Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: 30l kardynałkowo - kadilak  (Przeczytany 8399 razy)
kadilak86
Nowy
*

« : Styczeń 27, 2008, 21:06:50 »

Witam.
Oto moje pierwsze akwarium. Miało być coś w stylu nature, a wyszło co wyszło Wink

Dane:

pojemność - 30l (40x25x30)
oświetlenie - świetlówka 18W (12h)
filtracja - kaskada aquael fzn-1
temperatura - 22-23°C
PH 7,5
GH 20
podmiana wody - ok 25% co tydzień
chemia i nawożenie - nawóz w płynie z allegro co tydzień + uzdatniacz z żywymi kulturami bakterii po każdej podmianie wody

Flora:

- Sagittaria subulata
- bolbitis heudelota
- java moss
- cryptocoryne
- Cladophora

Fauna:

- 10x Tanichthys albonubes
- 5x Caridina japonica
- nx Melanoides tuberculata

« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2008, 20:54:56 wysłane przez kadilak86 » Zapisane
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2008, 21:24:51 »

No no no jestem pod wrażeniem.Wyszło ci całkiem całkiem.Pięknie.

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
seba75
Gość
« Odpowiedz #2 : Styczeń 27, 2008, 21:31:07 »

Super wyglada  Cheesy szkoda ze tylko ta szara rure widac, ale tego pewnie nie dalo sie uniknac - Akwa bardzo mi sie podoba - pozdro
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #3 : Styczeń 27, 2008, 22:02:21 »

No no super... Naprawdę ciekawy baniak. Pozdrawiam

Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki
Moje GG: 911966
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #4 : Styczeń 28, 2008, 17:01:37 »

WOOW!!! za...fajne   Good ! Good ! Good ! ale jeśli akwarium dojżało to nie lej nitrivek przy każdej podmianie ,bakterie te służą po to by zaszczepić je na starcie ,jak się już zadomowią w filtrze to same się mnożą i nie trzeba ich dolewać  Wink

Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 28, 2008, 17:19:58 »

masz o milion lepszy start od innych początkujących Cheesy Akwa jednogatunkowe bardzo ładne i ciekawe Smiley
Ps.Przebiłeś nawet Marnesa Wink Grin

kadilak86
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 28, 2008, 17:30:24 »

WOOW!!! za...fajne   Good ! Good ! Good ! ale jeśli akwarium dojżało to nie lej nitrivek przy każdej podmianie ,bakterie te służą po to by zaszczepić je na starcie ,jak się już zadomowią w filtrze to same się mnożą i nie trzeba ich dolewać  Wink

Ten to akurat nie nitrivec, w zasadzie nie widzę nazwy firmy na opakowaniu. Pisze "mikroorganizmy, profesjonalna ochrona biotopu". Z tyłu pisze, że można, a wręcz powinno się co tydzień dodawać, bo "pomaga w rozkładzie odpadów i osadów dennych, eliminuje amoniak i azotyny, neutralizuje resztki pokarmu, częściowa eliminacja azotynów" Smiley
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 28, 2008, 18:43:16 »

"mikroorganizmy, profesjonalna ochrona biotopu". Z tyłu pisze, że można, a wręcz powinno się co tydzień dodawać, bo "pomaga w rozkładzie odpadów i osadów dennych, eliminuje amoniak i azotyny, neutralizuje resztki pokarmu, częściowa eliminacja azotynów"

A manicure robi? Boże cóż to oni nie wymyślą, żeby sprzedać...

Akwarium całkiem fajne Smiley

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
kadilak86
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 28, 2008, 18:59:47 »

"mikroorganizmy, profesjonalna ochrona biotopu". Z tyłu pisze, że można, a wręcz powinno się co tydzień dodawać, bo "pomaga w rozkładzie odpadów i osadów dennych, eliminuje amoniak i azotyny, neutralizuje resztki pokarmu, częściowa eliminacja azotynów"

A manicure robi? Boże cóż to oni nie wymyślą, żeby sprzedać...

Akwarium całkiem fajne Smiley

Wiadomo, każda firma walczy o klienta Wink Ale ja nie wymagam, żeby to wszystko zlikwidowało... wystarczy, że wspomoże w likwidacji Smiley
HellgatE
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Styczeń 28, 2008, 19:36:22 »

Naprawde miałeś pomysł i poprostu zakochałem się Wink super super!

Mieczyk Smiley i Molinezje
Moje GG : 10710353
Wink Wink
Sebastian297
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 29, 2008, 12:24:13 »

Akwarium super podoba mi się jak chcesz możesz dokupić sie kilka rogatków wtedy to będzie jeszcze ładniejsze i jakieś tło i kilka ozdup
poza tym akwa spoksik   Smiley Wink Cheesy
 Grin
 papa Good !

Akwarium 30 l
4 gupiki
4 kiryski
4 neonki innesa
4 neonki czarne
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 29, 2008, 12:31:04 »

Akwarium wzorcowe Smiley Ładne to wszystko. Cieszy mnie to, że ktoś jeszcze pamięta o 'rybach Tana z białych chmur' Smiley.. kardynałek chinski-klasyka akwarystyki. Tak trzymaj Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
chemik1986
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Styczeń 29, 2008, 13:19:12 »

super!
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Styczeń 29, 2008, 13:48:47 »

Fajne akwa. Fajny sposób na wykorzystanie gałęzatki.Mam nadzieję , że glon Ci nie zmarnieje:) Czy zauważasz już jakieś postępy..czy się rozrasta?? Cryptocoryne i sagittarie dałeś za górką?? Bo nie widać:)
Pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
kadilak86
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Styczeń 29, 2008, 16:39:00 »

Fajne akwa. Fajny sposób na wykorzystanie gałęzatki.Mam nadzieję , że glon Ci nie zmarnieje:) Czy zauważasz już jakieś postępy..czy się rozrasta?? Cryptocoryne i sagittarie dałeś za górką?? Bo nie widać:)
Pozdr

Na razie nie dostrzegłem, żeby glon się rozrósł, ale w jednym miejscu (gdzie najwięcej gówienek opada) brązowieje. Ale jest na to sposób, co kilka tygodni podczas podmiany wody wyciągam ten kawałek i przepłukuje w wodzie, no i glon jak nowy Wink Troszke postrzępiony jest, ale to wina odmulania. Ogólnie nie narzekam i nie mam większych problemów z utrzymaniem takiego dywanika. Reszta roślin jest w tyle po lewej stronie, ale mało je widać, bo wolno rosną. Jeśli to kiedyś mi urośnie, to powinien być ciekawszy efekt. Teraz martwi mnie atak kilku rodzajów glonów, najbardziej uciążliwy jest nitkowaty. Ograniczyłem czas oświetlenia, ale nie pomaga. Może to wina starych świetlówek? Gdzieś kiedyś wycztałem, że zużyte emitują jakieś szkodliwe promieniowanie, które niekorzystnie wpływają na rośliny, a korzystnie na rozwój glonów. Może częstsza podmiana wody? Będe musiał przysiąść na dłużej i poczytać wszystko na temat glonów Smiley
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: