zrobiłem bimbrownie ma już2 dni a ona mi nei chula:P w tej drugiej bulti co jest sama woda nie lecą w niej te bombeliki gdzie jest przyczyna??
Nieszczelność butli z zacierem bardziej prawdopodobna, mniej prawdopodobne jest to ze zacier zrobiłeś źle (jakieś stare spleśniałe drożdże lub woda była zbyt zimna lub zbyt ciepła - powyżej 50*C )
Czy taka bimbrownia jest bezpieczna, czy jak ją odłączę od akwarium to mnie się nic nie stanie mam akwa w sypialni.
Bezpieczna? Gdy się w jakiś sposób zatka no to po wybuchu ściany mogą wyglądać nieciekawie
Bezpieczeństwo rybek - w 240L chyba niemożliwe byłoby je zagazować bimbrownią. Z bimbrowni moze wylać sie zacier do akwarium, wtedy rybki mogą sie zatruć ale na szczęście druga mniejsza butelka jest zabezpieczeniem przed taką możliwością.
A jak odłączysz bimber od akwarium to domownikom nie ma rpawa nic sie stać, będzie jedynie wyczuwalna woń - bimbru. Ale odłanczanie na noc przy 240L zupełnie nie ma sensu.
czy 1,5 l butelka wystarczy na 240l baniak? Czy butelka powinna być nad poziomem wody czy niżej?
No nie starczy, tutaj możnaby postawić dwie bimbrownie a najlepiej założyć zestaw CO2 ale to kosztuje kilkaset zł.
Umieszczenei butelek pniżej akwarium ułatwia zassanie przez bimrownię wody, woda może być zassana jedynie gdy przy bimbrze grzebiemy i to nieumiejętnie, sam miałem taki przypadek i musze przyznać że sie niemało przestraszyłem. Umieszczenie bimbrowni powyzej poziomu wody, a w szczególności nie powzwolenie na to aby węzyk po wyjściu z akwarium opadał na dół - jest bezpieczniejsze.
Czy dzwon od bimbrowni moze byc caly czas nie odlaczany??? 110 litrow akwa. filter chodzi non stop. pozdrawiam!!!
Może być nieodłanczany, pozatym gdybyś go odłaczył to bimber musiałby sie napracowac aby poziom CO2 w dzwonie był na dawnym poziomie, a im starszy bimber tym dłuzej mu to zajmie.