Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 92 93 [94] 95 96 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 635509 razy)
tomek190384
Nowy
*

« Odpowiedz #1395 : Kwiecień 12, 2011, 19:52:38 »

ja wiem że niby różnicy nie ma ale 450 to trochę roboty nie chciał bym zrobić glonarium

112 LT 3x18w6500k tetra EX700
Arron
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1396 : Kwiecień 12, 2011, 21:23:31 »

Witam
Zamierzam zrobić akwa na bazie ziemi ogrodowej wiec myślę nad tym tak a więc zamierzam zmieszać ziemie z żwirem w proporcjach 5l na 5l czyli razem 10l,i na to dam żwir bazaltowy czarny około 8l i w tym pytanie czy mogę tak zrobić może jakieś propozycje od was aha chce dodać że akwa obecnie normalnie funkcjonuje zamierzam wiec zlać całą wodę i wszystko zrobić .
Pozdrawiam
Akwa 112l profil
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2011, 21:41:12 wysłane przez Arron » Zapisane
akwamaniak89
Nowy
*

« Odpowiedz #1397 : Kwiecień 12, 2011, 21:38:14 »

Bedzie duzo glonow..skoro decydujesz sie na zbiornik 450 to musisz sie liczyc z konsekwencjami a wiec 4 razy wiecej pracy wlozysz przy pielegnacji tego baniaka niz w 112..ale efekt napewno jest tego wart Tongue

Moje 112   Wink

Uploaded with ImageShack.us
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #1398 : Kwiecień 13, 2011, 19:38:07 »

Bedzie duzo glonow..skoro decydujesz sie na zbiornik 450 to musisz sie liczyc z konsekwencjami a wiec 4 razy wiecej pracy wlozysz przy pielegnacji tego baniaka niz w 112..ale efekt napewno jest tego wart Tongue
No co ty... Słyszałeś o tym, że baniaki już pow. 200l same się oczyszczają?
@szymonw posiada baniak na ziemi 225l i nie miał uruchomionego żadnego filtra  Cheesy

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1399 : Kwiecień 18, 2011, 18:36:28 »

Mam aktualnie 4 zbiorniki: 240, 200, 75, 54. Najwięcej pracy  w 54....
stachurybka
Nowy
*

« Odpowiedz #1400 : Maj 01, 2011, 14:33:18 »

Po przejrzeniu chyba wszystkiego co znalazło google Grin, przeanalizowaniu za i przeciw........ jutro wielki dzień...RESTART...200 litrów.
Na dno pójdzie mieszanka ziemi z kretowiska, torfu, ziemi kwiatowej, piasku, gliny i 3/4 paczki Jbl podżwirowego substratu (dostałem od kumpla). Do tego 250 ml węgla aktywnego. ziemie były wymoczone, wysuszone 3x. Przesiałem wszystko przez sito o oczku 0,8 cm i przetarłem na sicie 0,4 cm. Mieszanka jest praktycznie bez zapachu, grud, ciężka i zwarta po ściśnieciu w ręce. Zamierzam dać ok 3 cm na dno, na to dwie warstwy najzwyklejszego ręcznika papierowego (by zapobiedz wymywaniu na początku), na to żwir 2-5 mm aby ładnie obciążyć mieszankę oaz dlatego że go mam  Grin ok 2-4 cm oraz z 5-7 cm filtusia florana.... Zobaczymy jak ta mieszanka się spisze. Z przodu planuję ok 6- 7 cm podłoża z tyłu 12-15. Zobaczymy jak to wszystko będzie wychodzić w praniu... Może macie jeszcze jakieś sugestie czy podpowiedzi....Jak mi się uda zrobię małą fotorelację step by step z zakładania zbiorniczka Grin
komanch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1401 : Maj 01, 2011, 14:55:38 »

Ze swoich doświadczeń na starcie, pozostałem przy samej ziemi (czystej z ogródka) + żwirek, nic więcej, bo nie potrzeba, a tylko niepotrzebne pierwiastki na starcie które na pewno będą wpływać na skład chemiczny wody.  IMO mieszanka niewskazana, robiłem a la Diana Walstad i rośliny rosną jak szalone już po tygodniu.
Żadne siatki, firanki, papiery, nic nie wypływa, zero mulenia itp, czysta szklana woda.
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2011, 14:58:38 wysłane przez komanch » Zapisane
stachurybka
Nowy
*

« Odpowiedz #1402 : Maj 01, 2011, 15:08:55 »

Ze swoich doświadczeń na starcie, pozostałem przy samej ziemi (czystej z ogródka) + żwirek, nic więcej, bo nie potrzeba, a tylko niepotrzebne pierwiastki na starcie które na pewno będą wpływać na skład chemiczny wody.  IMO mieszanka niewskazana, robiłem a la Diana Walstad i rośliny rosną jak szalone już po tygodniu.
Żadne siatki, firanki, papiery, nic nie wypływa, zero mulenia itp, czysta szklana woda.
Zgoda jeśli zakłada się lt, to ziemia starczy. Nie wiem dlaczego piszesz, że mieszanka niewskazana, roślin będzie dużo, co2, docelowo 1w/l. Więc moim skromnym zdaniem sama ziemia by nie starczyła na długo. No ale to tylko moje zdanie i mogę się mylić. Dodatkowych pierwiastków się nie boję, na dzień dzisiejszy podaję duże ilości nawozów (sole) a i tak roślinki potrafią wykazać niedobory. Myślę więc, że taki spichlerzyk się przyda. Może będzie jakiś wysypik glonów na początku ale nie taki diabeł straszny hehe.
zervis
Nowy
*

« Odpowiedz #1403 : Maj 04, 2011, 20:20:06 »

Witam, tydzień temu reaktywowałem moje 240l akwarium. Dzisiaj miałem wpuszczać rybki, ale zdecydowałem się jednak zmienić podłoże - obecnie mam grubo ziarnisty biały marmurek, który nie prezentuje się zbyt dobrze.
Ktoś na forum polecał bardzo ziemię do palm i kaktusów, u mnie mieli albo do palm, albo do kaktusów (skład generalnie chyba taki sam), wziąłem do kaktusów.

Ziemia do kaktusów:
Skład: torf niski, kora, naturalny nawóz pasteryzowany (BEZPIECZNE?), piasek, dolomit, ziemia gliniasta.
pH: 6,5-7,5
Produkt na bazie torfu niskiego ze zwiększoną zawartością gliny, oraz piasku.

Czy do takiej ziemi konieczne będzie dodawanie gliny, oraz piasku?

Keramzyt kupiłem taki jaki był w ogrodniczym - grube, duże kuleczki, ale nie powinny wypływać, użyje siatki, albo jeszcze wcześniej będę go gotował 1-2h w wodzie (podobno po takim zabiegu już nie wypływa).
Czy może lepiej go pokruszyć na mniejsze?
I tu takie pytanie odnośnie keramzytu - jest to wypalana glina, stosujemy jako siedlisko bakterii, ale nie ma już tych właściwości co glina? A jeśli ma to po co ta glina?
Kolejna sprawa - Turysta pisze, żeby wymieszać to wszystko jeszcze z fitus floran, a to chyba też wypalana glina, więc po co?

Co do torfu kwaśnego - nie mogłem znaleźć 5l worka (mieli tylko 20l) i nie kupiłem (szukałem w innym ale też min 20l), ale czy użycie węgla aktywnego + torfu nie niweluje działania torfu?
Mam 500g torfu do wkładów filtracyjnych w razie czego, ale to chyba za mało;p
Postaram się jeszcze kupić ten torf kwaśny.

Aktualnie mam na 240l akwarium:
3x 5l ziemi do kaktusów (ze zwiększoną zawartością gliny oraz piasku)
2x 2l keramzytu (duże, grube ziarenka)
2x 500g węgla aktywnego (granulki)
siatka do tynków
10 worków bazaltu czarnego (10x 1,5dm^3, 0,5-10mm) - ziarenka trochę duże, ale innego nie mieli, liczyłem, że powinno wyjść ok 3cm żwirku na powierzchnię, może dokupię jeszcze mniejszy i przysypię na samą górę, albo wykorzystam stary żwirek bezpośrednio na siatkę (tani ten bazalt to nie jest).

I teraz:
- mieszać ziemię do kaktusów z tym piaskiem i gliną (wziąłem więcej ziemi w nadziei, że nie trzeba)?
- ile dać keramzytu? kruszyć go? gotować żeby nie wypływał?
- jedno opakowanie węgla, czy dwa? wymieszać ze wszystkim, czy posypać ziemię z góry (przed siatką i żwirkiem)?

Mam jeszcze 1/5 pudełka Tetra Plant Inital Sticks (nawóz w tabletkach), myślę to do tego wszystkiego dorzucić (do ziemi).
Tabletki po rozpuszczeniu opadają na dno, w obecnym żwirku (który zmieniam) już je zastosowałem, mam zamiar odzyskać ten nawóz i wykorzystać w nowym podłożu (żwirek)

Rośliny sadzić na siatce i zasypać żwirkiem, czy lepiej wyciąć dziurki w siatce i wsadzić bezpośrednio do ziemi?
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2011, 20:31:17 wysłane przez zervis » Zapisane
stachurybka
Nowy
*

« Odpowiedz #1404 : Maj 05, 2011, 21:46:32 »

Ja bym ziemię dobrze rozdrobnił, przesiał, wymieszał ze skruszonym keramzytem i całą resztą. lekko namoczył ubił na dnie odsuwając po kilka cm od ścianek. Na to dał stary żwirek i na to dopiero bazalt bez żadnych siatek. Mam tak w 200 litrów i nic nie wypływa (kilka dni temu zrobiłem restert). Obejrzyj w prezentacji mojego akwariurm jak to wyszło.
zervis
Nowy
*

« Odpowiedz #1405 : Maj 05, 2011, 23:35:16 »

Dzisiaj już z tym zrobiłem, bo miałem czas, a nikt nie odpisywał.

Wylałem 1/2 wody (nie miałem gdzie odlać), resztę wlałem do misek.
Przepłukałem obecny żwirek w wodzie akwariowej żeby nie wyrzucać nawozu który tydzień temu umieściłem (głównie żelazo i związki próchnicze, w tabletkach, ale się rozpuściło).
Do czystego, pustego zbiornika rozsypałem na dno glinę (miejscami widać dno), po bokach wsypałem nowy (przepłukany) żwirek, do środka przygotowaną ziemię.

Ziemię przygotowałem tak:

10l ziemi do kaktusów + 5l torfu kwaśnego + ok 3 garści gliny (dobra glina z lasu, nic z nią nie robiłem) + ok 1kg piasku rzecznego (dość długo wylegiwał się na słońcu, powinien być dobrze zmineralizowany - nie płukałem, 1kg a nie 2-3 bo ziemia do kaktusów już zawierała śladowe ilości, więc w sumie nie musiałem go dodawać.).
Keramzyt 4l, ziarenka grubsze, ale i mniejsze, próbowałem rozbijać, ale marnie szło, zmieszałem taki jaki miałem.

Wykorzystałem całą ziemię, z tyłu dałem trochę więcej, chyba wyszło 4-5cm, ale pulchno.

Na to wszystko siatka do tynków wycięta na wymiar - miałem to dałem, żeby potem nie było problemu z oddzieleniem żwirku.

Na siatkę wrzuciłem resztę piasku rzecznego - tym razem przepłukany, ledwo dziurka w siatce przysypało (taki miałem zamiar - żeby ograniczyć ewentualne wypływanie ziemi).

Nasypałem bazaltu czarnego 0,5-10mm, ok 2-3cm - więcej nie miałem, muszę dokupić.

Wlałem wodę, a właściwie zawiesinę wodną z rozpuszczonym nawozem Tetra Plant Inital Sticks w ilości 1/4 zbiornika + resztę ustanej wody z tygodniowego akwarium (zabarwiona garbnikami z wkładu torfowego) + trochę świeżej wody, w sumie 1/2 akwarium zalane.

Woda z uwagi na nawóz bardzo mętna, odrobina torfu wypłynęła przy wlewaniu wody - obecnie czekam, aż nawóz całkiem osiądzie (nie będzie z tym problemów), zasypię drugą warstwą żwirku (drobniejszego mam nadzieję) i wsadzę rośliny.

Kupiłem 2x 500g węgla aktywnego specjalnie do tego podłoża, ale stwierdziłem, że to głupota upychać tam węgiel który będzie tylko ujałowiał ziemię, zamiast ją nawozić, siedliska dla bakterii w tej ziemi i tak masa, do tego keramzyt, więc naprawdę nie widzę sensu. Diana coś o takim zabiegu pisała?;>

Ograniczyłem światło, ale i tak spodziewam się ataku glonów, dam im pożyć kilka dni, potem wrzucam węgiel do filtra na dwa dni, żeby oczyścić wodę i ją wyklarować (garbniki).

Ewentualnymi glonami zajmą się młode kosiarki, lub otoski.

Mam nadzieję, że wszystko wypali.

@stachurybka: starego żwirku chyba jednak nie będę mieszać, bo to biały marmurek / bazalt z mieszanką szarego żwirku, wolałbym zostać przy czarnym, a przy mojej warstwie, to zaraz by białym gdzieś  straszyło.

pozdrawiam
rafik0674
Nowy
*

« Odpowiedz #1406 : Wrzesień 14, 2011, 18:34:11 »

Mam pytanko czy 2cm na ziemię to nie będzie za mało to jest moje pierwsze Akwarium z tak na poważnie !!
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1407 : Wrzesień 15, 2011, 08:47:02 »

warstwa ziemi do 2 cm i na to conajmniej 5 cm żwiru powinno być ok. Tak miałem u siebie i było ok.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #1408 : Wrzesień 16, 2011, 16:37:14 »

Ja mam ziemi 1cm i około 3cm żwiru 3mm w 40 litrach i jak narazie pół roku wszystko gra... rośnie Smiley

zadumany
Nowy
*

« Odpowiedz #1409 : Wrzesień 27, 2011, 19:30:00 »

Witam. Mam akwarium 200 l od wiosny z obsadą rybek i roślin. I planuję dla lepszego wzrostu roślin na dno dodać ziemi gdyż przy obecnym podłożu JBL AQUABASIS PLUS 5L (spód podłoża) JBL Manado 10L wymieszane z 20L żwirku granulacja 2-8 (wierzchnia warstwa podłoża) w sumie podłoża mam 8 cm. Za bardzo nie chcą rosnąć. Dołożyłem CO2 co poprawiło wzrost ale wciąż to nie jest to co chciałbym mieć. A dokładniej chodzi mi o rośliny czerwone (jeśli można tak to nazwać) gdyż z nimi mam największy problem bo w ogóle nie chcą mi rosnąć oraz te rośliny które mają większe wymagania. Nawożę dodatkowo nawozem Easy Life ProFito.
I wracając do sedna sprawy chciałbym się dowiedzieć czy reset w postaci wyciągnięcia wszystkich ryb i roślin spuszczenia wody do baniaków i wybranie w środkowej części obecnego żwirku a zastąpienie go ziemią i ponowne przysypanie tej ziemi tym, że żwirkiem, zalaniem wodą która zmagazynowałem w baniakach i obsadzeniem roślinami oraz wpuszczenie w tym samym dniu ryb jest możliwe? W sumie wszystko aż do roślin jest możliwe ale nie wiem co z rybami?   czekam na odp
Strony: 1 ... 92 93 [94] 95 96 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: