MAK
Nowy
|
|
« Odpowiedz #180 : Luty 09, 2006, 14:06:04 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
szef1992
Gość
|
|
« Odpowiedz #181 : Luty 09, 2006, 14:15:46 » |
|
No ale ten kolcek drewna lipowego pusty w środku czy cały ? CO2 wogóle przeleci przez niego ? A może właśnie temu sie dobrze rozpuszcza .
|
|
|
|
|
|
|
MAK
Nowy
|
|
« Odpowiedz #182 : Luty 09, 2006, 14:46:02 » |
|
to jest pełny okrągły kołek drewna lipowego - co2 przelatuje przez niego bez problemu. Jeś byłby pusty w środku cała robota na nic.
|
|
|
|
|
|
|
szef1992
Gość
|
|
« Odpowiedz #183 : Luty 09, 2006, 14:49:18 » |
|
a jakiej średnicy jest ten dyfuzor i wysopkości ? Bo może nie bede miał takiej strzykawki to zrobie z czegoś innego ...
|
|
|
|
|
|
|
MAK
Nowy
|
|
« Odpowiedz #184 : Luty 09, 2006, 14:53:26 » |
|
wysokość 3 cm średnica 2 cm Może jutro zrobię też taki dyfuzor aby sprawdzić jak się spisuje http://www.akwamad.pl/index.php?mod=articles&act=read&id=11Ja kupiłem go na allegro. Jestem zbyt leniwy aby robić. Tanie pieniądze a na drugi dzień masz go już w domu.
|
|
|
|
|
|
|
kassiunka
Stały użytkownik
więcej wody!!
|
|
« Odpowiedz #185 : Luty 16, 2006, 19:15:56 » |
|
hej. Myslalam o zbudowaniu bimbrowni.. -mam akwa 60 l, i zastanawia mnie w jakich proporcjach dac te skladniki na zacier? ( do butelki prawdopodobnie 1,5l) tak, zeby co2 bylo w sam raz, zebym przypadkiem nie potrula rybek ( bo istnieje mozliwosc przedawkowania CO2???) Ile wody, ile drozdzy itd?? -Czy ten 'dzwon' (dyfuzor) jest konieczny? tzn czy nie mozna poprostu wsadzic tego wezyka od bimbrowni bezposrednio do akwa?? - czy bimbrownia powinna stac na poziomie/ponizej akwa/nad? robi to jakas roznice?? przepraszam jesli odpowiedzi na te pytania sa gdzies w postach, przeczytalam kilka stron ale nie mam tyle czasu by czytac kilkanascie :/ z gory dzieki za odpowiedz
|
|
|
|
72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki
60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry
25l- red crystal, rainbow, white pearl
|
|
|
Ropek
|
|
« Odpowiedz #186 : Luty 17, 2006, 15:08:03 » |
|
Dzwon jestt konieczny bo inaczej co2 nie bedzie sie wcale rozpuszczal. Jak bimbrownia bedzie nizej niz poziom wody to woda moze sie cofnąc i zalac bimbrownie, chyba :? ja zawsze mam nad akwarium Pozdr.
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #187 : Luty 17, 2006, 15:44:15 » |
|
Jak bimbrownia bedzie nizej niz poziom wody to woda... Właśnie po to stosuje się zaworek przeciwzwrotny.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
Lukaszl
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #188 : Marzec 06, 2006, 10:35:17 » |
|
Powiedzcie proszę czy mogę zamontować wężyk wchodzący do akwa z bimbrowni do filtra wewnętrznego? Ale nie chodzi tutaj o podłączenie węża do przewodu zasysającego powietrze tylko od dołu tam gdzie przez szparki zaciągana jest woda. Co2 przechodziłoby przez gąbkę filtra i było rozpylane przez wylot filtra. Nie potruje to bakterri żyjących we wkaładzie gąbkowym? Prosze o sugestie
|
|
|
|
|
|
|
frytek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #189 : Marzec 06, 2006, 15:05:14 » |
|
mam pytanie. Jak bardzo co2 zmniejsza PH? czy w akwa 60l oplaca sie montowac bimbrownie? 14 strona
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #190 : Marzec 06, 2006, 16:54:26 » |
|
Jak bardzo co2 zmniejsza PH To zależy od TWW i ilosci podawanego CO2, teoretycznie przy zerowej węglanówce mozna osiągnąć pH 5 i optymalną zawartość CO2. czy w akwa 60l oplaca sie montowac bimbrownie Jeśli jest to konieczne to tak.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
toudi158
Nowy
|
|
« Odpowiedz #191 : Marzec 06, 2006, 18:19:28 » |
|
zaworek przeciw zwrotny? whata?
|
|
|
|
baniak: 45l obsada: 1 x glonojad 3 x kiryski (1 pstry,2 żółte) 4 x molinezje balonowe 3 x kardynałki chińskie 3 x danio malabarskie 2 x rozbory klinowe. 3 x gupiki 2-3x małe rybkowate coś :]
baniak 15l 6 x malutkie gupiczki
|
|
|
Lukaszl
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #192 : Marzec 06, 2006, 20:40:51 » |
|
założyłem dziś bimbrownie. Zaczęłą jadnie bulgotać. Ale problem: gaz z zacieru wpada do pojemnika z wodą (widać bąble z wężyka schowanego pod wodą), tyle że chyba z tego pojemnika drugim wężykiem nie odchodzi do akwa, z dyfuzora nie wyszła najmniejsza banka jeszcze. Winą może być długi wężyk z pojemnika z wodą do akwa? Boję sie że jak ten gaz będzie się zbierał a nie będzie uchodził do akwa to w nocy rozerwie mi pojemnik z wodą. Wszystko jest szczelne. A może poprostu w pojemniku nie wytworzyło się jeszcze odpowiednie ciśnienie żeby popchac dalej do akwa wężykiem który ma 1,5 metra i fi wewnętrzne 3mm?
|
|
|
|
|
|
|
MAK
Nowy
|
|
« Odpowiedz #193 : Marzec 07, 2006, 00:11:21 » |
|
jeśli po 4h najdalej nie masz bąbelków z dyfuzora to wątpię aby winą był wężyk no chyba że jest dziurawy a tak to stawiam na neszczelność licznika bąbelków (butelki z wodą)
Zaworek zwrotny jest to pojemniczek z dwoma końcówkami na wężyki który pozwalapowietrzu przechodzić w obie strony a wodzie tylko w jedną.
|
|
|
|
|
|
|
frytek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #194 : Marzec 07, 2006, 15:48:04 » |
|
Jeszcze jedno malutenkie pytanie . Jak ma wygladac dzwon (prosze o zdjecie) z tej plastikowej szklanki po piwku ?
|
|
|
|
|
|
|
|