Chciałbym do mojego akwa 54l dać ziemie ogrodową lecz nie wiem jaką. To musi być jakaś specjalna do roślin? Czy zwykła ziemia z pola? Na ziemie trzeba dać ten żółty piasek co pisze w pierwszym poście? Czy mogę od razu dać czarny bazalt? I czy wogóle opłaca się dać do akwa 54l ziemie? Oświetlenie będzie ok 0,7w/l
Witam
Jojtek co do ziemi mogę Tobie powiedzieć na własnym przykładzie, gdyż u mnie baniaczek chodzi już ponad 1,5 roku na ziemi
to tak ziemię możesz dać kupną uniwersalną z Castoramy moim zdaniem z pola też się nada.... do tej ziemi możesz dodać torf, glinę, piasek rzeczny przepłukany ( na budowie znajdziesz), do tego możesz dodać keramzyt(z ogrodniczego)...to wszystko najlepiej jak byś przykrył siatką lub firanką itp aby ziemia nie wypływała, a na siatkę możesz dać co już będziesz chciał czy żwirek, bazalt itd...
Czy ziemia opłaca się w 54l myślę, że tak ja przygodę z ziemia rozpocząłem w 80l (chyba tyle litrów miało moje akwa)
co do oświetlenia to jeśli 0,7W to myślę że OK ja też takie miałem i wszystko super rosło obecnie mam prawie 1W lub lekko ponad i też jest OK!!! nie ma co się sugerować że ziemia jest tylko do LOW TECH
pozdrawiam