|
marcinm
Gość
|
|
« Odpowiedz #256 : Maj 27, 2006, 22:26:20 » |
|
ma znaczenie, w moim 60 litrów (53 wody) parametry są: pH 7 i kH 6 oświetlenie: 15+18 W czyli niby 0,6W / litr ale mam pistię na powierzchni więc światła niżej niewiele, poza tym totalny brak mikro i makro elementów. Rozspuszczam przy pomocy kamienia do napowietrzania zanurzonego na ok.20cm co wymaga dosyć szczelnego układu bimbrowni, bo ciśnienie jest spore.
Stabilizacja jest, bo jak odstawiłem bimbrownie na 1 dzień to parametry skoczyły do: pH 7.5 i kH 9.
Dzisiaj wymieniłem 10 dm3 wody i zapodałem pierwszą dawkę makro-elementów. Zobaczymy co dalej.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
RoN
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #257 : Sierpień 24, 2006, 15:41:25 » |
|
Witam Jakis tydzien temu kupilem sobie butle co2 i podaje przez filtr wewnetrzyny do akwaium. Parametry po tygodniu stosowania to ph 6.7 - 7 tww 10 two 24 Ale zaobserwowalem ze rybki caly czas przebywaja z drugiej strony akwaium niz jest podawane co2. Czy to ma jais wplyw z co2 ? Tak sie zastanawiam moze boja sie bombelkow wylatujacych z filtra pod cisnienem ? W dzien napowietzam wode. A czytalem tez ze przy slabym oswietleniu nie ma sensu podawac co2 moze mi ktos wyjascnic dlaczego ? Ja mam 2x30w na 200L Mam taka rade nie wiem czy tylko mi sie to przytrafilo ale.. gdy podlaczylem co2 najpierw do kostki z drewna lipowego Firmy Aqua Medic to zauwarzylem ze co2 ucieka duzymi bombelkami w miejscu laczenia wtyku(koncowki gdzie podlanczamy przewod) z drewnem Wiec postanowilem zaklejc silikonem. Zaklejlem i jakie bylo moje zdziwnie jak po wlozeniu do wody okazalo sie ze dyfuzor jest pekniety. Sadze ze na wskutem osuszenia drewna z wody bo na 100% nie powstalo to z mojej winy a za pierwszym razem jak wkladalem dyfuzor do wody nie bylo tego pekniecia. Wiec taka rada jak juz raz wlozycie cos takiego to nie wycjagajcie z wdy Edit : Nie wiem czy sa juz glodne i dlatego chetniej plywaja po akwaium ( jest 20) w poszukiwaniu pokarmu ale podlaczylem co2 do kostki dewnianej i jak zagladalem ukratkiem do pokoju to za kazdym razem rybki gdzies tam plywaly po calym wczesniej caly czas siedzialy przy sciance. Jutro po obsewuje je caly dzien i zobacze moze trzeba bedzie na stale zastosowac kostke
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2006, 18:48:55 wysłane przez RoN »
|
|
|
|
|
piasek1990
Nowy
|
|
« Odpowiedz #258 : Sierpień 25, 2006, 21:42:53 » |
|
moze wam sie wydac banalne moje pytanie ale ja jestem nowy w tej dziedzinie. Ta bimbrownica to cos do akwarium czy urzadzenie do robienia bimbru
|
|
|
|
|
|
|
szatynka
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #259 : Sierpień 25, 2006, 21:45:03 » |
|
Bibrownia służy do wytwarzania co2, którym sie pozniej nawozi wode w akwa. Dzieki temu roslinki lepiej rosna
|
|
|
|
|
|
|
delTORO
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #260 : Sierpień 26, 2006, 19:29:39 » |
|
moze wam sie wydac banalne moje pytanie ale ja jestem nowy w tej dziedzinie. Ta bimbrownica to cos do akwarium czy urzadzenie do robienia bimbru
Tak jest to urządzenie do robienia bimbru ale my tu wykorzystujemy efekty uboczne czyli powstawanie CO2 delTORO
|
|
|
|
112L L260, L201, otocinclus affinis Fundulopanchax nigerianus innidere Microgeophagus ramirezi
|
|
|
Yawaw
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #261 : Wrzesień 01, 2006, 16:17:20 » |
|
Hej! Gdzieś przeczytalem ze jedna bimbrownia z butelki 1,5 l. starcza na 100 l. wody, czy to prawda? to jesli ja mam baniak 200 l to musze zastosować 2 bimborwnie?? z gory dzieki za odpowiedz. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #262 : Wrzesień 01, 2006, 19:16:39 » |
|
W 385 l akwarium miałem bimbrownie z 2,5 l butelki (zacier do 3/4 poj.), na poczetek wystrczała na dwa tygonie, później na tydzień.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
neonx
Nowy
|
|
« Odpowiedz #263 : Wrzesień 09, 2006, 19:35:00 » |
|
witam zrobilem sobie dzisiaj bimbrownie taka jak w opisie.Mam akwarium 80litrowe wezyk doprowadzjacy puscilem po dnie i zakonczylem nie dzwonem a kostka napowietrzajaca poniewaz akwarium nie jest duze , babelki z CO2 normalnie sobie leca do gory co jakis czas i tu jest moje pytanie to chyba zle bo sie nie nadażaja rozpuszczac w wodzie dlatego kostke przykrylem muszelka i teraz pod nia zbiera sie babel z CO2 jak myslicie bedzie sie normalnie rozpuszczalo i czy wszystko jest ok Wink Wink Grin Grin a zapomnialem dodac, ze co jakis czas wylatuje duzy bąbel CO2 jak myslicie rozpuszcza sie w wodzie czy wszytlo idzie na marne Huh
|
|
|
|
|
|
|
Piotrek1
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #264 : Wrzesień 09, 2006, 21:29:24 » |
|
no niestety, ale dyfuzor z kamienia napowietrzającego to kiepski pomysł a z tą muszelką to to ze zbiera się w niej co2 i potem ucieka wszystko, podejrzewam ze rozpuszczalność jest bardzo ale to bardzo niewielka , łatwo można zrobić dyfuzor z obcietej strzykawki w którą wsadzą się kawałek drewna, najlepiej lipe, ja raz miałem brzoze tez dawało dobrze , ale jednak gorzej, najpopularniejsza jest lipa
|
|
|
|
|
|
|
Wywłócznik_13
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #265 : Wrzesień 10, 2006, 07:18:12 » |
|
A ktorą stroną trzeba wsadzić strzykawkę - tą zwężoną, czy drugim końcem? Jak długa ma być? Czy są jakieś domowe sposoby (z czego zrobić) zrobienia drabinki hagena (?), spirali albo czegoś jeszcze do rozpuszczania 99%co2?
|
|
|
|
|
|
|
neonx
Nowy
|
|
« Odpowiedz #266 : Wrzesień 10, 2006, 11:30:30 » |
|
tak walsnie mi sie wy dawalo ale mam zamiar zrobic dyfuzor z drewna lipowego poniewaz rosnie pod moim oknem.Bimbrownia produkuje mi jeden bombelek na sekunde na 80 baniak to na pewno nie za malo ale mam nadzieje ze nie za duzo tez. Jeszcze jedno pytanko te drewienko lipowe to ma byc wysuszone rozumiem i mam podlaczyc jej pod wezyk ma ktos na to dobry sposob jaks mozne wywiercic otwor w klocku i wepchnac tam wezyk i uszczelnic co o tym sadzicie?
|
|
|
|
|
|
|
KrystekGdynia
|
|
« Odpowiedz #267 : Wrzesień 10, 2006, 11:48:47 » |
|
Drewno lipowe powinno być w miarę wysuszone (w miarę bez przesady, nie ma to być suche jak pieprz). Trzeba najlepiej wytoczyć z drewna korki o średnicy np. strzykawki 20ml a długości około 15 do 20mm. Jak nie ma dostępu do tokarki można taki korek wystrugać jak ktoś ma zdolności. Sposób wykonania można zobaczyć na mojej stronie – u mnie się sprawdzało w 100%! http://cinio.ovh.org/
|
|
|
|
|
|
|
Ropek
|
|
« Odpowiedz #268 : Wrzesień 10, 2006, 12:04:30 » |
|
Ja mam w 72l taka samą sytuacje. Dyfuzor zrobilem ze strzykawki 5ml - wyjmujesz tłoczek, szukasz gałąź taką która pasuje (troche wiekszą, zeby weszla z oporem), ucinasz tak z 3-4cm, przecierasz troche papierem sciernym i wkladasz do strzykawki tak na 1 cm a z drugiej strony podlączasz węzyk. Dopasowalem taką w miare prostą galąź i obeszlo sie bez tokarki Ja mam tak:
|
|
|
|
|
|
|
neonx
Nowy
|
|
« Odpowiedz #269 : Wrzesień 10, 2006, 12:11:42 » |
|
kupie sobie taka strzykawke w aptece poj.5ml i zobacze co z tego wyniknie.
|
|
|
|
|
|
|
|