Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Podłoże bazaltowe dla kisrysków jest OK ??
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podłoże bazaltowe dla kisrysków jest OK ??  (Przeczytany 7114 razy)
Piterix
Super aktywny

« : Luty 04, 2008, 23:37:53 »

Właśnie staruję powoli drugi baniak (Low Tech tym z ziemią ogrodową) i mam pytanie, czy kiryski tolerują żwirek bazaltowy ? - Ten czarny kolor mi się podoba ;-).

ps. Ile gurami można trzymać w 1 akwarium 200l ?? (narożnym)

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
BogdanW
Zainteresowany
**

Moje GG 2549533

« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2008, 07:58:32 »

Żwirek bazaltowy nie jest zalecany dla ryb kopiących w poszukiwaniu pokarmu,ponieważ może on ranić ich pyszczki,gdyż na ostre krawędzie.

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2008, 08:28:47 »

Piterix - widziałem czarny drobny żwirek o granulacji 1-2 mm. Jeśli podoba ci się czarne podłoże to ten będzie zdecydowanie lepszy i napewno nie pokaleczy kiryski.

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 05, 2008, 10:07:28 »

Ok. Bazalt odpada.

A gdzie ten czarny żwirek można kupić - i on jest tak naturalnie czarny ?

EDIT:
Byłem dzisiaj w 2 akwarystycznych - i czarny jest tylko bazalt - oczywiście nie zalecany dla ryb dennych ;-(. Jest jakieś czarne podłoże nie groźne dla ryb ??
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2008, 22:46:01 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
jemioluszka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Lipiec 05, 2008, 19:13:50 »

Postanowiłam odświeżyć ten wątek.  Mianowicie czytałam, że raczej nikt nie miał problemu z kiryskami z podłożem bazaltowym ale lepiej nie ryzykować a mi zależy na ciemnym podłożu. Pomyślałam, że jest jeszcze żwir pochodzenia wulkanicznego. Kosztuje 50zl za 7kg. Mam pytanie czy można by go było wysypać na wierzch tak żeby po prostu oprócz bazaltu były tez drobniejsze kamyczki odpowiednie dla ryb dennych i czy 7kg by starczyło na pokrycie bazaltu w akwarium o dnie 100cmx40cm?

126l:
5 neonów czerwonych
5 neonów inessa
5 kirysków pstrych
3 otoski
parka pretników karłowatych
krewetki amano
majkelpast
Zainteresowany
**

Zawsze i bez końca będę odwracał łeb do Słońca

« Odpowiedz #5 : Lipiec 05, 2008, 20:24:03 »

Hej Jemiołuszka, ja też niedługo będę zakładał akwa 160l - też 100x40:) i też daję bazalt na dół a na to ładne podłoże - AquaSubstrat II+, ładnie wygląda , kosztuje też około 50 zł a dobre dla roślin, policzyłem że starczy go na warstwę około 1,5 cm

jemioluszka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Lipiec 05, 2008, 21:38:10 »

Tylko, że korzenie roślin są w spodzie nie na wierzchu, a mi zależy żeby rybki sie dobrze czuły. Roślinki dostana ziemie ogrodowa i kilka dodatków pod bazalt, a czytałam ze żwir wulkaniczny jest dobrym podłożem

126l:
5 neonów czerwonych
5 neonów inessa
5 kirysków pstrych
3 otoski
krewetki amano
majkelpast
Zainteresowany
**

Zawsze i bez końca będę odwracał łeb do Słońca

« Odpowiedz #7 : Lipiec 05, 2008, 21:51:21 »

Ale ten substrat może być na wierzchu, ładnie wygląda, a rybki się nie pokaleczą bo on ma gładkie krawędzie, on jest z resztą strukturą dość podobny do tego wulkanicznego żwiru, ale nie namawiam, Twój wybór;) powodzenia

jemioluszka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Lipiec 05, 2008, 22:02:23 »

Przeczytałam o tym co chcesz zastosować i sadze ze cena 59zl za 5,4kg to dużo. Do tego jest to produkt raczej pod żwir bo pisze ze nawozi i umożliwia rozwój flory bakteryjnej niezbędny dla korzeni. Także ja bym sie skusiła jednak na żwir wulkaniczny, jest ciemniejszy i do tego place 54zl za 7kg

126l:
5 neonów czerwonych
5 neonów inessa
5 kirysków pstrych
3 otoski
krewetki amano
izago1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzień 21, 2008, 00:28:37 »

Podlaczam sie do tematu....Ja mam zwirek i juz teraz nie wiem czy to odpowiednie...., no ale teraz akwarium zalane 13 dni temu, przychodzi czas na wpuszenie rybek a ja musze wymienic podloze??? Oto zdjecie mojego podloza, wydaje Wam sie zle???

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5d41df0c68ba9b97.html

papa

54l
6xneon czerwony
3xgupik endlera
5xotosek
5xkirysek pando podobny
2+1 pielegniczka ramirezi
Smiley Smiley
Dawg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Grudzień 21, 2008, 01:15:04 »

Może być, ale trochę mało go masz. Jeśli na całej powierzchni masz tyle, to rośliny nie będą miały gdzie korzeni puszczać. Miałem dokładnie ten sam problem. W akwarium był sam substrat dla roślin, jakieś 2,5cm i musiałem dołożyć tyle samo żwiru kwarcowego w granulacji 1-3mm. Przy okazji wygląd akwa się poprawił. Oczywiście wodę z baniaka przelewasz do kubłów i wlewasz po zmianie/ dodaniu podłoża.
zegarsky91
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 31, 2008, 11:26:31 »

http://www.swiatzwierzat.com.pl/index.php?AK=produkty&kategoria=36&produkt=204

macie ciemny żwir nie kaleczacy ryb ;]

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: