Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Podłoża dla roślin akwariowych  (Przeczytany 9838 razy)
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Luty 04, 2008, 17:20:52 »

Właśnie chodzi mi o to o czym mówi Turysta jedni wolą tak inni tak a ,że ja polecam ADA a ktoś Ziemię nie znaczy ,że jeden jest lepszy od drugiego Wink
Ps.Co do tych gatek to lepszy przykład był by na samochodach bo w pierwszej chwili nie skumałem Grin

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Luty 04, 2008, 18:38:27 »

błazenek litości ...
jak miałem paletki 31*C naowzy, CO2 w dawkach normalnych i wpuściłem 5 crystalków, jaki efekt ? po 1,5 miecha było ich 20 pare Wink
bez przesady, im bardziej się im gmera, tym bardziej są zniechęcone ....
ja jakbym miał zakładać krewetkarium nie bałbym się ziemi
a co do nawozów w ziemi hmm... są ziemie bez nawozów można takie dostać, wystarczy poszukać ......
no ale jak kto tam sobie chce Smiley
ps. Turysta ja wole bokserki  Tongue sory za ot, to było silniejsze ode mnei Tongue
acha jeszcze chciałbym powiedzieć, że u siebie w życiu nie dałbym amazoni Smiley okropna to 1, dwa wystarczy przesadzić roślinkę, a nic nie widać, taki syf się wzbja i bynajmniej to nie detrytus a taki pył z owej amazonki, widziałem na żywo i nie dałbym się namówić .....
a i jeśli chodzi o żwirek to nie chodzi mi o kolorowy  Roll Eyes tylko widziałem taki o idealnych kształtach i idealnym wg mnie kolorze, taki jaki szukałem Smiley i jak będe mieć kase jeszcze to kupie, jak nie to będzie zwykły Cheesy
pozdro  Grin papa
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2008, 18:43:24 wysłane przez Misquamacus » Zapisane

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #17 : Luty 04, 2008, 18:54:55 »

zaczne od big starow... jesli chodzi o spodnie to sa beznadziejne, jak z targu trwalosc Tongue Wink tylko t-shirty maja nie do zdarcia Wink
co do ADA... mysle,ze koszty tego cholerstwa zdecydowanie przewyzszaja jego wartosc... moze ma super wlasciwosci, moze nie brudzi wody i obniza twardosci.... ale za jakie pieniadze?! ceny sa mocno przesadzone- nie wydaje mi sie,zeby to byla jakas kosmiczna technologia Tongue dobre dla kogos jak blazenek jak robi sobie bajerancki baniaczek w stylu Amano Smiley szczerze, to pozazdroscic posiadania baniaczka z opti white (tez mnie korcilo,ale samo sie wyjasnilo Wink ) ale np. te cudowne bakterie to juz lekka przesada... jkuz wolalbym poczekac az samo sie ustabilizuje Wink a nie sa to inne bakterie niz te, ktore mamy w baniakach Tongue dlatego zostanmy przy ziemii ogrodowej do naszych baniakow a jak wygramy w lotka to wtedy bedziemy sie tez spuszczac nad cudowna amazonia w naszych podlozach Tongue

Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Luty 04, 2008, 19:30:19 »

@Misquamacus Jeśli Amazonia ci się nie podoba to jest jeszcze Malaya i Africana ,ale przecież ja cię nie zmuszam powiedziałem ,że u mnie się sprawdza i dla mnie warta tej ceny jest więc co do tego przesadzania to jak dobrze sobie zorganizujesz zbiornik to nie trzeba przesadzać a jak masz ten syf to przy dobrze działającym systemie filtracyjnym znika po 20minutach całkowicie Wink .Co z tego ,że miałeś te krewetki i ci się mnożyły ,ale pewnie nie wyglądały tak jak mojego kumpla ,który stosuje ADA (bez nazwisk Wink ) wiem jak wyglądają krewetki w wodzie z "chemią".Acha z tego co mi wiadomo to dyski żyją w miękkiej wodzie a krewetką do budowania pancerza potrzebna jest troszkę twardsza no chyba ,że miałeś pokolenie kranowitu Wink i IMO było to nie rozsądne.Więc skoro ta znienawidzona przez ciebie ADA jest tak fuj i w ogóle to czemu tyle hodowców (nie tylko kreweci) ma właśnie to podłoże czemu wszyscy je sobie chwalą Huh Coś w tym musi być poczytaj opinie o tym podłożu na forum o roślinach i krewetkach i sam sprawdź.
Ps.Ja nie mówię ,że twoja cudowna ziemia czy idealny żwirek jest okropna więc powstrzymaj się od tych dziecinnych komentarzy typu : "okropna to raz" o gustach się nie dyskutuje Wink więc tu nie ma co komentować Wink .
@PGR co do tych bakterii to wyjaśnię ci o co mi chodziło na gg Wink
Pozdrówki  papa
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2008, 19:34:48 wysłane przez Błazenek » Zapisane

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Luty 04, 2008, 20:48:06 »

okropna w znaczeniu że mi się poprostu granulacja nie podoba ........ i ogólny wygląd
ok widze, że idziesz uparcie że idelne krewetki mają tylko super hodowcy na adzie ....
i wcale nie znienawidziłem ady poprostu twierdze ze troche przesadza
krewetki żyły w wodzie miękkiej, czyli takiej jaką lubią
w krewetkach można było sobie powybierać co chcesz od prawie białych z cieniutkimi liniami czerwieni do czerwonych z linniami białego Wink
wg mnie najładniejsze były takie pomiędzy Wink mniej więcej tyle samo czerwieni co bieli
sprzedałem potem wszystkie nawet po 25-30 za najładniejsze  Marzyciel więc nie wmawiaj że tylko ada daje 'firmowe' krewetki
ja swoje zdanie o niej wyraziłem, ceny wg mnie troche za bardzo wygórowane, ale przecierz nikt nie zabroni kupna Smiley możliwe że naprawde jest dobra, nie wiem, ale też powątpiewam abym zastosował Wink
pozdro

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Luty 04, 2008, 21:03:41 »

Dokładnie tak jak pisze Kuba, wg mnie ada nie jest warunkiem koniecznym do wyhodowania ładnych i zdrowych krewetek. Koleżanka ma hodowlę white pearli w takim akwarium, ze jak byś zobaczył to byś się za głowę złapał a mimo iż ciągle je sprzedaje ma ich tam coraz więcej. Zastanów się czy ten Twój znajomy to po prostu nie jest taki sam szpaner jak Ty  i Cię nie wkręca (nie obrażam Cię bo sam się przyznałeś, ze lubisz szpanować Grin ).

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Luty 04, 2008, 21:05:39 »

1. Dyskusja nad wyższością ADA nad podłożem X jest jak dyskusja o wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkanocnymi
2. IMHO ADA jest droga i do takich samych efektów można dojść taniej
3. Co ma podłoże do krewetek Huh
4. Nie popadajcie w skrajność z tą ziemia - jest dobra, ale jak na razie mamy ja za krótko w baniakach żeby coś więcej na ten temat powiedzieć ... poczekajmy z rok, dwa - wtedy będzie można powiedzieć że jest tak albo tak
5. Jak jest dobry akwarysta to i na żwirku ze żwirowni mu rośliny będą rosły

Tyle ode mnie

P.S.
Jak widać opcji jest wiele - poczytaj forum, poszukaj, przeanalizuj czego potrzebujesz i wybierz Wink

PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #22 : Luty 04, 2008, 21:09:59 »

Emi, potwierdzam, jesli mowimy o tej samej osobie Wink troche mnie zamurowalo jak zobaczylem szklo ale efekty sa Wink
na koniec chce dodac,ze jak ktos hoduje CR "ss" grade to ADA to maly wydatek Tongue
dajmy spokoj, przeciez wszystkie podloza ktore kupujesz w sklepie to masz ziemie wymieszana z torfem i piachem.... wielkie mi rzeczy... pisalem, to nie jest technologia kosmiczna, wystarcz odpowiednie proporcje odpowiednich skladnikow i beda slicznie rosliny rosly a krewetki beda zdrowe Wink

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Luty 04, 2008, 21:18:40 »

Seboos
3. No najwidoczniej jak Błazenek stwierdził ma wpływ  Roll Eyes wkońcu ADA to ADA i tylko na ADZIE można wyHODOWAĆ ADZIOWSKIE krewetki .....

ja wyznaję pewną zasadę w stosunku do krewetek i na tej zasadzie zakończe OT
im mniej się przy nich gmera, cuduje, poprawia, ulepsz itp tym dla nich, ich rozrodczości i potomstwa lepiej

ok to koniec Cheesy

ja zapytam z innej beczki, czy florian ma jakieś koknretne właściwości odżywcze ?? bo gdzies czytałem, że ma poprostu odpowiednią strukturę ?
bo tak rozmyślam nad moją przyszła mieszanką, co do niej wrzucę itp ....

a wiecie, ja zrobiłem taki podłożowy eksperyment, mianowicie lotos mi zawadzał Wink i postanowiłem go wsadzić do kokosa i postawić w bardziej ustronnym miescu (akurat tam z grubością żwirku skąpo) i nie chciało mi się zejść do pownicy po żwirek Wink a miałem cały pojemniczek wypełnienia wkłady do filtra aqualea turbo (węgiel + ceramika pisze, ale był węgiel + coś innego, bardzo lekkie i bardzo porowate w takich malutkich skałkach ..... coś ala lawa ale z mniejszymi otworkami, ogólnie mniejsza i szara
no i w każdym razie na dno kokosa wrzuciłem 2 kulki gliniane i zasypałem je 1,5 cm torfem granulowanym ( Wink ) potem włożyłem podcięte korzenia i zasypałem ów mieszanką z filtra Wink na to dałem znów torf w granulkach i przykryłem wszystko ładnie zeosem
i wiece co ?
po dosłownie 2 dniach lotos zaczął wypuszczać dzikie ilości liści  Shocked 2-3 naraz, na zmianę pływające, podwodne, dosłownie takie ilości że wywalałem wiadrami  Shocked teraaz trochę się uspokoił Wink i wypuszcza 'tylko' jeden liść po drugim, liście są pięknie wybarwione (a wcale nie sa w jakimś super jasnym miejscu), duże i o idelanych kształtach
jak myślicie co jest składnikiem 'kopiącym' lotosa ?? dodam, że nawożę jak zawsze i CO2 z bimberka również jak zawsze ...
wiem, że co tydzień wywalam kilka liści, zostawiam świerze Cheesy i pięknie rośnie Smiley
a i dodam, że bardzo intensywnie rozwinął korzenie bo sztywno się trzyma, mimo, że mieszanka jest dość lekka ....
 papa

Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Luty 04, 2008, 21:30:04 »

Matkooo ludzie nie załamujcie mnie ja wiem ,że ziemia jest oki ,że Misquamacus hoduje piękne krewetki ,ale czy pod napisem ADA musi kryć się napis "tylko dla szpanerów" sorki ,ale jak dla mnie jak tu ujeliście "szpan podłożem" to śmiechu warte Grin .A wy tylko cen żeście sie uczepili jak powiedział nazwany przez Emi "szpaner kolega" ktoś ma kase akurat bierze ADA jak nie to ziemię co i tak nie znaczy lepszy czy gorszy najważniejsze jest doświadczenie czyli jak ktoś wyhoduje takie same krewetki na zwykłej ziemi jak ktoś na ADA to ten na ziemi jest równy lub lepszy temu od ADA.I nie znaczy to ,że ktoś kto ma ADA jes bogatszy bo ja wole postawić jeden na ADA i opti i z tymi "bajerami" niż 2-3 Low-Tech i nie powątpiewam w wasz styl ,ale ,że macie taki nie znaczy ,że kogoś innego jest gorszy od waszego.I zapomnijcie na chwile o tej kasie!Bo już mnie mdli Tongue .Co do WP mi się nie podobają Undecided .A co do tego wkręcania to nie jedna osoba ma ADA i chyba nie tylko ja się "wkręciłem" Grin.Co do tego szpanowania owszem może troszkę lubię i nie w takim stopniu żeby mnie nazywać "szpanerem" ,ale zwierzakami urządzeniem zbiornika a nie podłożem Grin.
Ps.Jak ci się granulacja nie podoba to jest wersja POWDER Smiley

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #25 : Luty 04, 2008, 21:41:05 »

burdel z tego tematu zrobiliście od co
ktoś chciał podłoże do roślin a zeszło to na ............ papa
anrd zamknij ten wątek w 3 jasne
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Luty 04, 2008, 21:56:18 »

ja mam zwykle podloze marki ADI - czyli normalny zwirek, nie odmulany nawoz z tesco i zielsko rosnie ze nie daje se z tym rady nawet czerwone rosliny mi sie wybarwily, i rosnie mi nawet lobelia cardinalis, ale jak ktos chce dawac zarobic za kamyczki to ok, przeicez wlasnie dla tego z akwarystyki zrobili drogie hobby bo wiele ludzią mozna wmówic,
przeciez taka jest potega reklamy, nie stosujac cudów tez mozna miec efekty nasi ojcowie nie mieli kilometrow kabli wezy, pierdoł komputerów a efekty te mieli
pomalu akwarium staje sie nie celem a tylko dodatkiem do masy fajnych ,,modnych'' gadzetów
jak kiedys pisalem przyjdzie czas ze beda polecac robienie wody samemu Tongue
pozdrowienia

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Luty 04, 2008, 22:26:18 »

No cóź, Błazenek jest przykładem nowoczesnej akwarystyki Smiley Coś tu wyczuwam, że bez ADY nie da się zrobić bomba roślinnego. Nic bardziej błędnego. Kupując ADĘ, nie licz od razu na mistrzowskie akwarium - tutaj trzeba WIEDZY, kasa to nie wszystko. A co do krewet, to wytłumacz czemu w low techu z 10 zrobiło się XXX Smiley Skoro jak pisałeś, są wrazliwe, ziemia uwalnia do wody coś.. bla bla.

Przepraszam, ale czym rózni się ADA od własnorecznie robionej mieszanki na podłoże? Inaczej akwarium wygląda? Nie, przecież nikt w podłoze ci nie będzie zaglądał, a efekt podobny...  I TO SIĘ LICZY. Do tego każdy chyba dąży Smiley A wiadomo, nikt przeplacać nie lubi.. no chyba, że jakiś bogacz:) Ale ja jestem niepełnoletni i zajmuję sie też czyms innym oprócz akwarystyki Smiley Grunt, zeby rośliny prawidlowo sie rozwijaly i tyle.

Ja wolę trzymać się ze strony prymitywnej uprawy roslin, gdzie o nic nie muszę się martwic, podmianki raz na kilka msc. A wszystko szaleje, to lubię Smiley Tak wlasnie kiedys bylo, kiedy nawet o ADA się nie sniło. A potem szajsy powytwarzali, i czlowiek się gubi Tongue

jak myślicie co jest składnikiem 'kopiącym' lotosa ?? dodam, że nawożę jak zawsze i CO2 z bimberka również jak zawsze ...

Zyzne podloze Smiley To podstawa do prawidlowego rozwoju grzybieni. Sam miałem ciągle problemy z uprawą lotosów w róznych akwariach z silnym oswietleniem, Co2 itd. Albo gnił, albo wypuszczał pływające liscie  Angry Dopiero w low techu, na ziemi, z slabym oswietleniem i zadnych nawozów osiągnałem swój efekt. Teraz w nim uprawiam 3gat lotosów (kolejne w drodze  Good !) bez problemów i z sukcesem, wypuszczają cały czas PODWODNE liście, wielkosci dloni a nawet większe Smiley I szybko rosną, tak od dluzszego czasu i dosłownie zero problemów. A do tego zaczynają się mnożyć Smiley Osiągnałem to co chciałem, a teraz na wielkich lisciach lotosów wylegują się bocje Smiley
Pozdrawiam Smiley
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2008, 22:32:53 wysłane przez Raffy » Zapisane

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Luty 04, 2008, 22:49:50 »

mi tygrysi zarósł całe akwarium prawie, i tez tylko bimber i podloze same sie zrobiło zyzne- naturalnie Smiley i nie musialem placic 20e za litr podloza Smiley

Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Luty 05, 2008, 14:17:25 »

@Raffy czy ja mówię ,że tylko na ADA można zrobić piękne akwarium ?Ja na początku powiedziałem ,że rośliny rosną na ADA nie mówiłem ,że inaczej nie da rady więcnie wkładajcie mi słów do ust.Co do wiedzy mhhh...oczywiście ,że tak ,ale też niegdzie nie zaprzeczyłem  Wink .Acha to akwarium Kuby to nie był Low-Tech.Zamieszkiwały go dyski więc sam wiesz Wink .Acha i z 4 zrobiło się 20 więc rozmnożyły się raz Wink.Tylko wy na mnie naskakujecie ,że CENA! ,że INACZEJ MOŻNA ZROBIĆ ,że PRZESADZASZ !!
Mi się ADA podoba dla mnie warta jest tej ceny i całkowicie mnie nie obchodzi co wy tam se o niej czy o mnie myślicie to moja pasja i będę tak robił w akwariach jak mi się żywnie podoba bez względu na "cenę,"wiedzę","szpan" czy wasze opinie o tym.  Wściekły
Ps.Też nie jestem pełnoletni.

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: