po co sobie to wszystko utrudniac??  Huh i te kartoniki niech dotknie szyby-co z tego i tak tego nie widac...

250L słodkie
540L + 112L morskie
djbasti
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1256 : Październik 20, 2010, 22:48:18 »

wiadomo ze można wypłukać ze żwiru ziemie, ale nikt nie będzie co chwila robił restart akwarium. A jak się ziemia dostanie na powierzchnie to będzie ciemno  Wink i zacznie kwitnąc. Kazdy robi jak chce życzę powodzenia

500l
54l
Pozdrawiam!
starnaw
Nowy
*

« Odpowiedz #1257 : Październik 21, 2010, 10:01:31 »

No dzięki djbasti... za jakieś 2 tyg chyba postawię baniaczek na ziemi:) i zobaczymy.... chciałbym zrobić sobie hybrydę jak ma TURYSTA... mam oswietlenie HQI 2x150W + 2xT5 54W blue świetlówki smigaja tylko ze 4 lub 5 godz na dobę.... a HQI od 9 do 21... akwa mam 150x40x50wys... ile bedę musiał naswietlać jak bedzie ziemia.... Co2 podaję tylko jak mam światlo tzn tylko za dnia.... w dzien mam ph6.8-7 a zawartość Co2 w wodzie do 29-30ppm w nocy jak nie podaję to ph wzrasta mi o jakieś 0.20 czasem 0.30 a i wiem że nie którzy nie sa zwolennikami filtrów dennych ale jak bym zastosował np ruszt który mam u siebie... na ruszt wysypal by ze 2 cm żwiru lub 3 i na żwir ziemie i znowu żwir to może nie zassal by ziemiod spodu (aż takiego ssania nie mam) to m oże wykluczyłbym calkowicie strefy beztlenowe bo woda by porzez podłoże przchodziła i by był ruch jak myslicie??? pozdrawiam

Baniak 300L
Nawożenie CO2 butla,PG
djbasti
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1258 : Październik 21, 2010, 11:18:40 »

No dzięki djbasti... za jakieś 2 tyg chyba postawię baniaczek na ziemi:) i zobaczymy.... chciałbym zrobić sobie hybrydę jak ma TURYSTA... mam oswietlenie HQI 2x150W + 2xT5 54W blue świetlówki smigaja tylko ze 4 lub 5 godz na dobę.... a HQI od 9 do 21... akwa mam 150x40x50wys... ile bedę musiał naswietlać jak bedzie ziemia.... Co2 podaję tylko jak mam światlo tzn tylko za dnia.... w dzien mam ph6.8-7 a zawartość Co2 w wodzie do 29-30ppm w nocy jak nie podaję to ph wzrasta mi o jakieś 0.20 czasem 0.30 a i wiem że nie którzy nie sa zwolennikami filtrów dennych ale jak bym zastosował np ruszt który mam u siebie... na ruszt wysypal by ze 2 cm żwiru lub 3 i na żwir ziemie i znowu żwir to może nie zassal by ziemiod spodu (aż takiego ssania nie mam) to m oże wykluczyłbym calkowicie strefy beztlenowe bo woda by porzez podłoże przchodziła i by był ruch jak myslicie??? pozdrawiam

No wiesz pewne ryzyko jest ze ci będzie zasysało ziemie. A to by było bardzo nie dobrze i morze doprowadzić do restartu zbiornika. U mnie się świeci światło od 11 do 22 i tez w tym czasie poddaje CO2 bo wtedy rośliny go pobierają. W nocy poddawanie Co2 nie ma sensu bo go rośliny i tak nie pobierają.

500l
54l
Pozdrawiam!
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #1259 : Październik 21, 2010, 15:25:05 »

wiadomo ze można wypłukać ze żwiru ziemie, ale nikt nie będzie co chwila robił restart akwarium. A jak się ziemia dostanie na powierzchnie to będzie ciemno  Wink i zacznie kwitnąc. Kazdy robi jak chce życzę powodzenia

A przez firanke albo taka oto siatke to ziemia nie przejdzie?? Ja baniaki mam juz rok na ziemi i nie ma sladu zeby ziemia wychodzila w wode....

250L słodkie
540L + 112L morskie
Strony: 1 ... 82 83 [84] 85 86 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: