Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 83 84 [85] 86 87 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 635594 razy)
djbasti
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1260 : Październik 21, 2010, 16:53:09 »

wiadomo ze można wypłukać ze żwiru ziemie, ale nikt nie będzie co chwila robił restart akwarium. A jak się ziemia dostanie na powierzchnie to będzie ciemno  Wink i zacznie kwitnąc. Kazdy robi jak chce życzę powodzenia

A przez firanke albo taka oto siatke to ziemia nie przejdzie?? Ja baniaki mam juz rok na ziemi i nie ma sladu zeby ziemia wychodzila w wode....

ja nie mowie ze ci wychodzi. U mnie jest taka siatka. Akwarium działa od 2 lat i jest wszystko ok, ani razu ziemie się nie pokazała. Wszystkie drogi prowadza do celu  Wink

500l
54l
Pozdrawiam!
starnaw
Nowy
*

« Odpowiedz #1261 : Październik 21, 2010, 17:05:16 »

No w sumie pewne ryzyko jest djbasti... no ale kto nie ryzykuje ten nie ma Smiley więc zrobię tak jak pisalem wczesniej mam dwa kominy pod jeden mam podlaczony kubełek a pod drugi kaskade... do tego jeszcze jeden kubelek jako główny... połoze ten ruszt co mam - na niego nasypię ze 3 cm żwiru i tutaj mi podpowiedzcie Smiley moze położę tą siatkę na pierwszą warstwę żwiru.......(chociaż jak korzenie w nia wejdą to bedzie dramat z przesadzaniem...więc chyba zrezygnuje z tej firanki)jak kolega Marcin14 napisal ziemia jak ma prejść to i przez firankę przejdzie.... imoże ona troche pomoże ale też może utrudnić jak ktoś bedzie chcial zmienić troszkę aranżacje to korzenie bedzie musiał ciąć i zostawiać w podlozu....  na to zwir 3cm ziemi do ziemi nie dodaje węgla ani żwiru rzecznego ani keramzytu jak pisali inni chociaż dodał bym coś bo jak robić to raz i już ....ogranicza mnie to że mnie nie ma w polsce a tutaj w sklepach raczej nie maja keramzytu itp a do zwiru rzecznego to już napewno nie mam dojścia chociaz tyle wody jest no trudno... jedynie na wczesniej nasypaną ziemię w odstepach od siebie około 5 cm powsadzam kulki gliniano torfowe bo żonka  mi przywiezie .... i na to ze 4-5 cm żwiru... ruszt zastosuję nie do filtracji lecz do cyrkulacji wody... nie oszukujmy się kaskada aż  tak nie ssie a w kubełku mogę zmniejszyć przepływ i też nie bedzie ssał pełna parą.... jezeli jednak coś pójdzie nie tak...to w każdej chwili mogę odpiąć filtry od kominów i zwyczajnie zastosować je jak główny filtr ale mam nadzieję że curkulacja chociaż trochę zniweluję strefy bez tlenowe....... tylko ile tego światła podawać w pierwszych okresach i jak go zwiększać... pokrywa wisi mi teraz nad akwa jakieś 25cm...... a koledzy moze znacie może jakieś odpowiedniki keramzytu w jeyku lacińskim lub cos takiego żebym sobie mógl dodać do tej ziemi.... przeciwnicy dennego filtra powiedzą ze może się usralem ze tak powiem z tym filtrem ale stosowałem wczesniej również kabel grzewczy i w zupełności nie polecam...miał przebicie  żadnych bezpieczników normalnie nic...i dlatego spróbuje z tym rusztem jeśli chodzi o ziemię... no jak myslicie takie warstwy wystarczą  pierw żwir 3-4 cm , ziemia 3-4 i  żwir 3-4 no może jakieś propozycję może cieńsze lub grubsze warstwy... i jak z tym naświetlaniem.... pozdrawiam cieplutko
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2010, 17:10:44 wysłane przez starnaw » Zapisane

Baniak 300L
Oświetlenie HQI 2x150W+2xT5 54W
Filtacja EHEIM,TETRA TEC 1200, KASKADA
Nawożenie CO2 butla,PG
ewciarzek
Zainteresowany
**

-.-"

« Odpowiedz #1262 : Październik 23, 2010, 18:20:50 »

hej Wink a ja mam takie pytanie dziś w samochodzie sobie pomyslalam  ze jak wezne ziemie i na ziemie zwir to ten brud nie pójdzie do góry i woda zrobi sie czarna jest to możliwe czy może dało by rade zdeka wypłukać ziemie czy cuś co wy o ty sadzicie ?
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #1263 : Październik 23, 2010, 19:05:40 »

Jak wyplukasz ziemie to zostani Ci jalowy piach... Zrob sobie eksperyment z garscia ziemi i sprobuj wyplukac....

250L słodkie
540L + 112L morskie
djbasti
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1264 : Październik 24, 2010, 06:50:57 »

hej Wink a ja mam takie pytanie dziś w samochodzie sobie pomyslalam  ze jak wezne ziemie i na ziemie zwir to ten brud nie pójdzie do góry i woda zrobi sie czarna jest to możliwe czy może dało by rade zdeka wypłukać ziemie czy cuś co wy o ty sadzicie ?

ziemie nie trzeba płukać, jak pójdzie na to żwir ewentualnie pomiędzy siatka, to się nie zabrudzi. Tylko trzeba uważać jak zalewasz zbiornik.

500l
54l
Pozdrawiam!
starnaw
Nowy
*

« Odpowiedz #1265 : Październik 25, 2010, 21:53:19 »

pod koniec przyszłego tygodnia będę stwiał moją prawie 300tke na podłozu z ziemi jednak się zdecydowalem:).... tylko że mam jedynie ziemie i za parę dni będe mial kulki  gliniano-torfowe.... powiedzcie czy to wystarczy??? torfu raczej nie bede miał... i powiedzcie mi teraz czy do ziemi moge dosypać żwiru tego co teraz stosuję jako podłoże żeby troszkę spulchnić ziemię??? dodam że ziemia posiada troche piachu i torfu pewnie tez bo przy testowym płukaniu był rozpoznawalny- a i ziemia organiczna bez żadnych nawozów - nada się:) -  więc jak juz dodam ten żwir to mogę na tą ziemie nasypać pozostałość tego samego żwiru?Huh czy raczej do ziemi nic nie dodawać????zostawic ja taką jaka jest + te kulki?? jeśli kulki to w jaki sposób poprostu je wrzucić do ziemi czy posadzić w pewnych odległościach jak już ją nasypię do akwa??a i mam też węgiel aktywny dodać troszkę tego węgla cz raczej bez węgla??? pzdr
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2010, 22:02:33 wysłane przez starnaw » Zapisane

Baniak 300L
Nawożenie CO2 butla,PG
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1266 : Październik 26, 2010, 20:02:51 »

Witam
nie wiem czy Tobie pomogę, ale napiszę jak ja bym to zrobił :-) użył tej ziemi co masz dodał te kulki g-t, zakupił bym troszkę keramzytu jest nie drogi kilka zł,.. nie dodawał bym tego żwiru do ziemi tylko użył go do przykrycia ziemi....
U siebie mam normalną ziemię z torfem, z Castoramy z keramzytem i chyba troszkę piasku (z budowy) i kulek g-t dodałem ziemia już jest w moim drugim baniaczku, a w obecnym jest już od lutego.

A kulki możesz rozmieścić co kilka centymetrów lub też rozdrobnić je i wymieszać z ziemią......

pozdrawiam mam nadzieję że choć troszkę pomogłem

starnaw
Nowy
*

« Odpowiedz #1267 : Październik 26, 2010, 20:21:21 »

no hej kolego dzieki wielkie... pomogleś i to galancie.... tylko że nie mam tego keramzytu .... poszukam w ogrodniczych a że jestem w irlandii to bedzie to muszę szukać pod nazwą LECA a jakiś rozmiar tego keramzytu jaki granulat mniej wiecej.... no jak bedzie wielki to go młotkiem potrakruje Smiley.... a jak go nie będę miał to może być sama ziemia z kolkami???
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2010, 20:32:56 wysłane przez starnaw » Zapisane

Baniak 300L
Nawożenie CO2 butla,PG
starnaw
Nowy
*

« Odpowiedz #1268 : Październik 27, 2010, 19:54:34 »

no hej kolego dzieki wielkie... pomogleś i to galancie.... tylko że nie mam tego keramzytu .... poszukam w ogrodniczych a że jestem w irlandii to bedzie to muszę szukać pod nazwą LECA a jakiś rozmiar tego keramzytu jaki granulat mniej wiecej.... no jak bedzie wielki to go młotkiem potrakruje Smiley.... a jak go nie będę miał to może być sama ziemia z kolkami???

no niestety nie było kermazytu... kupiłem więc to co było lawę.... nada się takie toś???pozdrawiam

Baniak 300L
Nawożenie CO2 butla,PG
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1269 : Październik 28, 2010, 15:55:10 »

nada się :-)
pozdrawiam

starnaw
Nowy
*

« Odpowiedz #1270 : Listopad 06, 2010, 21:20:21 »

Siemka...
No i stało się postawiłem baniaczek na ziemi:)... wszystko pięknie zalane zero jakich kolwiek smieci z ziemi ani nic z tych rzeczy...tylko 24 godz po zalaniu mam pierwotniaki... oswietlam 6godz na dobę.... z tym że wodę mam jakby herbacianą.... delikatnie i nie wiem do tej pory jak miałem pierwotniaki to miałem mleko a nie herbatę w sumie to jak brudne mleko - pomiędzy średni0 brudne a bardzo brudne... czy to normalne że od tej ziemi taki trochę kolor może być przy dojrzewaniu????bo przecież nie mozliwe że mi zakwitła jak jest 24h w baniaku i oświetlenie śmiga 6h...

Kupiłem też 4 kokosy jak je gotowalem to aż czarna woda była gotowaem je z 8razy no była trochę jaśniejsza woda ale i tak ciemna.... więc wlożylem wczoraj do akwa... rano woda herbaciana więc wyjołem dziś rano....a woda wciąż taka sama delikatnie hrbaciana....
wie ktoś coś ... czy to wina ziemi czy coś nie halo??? ja mam nadzieję że to przejdzie........... co myslicie???pozdrawiam

Znalazlem że u turysty to samo było.... brudne mleko no mam nadzieje że mam to samo co on:)...no zobaczymy jak się ustabilizuje wszysko....chyba ziemia wpływa na kolor...

NO DOBRA... mleko zeszło ale woda herbaciana została? czy to normalne??? podmieniłem wczoraj 20% trochę pomogło jutro znowu podmienie 20% może pomoże........
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2010, 17:22:15 wysłane przez starnaw » Zapisane

Baniak 300L
Nawożenie CO2 butla,PG
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #1271 : Listopad 15, 2010, 17:08:56 »

Witam.
Mam akwarium 30 L ktos chcial wyrzucić więc przygarnołem 50x30x20 (dł x wys x szer) i mysle czy nie zrobic w nim akwarium roslinnego na ziemi (chciałbym sprubować swoich sił) .
Chce kupic lampe takową http://allegro.pl/belka-oswietleniowa-15w-akwarium-max-60cm-i1310355967.html co by mi dawało 0,5 W/L
i Podłoze cos w stylu JBL MANADO ;Aqua Substrate  Q1: Czy konieczne jest mieszanie ze zwirkiem tej ziemi czy moze byc sama ziemia?
Q2: Na wszystkich tych roślinnych nawet odkrytych (niskich roslinach) nie widze filtra ani nic w podobie , jest on zasłoniety czy nie jest potrzebny , słyszalem ze nie jest ale chce sie upewnic?
Faune myslalem dać albo z 8-10 neonków inessa albo krewetki małe. Nie przewiduje CO2 raczej srednio lub mało wymagające rośliny ale zeby bylo ładnie zarośnięte.
Czy mój pomysł i takie zestawienie mogło by sie powieść?

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
QuQi
Nowy
*

« Odpowiedz #1272 : Listopad 18, 2010, 16:10:15 »

Witam.
Mam zbiornik ok 50l, podłoże ziemia ogrodowa z torfem i gliną a na tym bazalt.
Oswietlenie 20W, filtr eheim 2213.
Mam takie pytanie czy moge zostawic takie akwarium bez przycinki roślin az zarosnie na maksa czy może to spodowodwac jakieś złe skutki? Posiadam w nim krewetki RC i slimaki helena a nie chce za bardzo w nim ingerować bo jest duzo malutkich krewetek oraz jajek helenek.
Chciałbym sie ograniczyc tylko do podmianki wody. Rosliny dośc szybko rosną nurzance, wakortka, hygrophilia i roznego rodzaju mchy( tu mysle od lekkiej przycince aby nie gnil)
lajtowygosc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1273 : Listopad 30, 2010, 19:44:01 »

a ja mam takie pytanko czy nie dało by się zastosować jakiś małych grzałek np 15 w w podłożu zamiast tych kabli grzewczych lub zakopać swoją grzałkę w ziemi??
dawnego czasu jak pamiętam to właśnie w taki sposób ukrywałem grzałkę w żwirze
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #1274 : Listopad 30, 2010, 20:44:37 »

To chyba zależy od grzałek, bo ja czytałem, że nie mogą stykać się z dnem.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Strony: 1 ... 83 84 [85] 86 87 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: