Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « dolewam demineralki a ph wciąż wysokie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dolewam demineralki a ph wciąż wysokie  (Przeczytany 1780 razy)
ujaali
Nowy
*

kubeczkom z bojownikami też NIE

« : Styczeń 27, 2008, 00:00:38 »

PH mojej kranówy to 7,5 TWWO=13*niem.
Akwa ma 25l brutto.
Są w nim roślinki, korzeń, kokos, żwirek rzeczny.
Oświetam akwa 12h dziennie, lampką biurkową 50W póki nie kupię odpowiedniej świetlówki.
Filtr Kaskada 300.

Dolałam 5l demineralki (PH=5,5, TWWO i TWW zbliżone do 0) przy pierwszej podmianie, przy drugiej mniejszej 2l demineralki i szklankę gotowanej kranówki (ph 6,5). Zmierzyłam PH i nadal ma 7,5. Dziś podmieniłam ok 3l wody na czystą demineralkę i nadal mam wysokie PH (7,5).

Do wody dodałam również 5ml sera nitrivec na początku oraz 2ml sera florena przy każdej z dwóch ostatnich podmian, dzis również dodałam 2ml sera nitrivec.

Chciałabym, aby PH wody było niższe od 7.

Używam testów zooleka, dwuzakresowe.

Co może być przyczyną niezmienności ph pomimo dolewania kwaśnej wody?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2008, 00:02:33 wysłane przez ujaali » Zapisane

jestem kobietą;)
http://www.bojownik.pl
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2008, 00:22:02 »

hmmmm jakby to powiedzieć.

po pierwsze pomiar pH wody zdemineralizowanej nie ma sensu, bo w tej wodzie nie ma jakby nic, co mogło by tworzyć odczyn pH. To, że ci coś pokazuje na testach to jest wirtualne. Wystarczy drobinka kwasu, np śliny lub drobinka zasady aby pH odbiło 180 stopni i pokazywało zupełnie inny odczyn.
Natomiast twoje akwa jest bogate we wszystko. Ma swoje ph i już. I broni się przed jakąkolwiek zmianą. Jeśli będziesz dolewała wodę zdemineralizowaną, to nic się nie zmieni. Akwa narzuci swoje ph i tyle.

Jeśli chcesz obniżyć ph, to albo bimbrownia, albo dodawanie do podmienianej wody jakiejś niskogazowanej Dobrawy.
Przy takim małym małym akwa jest w tym sens. Niech wypowiedzą sie inni.

PS nitrivec nie ma z tym nic wspólnego
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2008, 00:24:38 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
ujaali
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 27, 2008, 00:53:18 »

To wiele wyjaśnia, myślałam ze poprzez dodawanie demineralki obniżę ph. Z pewnością spadła twardość wody to też dobrze Smiley Spróbuję z liśćmi ketapnagu i szyszkami olchy czarnej. Filtracja przez torf obniża ph, lecz mam kaskadę i nie wiem czy to technicznie możliwe. Kiedyś zastanawiałam się nad skutkami dolewania wody mineralnej do akwa z lekkim gazem. Ma co2 wiec pozytyw dla roślinek, ale zawiera też minerały i nie wiem jaki będzie ich wpływ na wodę. Póki nie mam rybek mogę troszkę poeksperymentować.

edit,

Muszyna:
kationy: (mg/l)
wapniowy 232,4
magnezowy 36,75
sodowy 24,80
potasowy 4,70

Aniony: (mg/l)
wodorowęglanowy 1083,07
siarczanowy 27,60
chlorkowy 3,55
fluorkowy 0,16
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2008, 11:52:19 wysłane przez ujaali » Zapisane

jestem kobietą;)
MirasZ
Moje akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 27, 2008, 12:22:13 »

Używam testów zooleka, dwuzakresowe.

Spróbuj innych testów i przeczytaj o zooleku
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,13251.msg111689.html#msg111689

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #4 : Styczeń 28, 2008, 19:41:14 »

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,6947.msg69473.html#msg69473

ujaali
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 29, 2008, 14:23:32 »

czytałam, czytałam Smiley Dzisiaj pójdę po świetlówkę i testy. Przetestuję skuteczność szyszek a później inne metody. W sumie to plan na dłuższy okres z tym ph. Ważne że już wiem ze deminewralka nie ma na nie wpływu.

jestem kobietą;)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #6 : Styczeń 31, 2008, 14:53:45 »

Ważne że już wiem ze deminewralka nie ma na nie wpływu.

Właśnie ma wpływ, tyle że nie sama. CO2 to drugi czynnik.
Póki nie ma rybek, możesz troche popróbować z wodą gazowaną, choć nie jest to optyalna metoda. Tyle, że poszukaj wody o małej zawartości minerałów... Primavera ponoć jest OK, tylko nie wiem, czy jest w wersji gazowanej. Najlepiej jakby suma mineralizacji nie była wiele wyższa niż 200mg/l

Jak Ci tak bardzo zależy na niskim pH to mała bimbrownia jest bardzo szybko do zrobienia. W sklepach są też takie malutkie zestawy na jakieś tabletki, czy butle od dezodorantów. Na początek można cuś takiego wypróbować, choć w sumie to wychodzi b. drogo.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: