Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Podłoża dla roślin akwariowych  (Przeczytany 9820 razy)
anrd
Super aktywny

« : Luty 01, 2008, 07:50:38 »

Posiadam podłoże "Biogrunt". Niestety tylko 4 litry. To zdecydowanie za mało żeby przykryć odpowiedniej grubości warstwą dno mojego akwarium (112 litrów). Pytanie w związku z tym - czy można mieszać tego typu podłoża różnych producentów (np Biogrunt z Aqua Basic JBL-a lub Aqua Gruntem MHK) czy też lepiej po prostu część dna pokryć Biogruntem a część innym podłożem tego typu?
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2008, 16:15:09 wysłane przez anrd » Zapisane

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 01, 2008, 08:36:10 »

A nie możesz tak ?
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,13481.0.html
tu jak Marzena to robiła i też miała wątpliwości
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,12959.0.html
Taniej i lepiej ale pod warunkiem że będziesz miał więcej roślin
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 01, 2008, 08:48:50 »

Turysta - zdjęcia Twojego akwarium przekonały mnie do Twojego podłoża. Zamiast podłoża filtusa wykorzystam Biogrunt.
Jakby co to wątek można zamknąć.

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #3 : Luty 01, 2008, 08:58:01 »

moje jak moje ale Emi tez ma wspaniałe akwarium na tej metodzie jeszcze  Radula ,Marzena ,Raffy ktoś jeszcze ?  Smiley
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 18:15:42 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 01, 2008, 09:03:48 »

No właśnie popatrzałem także na ich zbiorniki. Pięknie to wszystko Wam rośnie. Mam nadzieję że u mnie będzie podobnie na tym podłożu.

Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 01, 2008, 14:11:41 »

A ja polecam podłoża ADA Wink z dodatkami lub bez ,ale rośliny rosną po nich jak szalone Wink

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #6 : Luty 01, 2008, 14:19:34 »

A ja polecam podłoża ADA Wink z dodatkami lub bez ,ale rośliny rosną po nich jak szalone Wink
no to policz
(zbiornik+podłoże ) x ekonomia = efekt 
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 01, 2008, 14:33:08 »

Skoro mowa o kosztach: ile mniej więcej kosztuje keramzyt?

M@teusz
Zainteresowany
**

nieobliczalne piękno

« Odpowiedz #8 : Luty 01, 2008, 15:30:33 »

2,5 zł -0,5 kg u mnie w ogrodniczym Wink

"...Ach, kiedy znowu ruszą dla mnie dni?
Noce i dni!
I pory roku krążyć zaczną znów
Jak obieg krwi:
Lato, jesień, zima wiosna -
Do Boliwii droga prosta!
Wiosna, lato, jesień, zima -
Nic mi się nie przypomina!..."
Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 02, 2008, 10:15:53 »

no to policz
(zbiornik+podłoże ) x ekonomia = efekt 
Efekt-Bezcenne za wszystko inne zapłacę bez gadania Grin Wink

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Luty 04, 2008, 12:24:10 »

Błazenek, myślę, ze przesadzasz. To tak jak z gaciami big stara. Wygodniej Ci się chodzi jak masz naszywkę big star?

Efekt można także osiągnąć w inny sposób nie koniecznie szpanując produktami ADA.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Luty 04, 2008, 15:25:49 »

W ogólnym akwarium z rybami oczywiście polecam ziemię ogrodową sam ją mam i sprawdza się jak najbardziej tylko nurtuje mnie to ,że niektórzy tak do tego podchodzą jak by ADA to był grzech Undecided.Ale w akwarium z krewetkami nie wykorzystał bym ziemi ogrodowej za nic (chociaż zależy przy jakich)
Ps.Na gg mówiłaś ,że są warte swej ceny więc już nie kapuje Undecided

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Luty 04, 2008, 16:40:58 »

Ale w akwarium z krewetkami nie wykorzystał bym ziemi ogrodowej za nic
ale dlaczego ? masz jakiś powód ??
hm ja myślę, że w niektórych przypadkach np ADA to próby szpanerstwa ..... ale oki jak się ma nadmiary kasy to przecierz nikt nie zabroni stosować, chodż ja np wolałbym wykorzystać inaczej te pieniążki, które można zaoszczędzić
Emi daje bardzo dobry przykład z gaciami Grin płaci się za firmę, nie za jakość, wg mnie to troszkę bez sensu .....
ja nie mam ziemi, ale planują półrestart w celu zmiany podłoża ..... i wykorzystam sprawdzoną mieszankę ziemi itp a zaoszczędzoną kasę wydam np. na dodatkowy pokarmik czy chodżby fajny żwirek  Cool (a naprawde fajne widziałem i chyba kupie  Cool )
pozdrówka  papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Luty 04, 2008, 17:18:15 »

Powody a proszę bardzo  Cool :
Teraz w każdej ziemi ogrodowej dodają choć troszkę dodatków bo nasze chwasty ogrodowe nie rosły by tak jak rosną  Wink.Po jakimś czasie ziemia uwalnia do wody różne składniki a krewetki (niektóre) są baaaaaaardzo czułe na nadmiar tych związków dlatego gdy wykorzystujemy ziemię nie dajemy wiele nawozów bo ziemia dostarcza to rośliną więc jak by sama nawozi w przypadku Crystali nie nawozimy lub nawozimy w wiele mniejszych ilościach ziemi nie możemy niestety kontrolować.
Powód 2:
Jeśli ktoś nie ma filtra RO ADA skutecznie obniża TWO,TWW i PH nie mało ,ale też nie za bardzo tak akurat dzięki właściwością buforującym Wink
Powód 3:
Po co masz wydawać zaoszczędzoną kasę na ładny żwirek Huh Jeśli z kasą na jedno wyjdziesz to kup Amazonię ,Malayę bądź Africane wyglądają najładniej i jeszcze mają wypaśne właściwości więc czemu nie ? Grin
Ps.Skoro ADA to oznaka szpanu to na Rośliny Akwariowe prawie sami szpanerzy tak samo na forum krewetkowym (mówię o tych właścicielach mniej pospolitych krewetek) . Wink .A dlaczego ziemia to nie oznaka szpanu ???Może ja odbieram to tak ,że ktoś chce pochwalić się ,że on stworzy wielkie akwa z niczego mogę tak to odebrać tak jak różnie można odbierać ADA Wink
Ja również Pozdrawiam  papa

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #14 : Luty 04, 2008, 17:18:32 »

Nikt na siłę nic nie wciska jedni chcą ADA jedni ziemię ogrodową a jeszcze inni kolorowy żwirek
Cała polityka polega na tym że każdy z nas jest świadom swego własnego wyboru .
Ktoś mający ADA nie będzie gorszy od tego kto ma ziemię czy też kolorowy żwirek .
To tak jak z przepisem na dobre ciasto ogólnie jest ale go nie ma a reszta to nasza wiedza doświadczenia itd .
Ale cieszmy się tym że mamy wspólne hobby od co
ps big stary są fajne ale wole szmaciaki Smiley
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: